Αυτή η εντυπωσιακή φωτογραφία δείχνει ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο σύννεφο καταιγίδας σε σχήμα μέδουσας πάνω από τη δυτική Αφρική. (Image credit: NASA Earth Observatory/Suomi National Polar-orbiting Partnership)
Το 2018, ένας μετεωρολογικός δορυφόρος κατέγραψε ένα τεράστιο σύννεφο καταιγίδας σε σχήμα μέδουσας. Το παράξενο σύννεφο ήταν το αποτέλεσμα ενός μετεωρολογικού φαινομένου που πήγε στραβά.
Το παράξενου σχήματος σύννεφο, το οποίο είχε μήκος περίπου 185 μίλια (300 χιλιόμετρα), εντοπίστηκε πάνω από το κεντρικό Μάλι από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Suomi NPP, ο οποίος διευθύνεται από τη NASA και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Η «καμπάνα» της μέδουσας βρισκόταν πάνω από την πόλη Μόπτι, ενώ τα «πλοκάμια» απλωνόταν μέχρι την Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με το Earth Observatory της NASA.
Το παράξενο σύννεφο ήταν το αποτέλεσμα ενός μετεωρολογικού φαινομένου που είναι γνωστό ως όριο εκροής, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα ωστικό κύμα ταχέως κινούμενου αέρα που ακτινοβολεί από σύννεφα καταιγίδας. Τα όρια εκροής, γνωστά και ως μέτωπα ριπών, ενεργοποιούνται όταν ο κρύος αέρας από τα σύννεφα κατεβαίνει στην επιφάνεια, σύμφωνα με την NOAA. Όταν συμβαίνει αυτή η κίνηση, γνωστή ως καθοδική ροή, τότε ο κρύος αέρας αρχίζει να διαστέλλεται γρήγορα προς τα έξω σαν τους κυματισμούς σε μια λίμνη, πιέζοντας τον θερμότερο αέρα προς τα πάνω.
«Η γραμμή των σύννεφων σε σχήμα τόξου προκαλείται από τον λιγότερο πυκνό αέρα που σηκώνεται προς τα πάνω και πάνω από το όριο», είπε στο Earth Observatory ο Joseph Munchak, μετεωρολόγος στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.
Κανονικά, αυτό δημιουργεί έναν μεγάλο δίσκο από υπερυψωμένα σύννεφα, γνωστά ως «σύννεφα ράφι ή ρολό», που συχνά μοιάζει με αμόνι όταν το βλέπει κανείς από το έδαφος. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, μόνο ένα μέρος του δίσκου σχηματίστηκε επειδή το όριο εκροής διαταράχθηκε μερικώς από τη διάτμηση του ανέμου, είπε ο Munchak.
Σε ξηρές περιοχές, τα όρια εκροής μπορούν να παρασύρουν σκόνη και άμμο από το περιβάλλον τοπίο, δημιουργώντας βραχύβια τείχη σωματιδίων γνωστά ως αμμοθύελλες , σύμφωνα με το Earth Observatory. Αυτές οι καταιγίδες σκόνης, που συνήθως διαρκούν μόνο λίγα λεπτά, εμφανίζονται συχνά σαν από το πουθενά μετά από καταιγίδες και μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ορατότητα και την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Τα όρια εκροής μπορούν επίσης να σαρώσουν άλλα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων, των σπόρων, ακόμη και των πτηνών. Όταν συμβεί αυτό, το κύμα των συντριμμιών μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί ως πυκνοί δακτύλιοι σε εικόνες ραντάρ που τραβήχτηκαν από μετεωρολογικούς δορυφόρους, ανέφερε η Washington Post.
Mε πληροφορίες από livescience.com
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE