People protest against the government during a protest calling for immediate elections, outside the Knesset, the Israeli parliament, in Jerusalem, 20 May 2024. EPA/ABIR SULTAN
Ο Βενιαμίν Νετανιάχου απάντησε με οργή στην είδηση ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Πρόκειται για «ένα ηθικό ανοσιούργημα ιστορικών διαστάσεων», είπε. Το Ισραήλ «διεξάγει έναν δίκαιο πόλεμο εναντίον της Χαμάς, μιας γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης που διέπραξε τη χειρότερη επίθεση εναντίον του εβραϊκού λαού μετά το Ολοκαύτωμα».
Σε μια προσωπική επίθεση μάλιστα, ο Νετανιάχου είπε ότι ο Καρίμ Χαν, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) είναι ένας από τους «μεγάλους αντισημίτες της σύγχρονης εποχής».
Ο Χαν, είπε, είναι σαν τους δικαστές στη ναζιστική Γερμανία που αρνήθηκαν στους Εβραίους βασικά δικαιώματα και επέτρεψαν το Ολοκαύτωμα. Η απόφασή του να ζητήσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ «ρίχνει ανάλγητα βενζίνη στις φωτιές του αντισημιτισμού που μαίνονται σε όλο τον κόσμο».
Ο Νετανιάχου μιλούσε αγγλικά στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. Το κάνει αυτό όταν θέλει το μήνυμά του να φτάσει στο ξένο ακροατήριο που τον ενδιαφέρει περισσότερο, στις ΗΠΑ.
Η οργή που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, και που απηχούσε η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, πυροδοτήθηκε από μερικές σελίδες προσεκτικά επιλεγμένης νομικής γλώσσας, σε μια δήλωση που εξέδωσε ο Καρίμ Χαν, ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ, ο οποίος είναι σύμβουλος του Βρετανού Βασιλιά.
Λέξη προς λέξη, γραμμή προς γραμμή, οι σελίδες αυτές αποτελούν το κατηγορητήριο των τριών πιο επιφανών ηγετών της Χαμάς, καθώς και του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ.
Το δικαστήριο αντιμετωπίζει την Παλαιστίνη ως κράτος, καθώς έχει καθεστώς παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν σε θέση να υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, με το οποίο δημιουργήθηκε το ΔΠΔ.
Ο κ. Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα αποκτήσουν ποτέ ανεξαρτησία επί των ημερών του.
Αντί να βλέπουν επαίσχυντους και ψευδείς παραλληλισμούς μεταξύ, όπως το έθεσε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, «αυτών των φρικτών τρομοκρατών και μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Ισραήλ», οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων χειροκρότησαν τον τρόπο με τον οποίο ο εισαγγελέας του ΔΠΔ προσπαθεί να εφαρμόσει τον νόμο και στις δύο πλευρές.
Η Btselm, μια κορυφαία ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι τα εντάλματα σηματοδοτούν «την ταχεία πτώση του Ισραήλ σε μια ηθική άβυσσο».
«Η διεθνής κοινότητα δείχνει στο Ισραήλ ότι δεν μπορεί πλέον να διατηρεί την πολιτική της βίας, των δολοφονιών και της καταστροφής χωρίς να λογοδοτεί», πρόσθεσε.
Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα παραπονιούνται εδώ και πολλά χρόνια ότι οι ισχυρές δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, κάνουν τα στραβά μάτια στις ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ακόμη και όταν καταδικάζουν και επιβάλλουν κυρώσεις σε άλλα κράτη που δεν βρίσκονται στο στρατόπεδό τους.
Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο Χαν και η ομάδα του είναι, πιστεύουν, έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και καιρό.
Ο Χαν υποστηρίζει ότι οι τρεις κύριοι ηγέτες της Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου που περιλαμβάνουν εξόντωση, δολοφονίες, ομηρία, βιασμούς και βασανιστήρια.
Οι άνδρες που κατονομάζονται είναι ο Yahya Sinwar, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, ο Mohammed Deif, ο διοικητής των Ταξιαρχιών Qassam, της στρατιωτικής της πτέρυγας, και ο Ismail Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, ο Καρίμ Χαν και η ομάδα του πήραν συνεντεύξεις από θύματα και επιζώντες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.
Είπε ότι η Χαμάς έχει προσβάλει θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες: «η αγάπη μέσα σε μια οικογένεια, οι βαθύτεροι δεσμοί μεταξύ γονέα και παιδιού διαστρεβλώθηκαν για να προκαλέσουν απύθμενο πόνο μέσω υπολογισμένης σκληρότητας και ακραίας αναλγησίας».
Το Ισραήλ, είπε ο Χαν, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αλλά τα «ασυνείδητα εγκλήματα» δεν «απαλλάσσουν το Ισραήλ από την υποχρέωσή του να συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Η αποτυχία να το πράξει αυτό, είπε, δικαιολογεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του κ. Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα που περιλαμβάνουν τον λιμό ως όπλο πολέμου, δολοφονίες, εξόντωση και σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων.
Από την αρχή της απάντησης του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν απηύθυνε σειρά επιπλήξεων στο Ισραήλ, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι σκοτώνει πάρα πολλούς Παλαιστίνιους αμάχους και καταστρέφει πάρα πολλές μη στρατιωτικές υποδομές στη Γάζα.
Αλλά σε μια προσεκτική πράξη εξισορρόπησης με έναν στενό σύμμαχο τον οποίο πάντα υποστήριζε, ο κ. Μπάιντεν και η κυβέρνησή του δεν έχουν διευκρινίσει δημοσίως τι εννοούν.
Ο Χαν κάνει την ερμηνεία του κρυστάλλινα ξεκάθαρη. Το Ισραήλ, λέει, έχει επιλέξει εγκληματικά μέσα για να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους στη Γάζα – «δηλαδή, προκαλώντας σκόπιμα θάνατο, πείνα, μεγάλη δυστυχία και σοβαρούς τραυματισμούς» σε αμάχους.
Η πείνα, λέει, είναι παρούσα σε τμήματα της Γάζας και επικείμενη σε άλλα.
Το Ισραήλ αρνείται ότι υπάρχει λιμός, ισχυριζόμενο ότι οι ελλείψεις τροφίμων δεν οφείλονται στην πολιορκία του – αλλά στις κλοπές της Χαμάς και στην ανικανότητα του ΟΗΕ.
Εάν εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον Ismail Haniyeh, τον επικεφαλής του πολιτικού κλάδου της Χαμάς, θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα τα τακτικά ταξίδια του για να συναντήσει ανώτερους Άραβες ηγέτες. Είναι πιθανό να περνάει πολύ περισσότερο χρόνο στη βάση του στο Κατάρ, το οποίο, όπως και το Ισραήλ, δεν υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ.
Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι ηγέτες της Χαμάς, ο Yahya Sinwar και ο Mohammed Deif, πιστεύεται ότι κρύβονται κάπου μέσα στη Γάζα. Ένα ένταλμα σύλληψης δεν προσθέτει πολλά στις πιέσεις που τους ασκούνται. Το Ισραήλ προσπαθεί να τους σκοτώσει τους τελευταίους επτά μήνες.
Το ένταλμα θα τοποθετούσε επίσης τον κ. Νετανιάχου σε μια κατηγορία κατηγορούμενων ηγετών που περιλαμβάνει επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντμίρ Πούτιν και τον εκλιπόντα συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης.
Ο κ. Πούτιν αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης για παράνομη απέλαση και μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.
Πριν σκοτωθεί από τον ίδιο του το λαό, το ένταλμα σύλληψης του συνταγματάρχη Καντάφι αφορούσε δολοφονίες και διώξεις άοπλων πολιτών.
Δεν είναι ελκυστική παρέα για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον ηγέτη ενός κράτους που υπερηφανεύεται για τη δημοκρατία του.
Με πληροφορίες από BBC
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE