Το περιοδικό TIME υμνεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας: Ο Μητσοτάκης θέλει η χώρα του να γίνει το “στόρι της επιστροφής” της δεκαετίας, είναι έντονα φιλοδυτικός και φιλονατοϊκός…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Το αμερικανικό περιοδικό ΤΙΜΕ δημοσιεύει άρθρο του Adam Rasmi που περιγράφει εκτενώς την πολιτική πορεία και τα επιτεύγματα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε μία συνέντευξη που ξεκινάει από το γραφείο του στο νεοκλασικό Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, το οποίο έχει χρησιμεύσει ως χώρος εργασίας κάθε Έλληνα Πρωθυπουργού από το 1982, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι είχε περάσει τα τελευταία 20 χρόνια στην πολιτική, προσπαθώντας να καλύψει το χάσμα μεταξύ αυτού που οι άνθρωποι πίστευαν γι’ αυτόν -ως κάποιον που “φοράει γραβάτα” και είναι “σωστός”- και της πιο ανάλαφρης πλευράς του.

«Το TikTok το γεφύρωσε αυτό, εντελώς», επισημαίνει, σε μία παρουσίαση που έχει τίτλο: “Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει η χώρα του να γίνει το “στόρι της επιστροφής” της δεκαετίας” – Greece’s Prime Minister Wants His Nation to Be the Comeback Story of the Decade

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στους ακολούθους του στο TikTok, όπου ο λογαριασμός του αναδεικνύει με τόση επιτυχία την πιο ήπια πλευρά του, κάτι που χάρισε στην ομάδα του ένα βραβείο. «Είμαστε πολύ προκατειλημμένοι, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι είναι το καλύτερο TikTok οποιουδήποτε πολιτικού στον κόσμο», λέει ο Άλεξ Πατέλης, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του.

Αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Μητσοτάκης εκπλήσσει τον κόσμο. Νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων τον Φεβρουάριο -καθιστώντας την Ελλάδα την πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα, και πρακτικά τη μοναδική χώρα στο ανατολικό μισό της Ευρώπης, που το κάνει. Έκανε αυτό το βήμα παρά την οργή της πανίσχυρης Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την έλλειψη υποστήριξης από το ένα τρίτο του δικού του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, αναγκάζοντάς τον να προσεγγίσει την απέναντι πλευρά. «Για λόγους αρχής, είχε έρθει η ώρα να κάνω το σωστό», λέει ο κ. Μητσοτάκης.

Η νομοθεσία άφησε σε πολλούς την αίσθηση ότι ο Μητσοτάκης είναι ένας διαφορετικής υφής συντηρητικός ηγέτης. Είναι κοινωνικά φιλελεύθερος. Υπέρ της ανάπτυξης, αλλά δημοσιονομικά υπεύθυνος, λέει. Σκληρός στο μεταναστευτικό. Έντονα φιλοδυτικός και φιλονατοϊκός. Πιστεύει ότι έχει βρει ένα “ενδιαφέρον γλυκό σημείο” και μάλιστα έχει και ένα όνομα γι’ αυτό: το “νέο τρίγωνο”.

Σε μια εποχή που οι εν ενεργεία βουλευτές αποδοκιμάζονται σε όλο τον κόσμο, ο Μητσοτάκης μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κέρδισε την επανεκλογή του με υψηλότερο ποσοστό ψήφων από ό,τι την πρώτη φορά. (Τα τρόπαια στο γραφείο του με τα ποσοστά των εκλογικών νικών του 2019 και 2023 είναι μια καθημερινή υπενθύμιση αυτής της πραγματικότητας). «Αυτή φαίνεται να είναι μια φόρμουλα που έχει λειτουργήσει καλά για εμάς πολιτικά», λέει.

Είναι ένα όραμα, φαίνεται να υποδηλώνει ο Μητσοτάκης, που τον διαφοροποιεί από τους παγκόσμιους ηγέτες τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς. Ωστόσο, αντιμετωπίζει αντιξοότητες. Έχει δεχτεί πυρά για μια πρόσφατη σειρά τραγωδιών και παραλείψεων. Και ο κύριος στόχος του τώρα είναι να ευθυγραμμίσει το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Για μια χώρα, που είναι η δεύτερη φτωχότερη στην Ε.Ε., μετά τη μετακομμουνιστική Βουλγαρία, αυτό είναι μια δύσκολη αποστολή. «Έχουμε πολλά να καλύψουμε», παραδέχεται.

Ο κ. Μητσοτάκης επηρεάστηκε από την πολιτική από τα πρώτα του βήματα. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος, εξέχων βουλευτής που θα γινόταν πρωθυπουργός από το 1990 έως το 1993, συνελήφθη και η οικογένεια τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1967- ο ίδιος γεννήθηκε τον επόμενο χρόνο. Χάρη στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, του ιστορικού αντίπαλου της Ελλάδας, κατάφεραν να δραπετεύσουν, πρώτα στην Κωνσταντινούπολη και μετά στο Παρίσι. Επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1974, μόλις αποκαταστάθηκε η δημοκρατία. «Τα ελληνικά μου δεν ήταν πολύ καλά εκείνη την εποχή. Έπρεπε να παλέψω στο σχολείο και να φροντίσω να τα βελτιώσω», λέει ο Μητσοτάκης, ο οποίος μιλάει επίσης γαλλικά, αγγλικά και κάποια γερμανικά.

Και όντως τα κατάφερε. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, αναχώρησε για τις ΗΠΑ το 1986, όπου πήρε πτυχίο στο Χάρβαρντ και μεταπτυχιακό από το Στάνφορντ, πριν επιστρέψει στο Χάρβαρντ για το Μ.Β.Α. Ακολούθησε μια θητεία στη McKinsey στο Λονδίνο πριν στραφεί στις ιδιωτικές μετοχές στην Ελλάδα, τις οποίες εγκατέλειψε για να γίνει βουλευτής το 2004. Το γεγονός ότι προέρχεται από εξέχουσα πολιτική οικογένεια -είναι επίσης δισέγγονος του πρώην πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, ο οποίος αποκαλείται “ο δημιουργός της σύγχρονης Ελλάδας”- τον έθεσε προ των κατηγοριών για νεποτισμό. «Πρέπει να δουλέψω διπλά για να πείσω τους ανθρώπους ότι δεν βρίσκομαι εδώ λόγω του ονόματός μου», λέει ο Μητσοτάκης.

Λίγοι φαίνεται να εστιάζουν σήμερα στην οικογένειά του. «Υπάρχει ένας σεβασμός για αυτόν τον άνθρωπο που έχει εργαστεί στην McKinsey και έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ. Ένας Έλληνας που τα κατάφερε καλά, ανταγωνιστικός, που κάνει πράγματα», λέει ο Kevin Featherstone, καθηγητής στο London School of Economics and Political Science που ειδικεύεται στη σύγχρονη Ελλάδα. «Αλλά φαίνεται αμήχανος, ελαφρώς νευρικός όταν μιλάει σε απλούς ανθρώπους». Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τα TikToks του έχουν απήχηση -και ο λόγος για τον οποίο οι σύμβουλοι του Μητσοτάκη επιθυμούν να τονίσουν ότι τελικά δεν είναι τόσο διαφορετικός.

Αλλά είναι τελικά η αύρα του επαγγελματισμού που κάνει εκατομμύρια Έλληνες να αισθάνονται ότι είναι ο καλύτερος για τη θέση του Π/θ -ιδιαίτερα στον απόηχο της κρίσης, που βίωσε η χώρα στα 10 χρόνια από το 2009 έως το 2018. Τα εισοδήματα και οι συντάξεις επλήγησαν περισσότερο, με την ανεργία να σκαρφαλώνει πάνω από το 25% και να φτάνει σχεδόν το 60% μεταξύ των νέων. Καμία άλλη ανεπτυγμένη χώρα δεν έχει βιώσει παρόμοια οικονομική καταστροφή στη σύγχρονη εποχή.

Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα το 2019, τα πράγματα έδειχναν ήδη να βελτιώνονται. Ο αριστερός προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας πιστώνεται ότι οδήγησε την Ελλάδα στην έξοδο από την εποχή του προγράμματος διάσωσης ένα χρόνο νωρίτερα. Αλλά η προσέγγιση του Μητσοτάκη έχει κερδίσει έκτοτε επαίνους. Η αύξηση του ΑΕΠ είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η ανεργία πλησιάζει και πάλι μονοψήφιο ποσοστό. Τα επίπεδα χρέους προς το ΑΕΠ είναι υψηλά, αλλά μειώνονται με τάχιστο ρυθμό. Η χώρα έχει ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα. Και το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στα ύψη. Ο Economist κατέταξε μάλιστα την Ελλάδα στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομικής επίδοσης για τα τελευταία δύο χρόνια και την ονόμασε “χώρα της χρονιάς” το 2023.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει επίσης φέρει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Στις αρχές της πρώτης θητείας του, διόρισε τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, νομπελίστα οικονομολόγο, για να προεδρεύσει μιας επιτροπής ενός αναπτυξιακού σχεδίου.

Ακολούθησε μια επίπονη έκθεση 244 σελίδων, η οποία θα αποδεικνυόταν σημαντική για τη διαμόρφωση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το οποίο ο Μητσοτάκης παρουσίασε στις Βρυξέλλες, εξασφαλίζοντας επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 36 δισ. ευρώ έως το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Το ποσό ισοδυναμεί με περισσότερο από το 15% του συνόλου της ελληνικής οικονομίας και περιλαμβάνει πάνω από 100 επενδυτικές ροές και 75 μεταρρυθμίσεις, με περίπου το 60% να κατευθύνεται προς την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση.

Η Ελλάδα μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται ότι περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα πάντα, από την πληρωμή των λογαριασμών έως την ανανέωση της άδειας οδήγησης, μπορούν επίσης πλέον να γίνονται ηλεκτρονικά, αντί να δημιουργούνται ουρές αναμονής σε δημόσιες υπηρεσίες.

«Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της πρώτης θητείας του ήταν αυτό που έγινε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», λέει ο Γιάννης Παλαιολόγος, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου “Ο 13ος άθλος του Ηρακλή”, σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν επίσης εκτοξευθεί, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022. Μέρος αυτού είναι η προσέλκυση των επενδυτών με φιλικές προς τις επιχειρήσεις ρυθμίσεις και χαμηλότερους φόρους. Η Amazon, η Google και η Microsoft επενδύουν τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια στην Ελλάδα, γεγονός που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αλλά η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να υστερεί σε βασικούς δείκτες όπως η παραγωγικότητα, και υπάρχουν συνεχείς ανησυχίες σχετικά με το επιχειρηματικό και ρυθμιστικό περιβάλλον. «Παρέχουν κίνητρα – χρήματα – για τις εταιρείες. Ενθαρρύνουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις», λέει ο Featherstone. «Αλλά όταν φύγει από την εξουσία, κατά πόσο θα είναι διαφορετική η δομή της οικονομίας; … Νομίζω ότι οι ένορκοι προς το παρόν δεν έχουν αποφασίσει γι’ αυτό».

Σε μια επίσκεψη με τον κ. Μητσοτάκη στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά, μια εργατική λιμενική πόλη εντός της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, είναι σαφές ότι η μεταρρύθμιση της οικονομίας δεν είναι η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζει. Δεκάδες νοσοκομεία και πάνω από 150 κέντρα υγείας αναβαθμίζονται χάρη στα κονδύλια της Ε.Ε. και την κυβέρνησή του.

Παρόλο που η Ελλάδα έχει αυξήσει τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας, οι συνολικές δαπάνες και οι αμοιβές παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. «Κοιτάξτε, κληρονομήσαμε ένα βαθιά, βαθιά προβληματικό εθνικό σύστημα υγείας που είχε 10 χρόνια υποχρηματοδότησης και περικοπών», λέει ο Μητσοτάκης. «Τα νοσοκομεία είναι το πιο δύσκολο … Αλλά σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί σε σχέση με αυτό που ήταν ίσως πριν από τρία, τέσσερα χρόνια».

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι τραγωδίες και τα σκάνδαλα. Ένα από αυτά είναι το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν φοιτητές. «Ήταν ένας συνδυασμός ανθρώπινων λαθών. Φρικτά ανθρώπινα λάθη. Και ίσως και συστημικών αστοχιών», λέει ο κ. Μητσοτάκης. Το ατύχημα, το οποίο αποκάλυψε τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας, οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Μεταφορών της χώρας και σε έρευνα. Ωστόσο, οι συγγενείς των θυμάτων και οι επιζώντες δήλωσαν ότι δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην έρευνα.

Ένα άλλο είναι το ναυάγιο της Πύλου τον Ιούνιο, όταν ένα υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος, που μετέφερε λαθραία περίπου 750 μετανάστες, βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, σκοτώνοντας περισσότερους από 600 ανθρώπους. Οι ελληνικές αρχές λένε ότι το πλοίο αρνήθηκε τη βοήθεια. Όμως, πολλαπλές έρευνες από μέσα ενημέρωσης και ομάδες δικαιωμάτων, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία, δείχνουν το αντίθετο. Η Adriana Tidona, ερευνήτρια για τη μετανάστευση στη Διεθνή Αμνηστία, λέει ότι η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Ελλάδα “είχε αναλάβει την ευθύνη και είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα”. Ο Μητσοτάκης αντιδρά στην κριτική. «Το να δείχνεις με το δάχτυλο το Λιμενικό και όχι τους διακινητές μού φαίνεται πολύ άδικο», λέει.

Ένα εντελώς διαφορετικό θέμα είναι το “ελληνικό Watergate”. Πάνω από έναν καφέ στο κέντρο της Αθήνας, ο Θανάσης Κουκάκης, ένας βετεράνος δημοσιογράφος και το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του σκανδάλου, αφηγείται τη στιγμή το 2020, όταν μια πηγή του είπε ότι είναι υπό παρακολούθηση και του παρέδωσε απομαγνητοφωνημένες ιδιωτικές συνομιλίες. Το σκάνδαλο των υποκλοπών ξέσπασε το καλοκαίρι του 2022, όταν διαπιστώθηκε ότι παρακολουθείται και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης- τουλάχιστον 92 άτομα έχουν μπει στο στόχαστρο.

Ο Μητσοτάκης απέλυσε τον επικεφαλής της ΕΥΠ και ο ανιψιός του πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν προσωπάρχης και επέβλεπε την Υπηρεσία, παραιτήθηκε. Απαγόρευσε επίσης την πώληση κατασκοπευτικού λογισμικού. «Ανέλαβα την ευθύνη. Έκανα αλλαγές. Άλλαξα τον νόμο. Πρόσθεσα φίλτρα όσον αφορά τις νόμιμες υποκλοπές», λέει ο Μητσοτάκης. Αλλά οι ανησυχίες παραμένουν, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναφέρεται στο σκάνδαλο σε ψήφισμα του Φεβρουαρίου, στο οποίο επισημαίνει “σοβαρές απειλές” για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Στη διαδρομή της επιστροφής από τον Πειραιά, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει έξω από το παράθυρο μια λίστα με έργα που έχουν σκοπό να υπογραμμίσουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, χάρη στις ευνοϊκές μακροοικονομικές συνθήκες και σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνησή του έχει ψηφίσει περισσότερα από 400 νομοθετήματα που καλύπτουν τα πάντα, από την αγορά εργασίας και τη φορολογία μέχρι την υγειονομική περίθαλψη και την ηλεκτροδότηση.

Αυτός ο φρενήρης ρυθμός του έχει κερδίσει επαίνους στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Το ίδιο ισχύει και για το πολυάσχολο πρόγραμμά του στη διεθνή σκηνή. Όταν συναντήθηκε ο συντάκτης με τον Π/θ, η ομάδα του Μητσοτάκη προετοιμαζόταν για ένα ταξίδι στο Κάιρο μαζί με άλλους ηγέτες της Ε.Ε. που θα έχει ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ταμειακά ταλαιπωρημένη Αίγυπτο, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Άγκυρα είναι επίσης στα σκαριά για τον Μάιο, μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα, όπου υποσχέθηκε μια “νέα εποχή” φιλίας μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.

Η υποστήριξή του στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη για την Ελλάδα, μια χώρα που μοιράζεται βαθιές ιστορικές σχέσεις με τη Ρωσία. «Δεν έχω τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού. Αλλά δεν θα επέτρεπα ποτέ στην Ελλάδα να γίνει γεωπολιτικός παρίας, μη υποστηρίζοντας την Ουκρανία σε περιόδους ανάγκης», λέει. Αυτή η θέση τον έθεσε σε δοκιμασία όταν ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε το λιμάνι της Οδησσού κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του με τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky, σε απόσταση λίγων μέτρων από τη αυτοκινητοπομπή του. Πέντε Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση. «Βρισκόμασταν σε ένα μέρος όπου δεν μπορούσαμε να βρούμε καταφύγιο», λέει. «Ήταν μια συγκλονιστική υπενθύμιση ότι διεξάγεται ένας πόλεμος και επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων κάθε μέρα».

Αλλά ακόμη και αν ο πρωθυπουργός έχει στραμμένο το βλέμμα του στον ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή, πρέπει να λογοδοτήσει πρώτα απ’ όλα στους ψηφοφόρους της πατρίδας του. Και παρά τη μακροοικονομική στροφή, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι πριν από την κρίση. «Η κυβέρνηση είναι δικαίως υπερήφανη που η Ελλάδα αναπτύσσεται ταχύτερα από την ευρωζώνη τα τελευταία δύο χρόνια», λέει ο Παλαιολόγος. «Αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αυτό προέρχεται από μια οικονομία που έχασε το ένα τέταρτο της παραγωγής της».

Είναι ένα γεγονός που ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται με ευκολία. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μια ιστορία αξιοσημείωτων οικονομικών επιδόσεων, την οποία ελπίζει να επαναλάβει. «Ο κόσμος ξεχνάει ότι, μεταξύ της δεκαετίας του ’50 και του ’70, η ελληνική οικονομία ήταν η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον ΟΟΣΑ, μετά την Ιαπωνία», λέει. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά ο κ. Μητσοτάκης είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Εξάλλου, λέει με ένα χαμόγελο: «Δεν είναι ότι δεν το έχουμε ξανακάνει».

ΠΗΓΗ: Περιοδικό TIME, Adam Rasmi – Greece’s Prime Minister Wants His Nation to Be the Comeback Story of the Decade

Η εργατική τάξη οργανώνεται και παλεύει για τα σύγχρονα δικαιώματα, ενάντια στον πόλεμο και την φτώχεια, δήλωσε ο Κουτσούμπας στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: