Πολεμιστές του μεγάλου βασιλείου της Μεσοποταμίας via youtube
Λιοντάρι, αετός, ταύρος, σύκο και άροτρο: τα πέντε σύμβολα που είναι χαραγμένα στους ναούς της αρχαίας ασσυριακής πόλης Dur-Sarrukin (σημερινό Khorsabad στο Ιράκ) αντιπροσώπευαν πέντε αστερισμούς που χρησίμευαν για να συνθέτουν τον ήχο του ονόματος του βασιλιά Sargon II , κάνοντάς τον αθάνατο ανάμεσα στα αστέρια.
Το αίνιγμα επιλύεται, 2.700 χρόνια αργότερα, από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Bulletin of the American Society of Overseas Research από τον Ασσυριολόγο Martin Worthington του Trinity College του Δουβλίνου.
Η ερμηνεία του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια καμπή στην επιστημονική συζήτηση που άνοιξε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν τα πέντε σύμβολα έγιναν γνωστά στο ευρύ σύγχρονο κοινό μέσω σχεδίων που έκαναν οι Γάλλοι που συμμετείχαν σε ανασκαφές στη Μέση Ανατολή.
Από τη σύγκριση με τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά έγινε κατανοητό ότι θα μπορούσαν να αποτελούν αναφορά στον ηγεμόνα, ακόμη κι αν δεν ήταν ξεκάθαρο πώς τον αντιπροσώπευαν.
Ο Worthington υποστηρίζει ότι τα πέντε σύμβολα που διαβάζονται με τη σωστή σειρά περιέχουν τους ήχους που συνθέτουν το ασσυριακό όνομα του ηγεμόνα Sargon, ο οποίος βασίλεψε από το 721 έως το 704 π.Χ.
Το ίδιο θα ίσχυε και για τη συντομότερη εκδοχή που βρέθηκε σε ορισμένους αρχαιολογικούς χώρους, με τρία μόνο σύμβολα (λιοντάρι, σύκο, άροτρο). Επιπλέον, και πάλι σύμφωνα με τον μελετητή, τα σύμβολα μπορούν επίσης να ερμηνευθούν ως αστερισμοί (μερικοί εξακολουθούν να είναι ορατοί σήμερα, άλλοι όχι πλέον) που σχετίζονται με τις θεότητες Anu και Enlil. «Το αποτέλεσμα – εξηγεί ο Ασσυριολόγος – είναι να τοποθετηθεί το όνομα του Sargon στον ουρανό αιωνίως,, ένας έξυπνος τρόπος για να γίνει το όνομα του βασιλιά αθάνατο».
Με πληροφορίες από ansa.it
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE