Το Κρεμλίνο καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση κατά Φίτσο: Απαράδεκτη τραγωδία

File Photo Slovakia’s Prime Minister Robert Fico attends a joint press conference with his Hungarian counterpart (not pictured) following their meeting in the government headquarters in Budapest, Hungary, 16 January 2024 (reissued 15 May 2024). EPA/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT




Το Κρεμλίνο καταδίκασε σήμερα την απόπειρα δολοφονίας του σλοβάκου κεντροαριστερού εθνικιστή λαϊκιστή πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο χθες Τετάρτη και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

«Φυσικά, καταδικάζουμε αυτή την επίθεση με τον πλέον σθεναρό τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Ιζβέστια, προσθέτοντας πως η Μόσχα θεωρεί την επίθεση εναντίον του «απαράδεκτη» και την υπόθεση αυτή «τραγωδία».

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά χθες Τετάρτη από σφαίρες καθώς χαιρετούσε πολίτες, ανέκτησε τις αισθήσεις του έπειτα από πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, μεταδίδουν σλοβάκικα ΜΜΕ.

Σύμμαχος της Μόσχας

Σε μια αξιοπρόσεκτη επιστροφή του αμφιλεγόμενου πολιτικού, ο Φίκο κέρδισε μια τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός της Σλοβακίας τον περασμένο Οκτώβριο, αφού διεξήγαγε μια εκστρατεία που επέκρινε τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Ως πρωθυπουργός, πραγματοποίησε μια σημαντική στροφή στην εξωτερική πολιτική της Σλοβακίας και στην προηγούμενη σταθερή υποστήριξή της προς την Ουκρανία: Ο Φίκο είχε υποσχεθεί τον άμεσο τερματισμό της σλοβακικής στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και υποσχέθηκε να εμποδίσει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Πριν από τις εκλογές, ο Φίτσο δεν έκρυψε τη συμπάθειά του προς το Κρεμλίνο και κατηγόρησε τους “Ουκρανούς ναζί και φασίστες” ότι προκάλεσαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει την εισβολή, επαναλαμβάνοντας την ψευδή αφήγηση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας για να δικαιολογήσει την εισβολή του.

Ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο Φίτσο έγινε στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ιδίως όταν επρόκειτο να επικρίνουν μαζί την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση συνασπισμού του προωθεί επίσης αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει εβδομάδες ειρηνικών διαδηλώσεων μεγάλης κλίμακας. Οι προσπάθειες για την αναμόρφωση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τις ποινές για διαφθορά και έχει ήδη καταργήσει την ειδική εισαγγελία της Σλοβακίας, η οποία ήταν επιφορτισμένη με τη διερεύνηση σοβαρών και πολιτικά ευαίσθητων υποθέσεων διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που αφορούσαν άτομα που συνδέονται με τον Φίτσο και το κόμμα του SMER (“Κατεύθυνση – Σοσιαλδημοκρατία”).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Σφαίρες στην καρδιά της Ευρώπης: Ανέκτησε τις αισθήσεις του ο Σλοβάκος πρωθυπουργός* Τα τραγικά λάθη, οι πρώτες δηλώσεις και το παρελθόν του δράστη [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: