Το παράνομο λογισμικό Pegasus στην υπηρεσία του Πούτιν, μέσα στην ΕΕ: Παρακολουθούνται τουλάχιστον 7 δημοσιογράφοι και ακτιβιστές που τον επικρίνουν

FILE PHOTO Yπόθεση κατασκοπείας με το spyware Pegasus. Photo screenshot via YouTube The Guardian




Τουλάχιστον επτά δημοσιογράφοι και ακτιβιστές, που επικρίνουν έντονα το Κρεμλίνο και τους συμμάχους του, έχουν γίνει στόχος εντός της ΕΕ από ένα κράτος που χρησιμοποιεί το Pegasus, το παράνομο λογισμικό που κατασκεύασε η ομάδα NSO του Ισραήλ, σύμφωνα με νέα έκθεση ερευνητών ασφαλείας που επικαλείται ο Guardian.

Στο δημοσίευμα της Stephanie Kirchgaessner, σημειώνεται μεταξύ άλλων:

Οι στόχοι των προσπαθειών hacking – οι οποίοι ειδοποιήθηκαν για πρώτη φορά για τις απόπειρες κυβερνο-εισβολών αφού έλαβαν ειδοποιήσεις απειλών από την Apple στα iPhone τους – περιλαμβάνουν Ρώσους, Λευκορώσους, Λετονούς και Ισραηλινούς δημοσιογράφους και ακτιβιστές εντός της ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι το Pegasus θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα κυβερνο-όπλα στον κόσμο και λειτουργεί από χώρες που αποκτούν την τεχνολογία από την NSO. Η εταιρεία λέει ότι προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για νόμιμους λόγους, όπως η καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες χειριστές του παράνομου λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων κρατών εντός της ΕΕ, φέρεται να το έχουν χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν οριστικά την πολιτεία ή την κρατική υπηρεσία πίσω από τις τελευταίες απόπειρες hacking. Οι εξελίξεις ακολουθούν μια παρόμοια αναφορά πέρυσι που διαπίστωσε ότι το spyware Pegasus είχε χρησιμοποιηθεί από έναν χειριστή εντός της ΕΕ για να στοχεύσει τη Galina Timchenko, τη βραβευμένη Ρωσίδα δημοσιογράφο και συνιδρυτή του ειδησεογραφικού ιστότοπου Meduza.

Η έρευνα για τις τελευταίες απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων διεξήχθη από τους ακτιβιστές ψηφιακών πολιτικών δικαιωμάτων Access Now, το Citizen Lab στη Σχολή Munk του Πανεπιστημίου του Τορόντο και τον Nikolai Kvantaliani, έναν ανεξάρτητο αναλυτή ασφαλείας.

Ενώ η Ρωσία μπορεί να φαίνεται ότι είναι το πιο λογικό δυνατό κράτος πίσω από την τελευταία σειρά επιθέσεων, οι ερευνητές έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους εντός της ΕΕ και λένε ότι δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία ή η Λευκορωσία είναι πελάτες της NSO. Ενώ η Λετονία φαίνεται να έχει πρόσβαση στο σύστημα, δεν είναι γνωστό ότι στοχεύει άτομα εκτός των συνόρων της. Η Εσθονία είναι επίσης γνωστός χρήστης του Pegasus και, όπως είπαν οι ερευνητές, φαίνεται να χρησιμοποιεί το spyware «εκτεταμένα» εκτός των συνόρων της, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Ένας στόχος, Ρώσος δημοσιογράφος που ζει εξόριστος στο Βίλνιους και αποφάσισε να παραμείνει ανώνυμος λόγω προσωπικών ανησυχιών για την ασφάλεια, έλαβε δύο ειδοποιήσεις απειλής της Apple, με την τελευταία στις 10 Απριλίου 2024, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μια ανάλυση του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου επιβεβαίωσε απόπειρα μόλυνσης στις 15 Ιουνίου 2023. Ο δημοσιογράφος παρακολούθησε ένα συνέδριο για Ρώσους δημοσιογράφους εξόριστους στη Ρίγα της Λετονίας την επόμενη μέρα, με επίκεντρο τα τρωτά σημεία που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην περιοχή.

Δύο Λευκορώσοι μέλη της κοινωνίας των πολιτών που ζουν στη Βαρσοβία έλαβαν επίσης ειδοποιήσεις από την Apple στις 31 Οκτωβρίου 2023. Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός και ακτιβιστής Andrei Sannikov, ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Λευκορωσίας το 2010 και συνελήφθη και κρατήθηκε από την KGB της Λευκορωσίας μετά την ψηφοφορία, είχε το τηλέφωνό του μολύνθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 ή περίπου. Δεν ανακαλύφθηκε για δύο χρόνια, είπε.

«Ακόμα κι αν είναι η Εσθονία ή η Λιθουανία, ή η Λετονία ή η Πολωνία, δεν αποκλείει ότι είναι η FSB ή η KGB [από πίσω της]», είπε ο Sannikov. Ερωτηθείς εάν το κύμα επιθέσεων έδειχνε ότι μια υπηρεσία πληροφοριών ή επιβολής του νόμου εντός της ΕΕ είχε διεισδύσει από τη Ρωσία ή τους συμμάχους της, πρόσθεσε: «Ναι φυσικά. Είναι νομίζω κοινή γνώση ότι οι δυτικοί θεσμοί έχουν διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό, όπως και οι κύκλοι της αντιπολίτευσης».

The Guardian [Critics of Putin and his allies targeted with spyware inside the EU]

Τα απροκάλυπτα μέτρα και σταθμά του Ερντογάν: Προανήγγειλε νέα επίθεση κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία, αν… τολμήσουν να κάνουν δημοτικές εκλογές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: