Τα τρομακτικά ψέματα των οπαδών της “όποιας λύσης” για το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν: Δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα τον μπάτσο της πλειοψηφίας του λαού της Κύπρου

FILE PHOTO: Ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζμπιγκνιέβ Βλόσοβιτς. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Ζούμε στην εποχή της ιστορικής αναθεώρησης. Όποιος θέλει, λέει ό,τι του κατεβεί, ειδικά εκείνοι που δεν έζησαν γεγονότα και καταστάσεις και αισθάνονται πως η ιστορική αλήθεια είναι αυτή που ξεδιπλώνουν οι μαθουσάλες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα podcast ή στις εφημερίδες.

Πως η ιστορική αλήθεια έχει να κάνει με τις απόψεις του καθενός, τις νίκες ή τις ήττες και όχι με όσα συνέβησαν σε συγκεκριμένες περιόδους. Πως η ιστορική αλήθεια, αν δεν βολεύει, πρέπει να αποτελεί πάντα σημείο αυτομαστιγώματος και να τονίζει την ανάγκη αυτοκριτικής, σαν να κρίνονται όλα λάθος εκ του αποτελέσματος. Όποιος και να φταίει για το αποτέλεσμα.

Και τι δεν διαβάσαμε, λοιπόν, για το σχέδιο Ανάν και κυρίως για την περίοδο πριν το δημοψήφισμα. Ότι ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφόβιζε τους υποστηρικτές του, ότι επικρατούσε τρομοκρατία από όσους απέρριπταν το σχέδιο, ότι αυτοί που απέρριψαν το σχέδιο έκαναν καριέρες, ότι όλα σχεδόν τα ΜΜΕ προπαγάνδιζαν εναντίον του σχεδίου, μέχρι και το ότι «η χώρα αγκάλιασε τον φασισμό» επειδή τέθηκε τάχα ο κρατικός μηχανισμός στην υπηρεσία του ΟΧΙ.

  • Φυσικά, για όλα αυτά δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο επιχείρημα, κάποια απόδειξη, κάποιο τεκμήριο, απλώς ξεδιπλώνουν τα αφηγήματα που ακούνε από τους γηραιότερους.

Με μπροστάρη, ασφαλώς, τον Νίκο Αναστασιάδη, τότε πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος, καταγγέλλοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρέωσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ασχοληθούν με μια υποτιθέμενη περιρρέουσα ατμόσφαιρα -άλλο που δεν ήθελαν μερικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Κατά το παράδειγμα του Αναστασιάδη, λοιπόν, ακόμα και σήμερα, 20 χρόνια μετά, κάποιοι είναι στα χαρακώματα διότι αισθάνονται διωκόμενοι από κάποιο καθεστώς -στο δικό τους μυαλό.

Στο διά ταύτα, δεν έχουν και ιδιαίτερα πράγματα να πουν για το ποιοι ήταν αυτοί που εκφόβιζαν τους «ναινέκους», οι οποίοι -ομολογουμένως- βρίσκονταν υπό την προστασία των δύο μεγάλων κομμάτων, των πρεσβειών, της δύσης, της Ε.Ε. και πολλών άλλων υποστηρικτών του σχεδίου Ανάν.

Δεν έχουν και ιδιαίτερα πράγματα να πουν για αυτούς που δήθεν έχτισαν καριέρες μετά την απόρριψη του σχεδίου, εκτός κι αν εννοούν τον Τάσσο -αστεία πράγματα. Δεν έχουν ιδιαίτερα πράγματα να πουν για μια περιβόητη «περιρρέουσα ατμόσφαιρα», παρόλο που η δική τους ρητορική ήταν και είναι εκφοβιστική προς τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού Ελληνισμού.

  • Εκείνοι είναι που ρητόρευαν περί «τελευταίας ευκαιρίας» και οριστικής διχοτόμησης και ακόμα μιλούν και γράφουν με τον ίδιο τρόπο, εκστρατεύοντας εναντίον της πλειοψηφίας η οποία δεν ήθελε να παίξει την πατρίδα της στα ζάρια.

Τώρα ζητούν αυτοκριτική και αυτομαστίγωμα γιατί δήθεν, 20 χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν, θα τρέχαμε ολόγυμνοι στα λιβάδια της ειρήνης και κάποιοι, όχι όλοι, θα ήταν πίσω στα σπίτια τους.

Επιμένουν πως ο Τάσσος χειραγώγησε την κοινή γνώμη για να οχυρώσουν τα αφηγήματα περί ολοκληρωτισμού αλλά ξεχνούν τον Πάουελ, τον Φερχόιγκεν, τον Λόρδο Χάνεϊ, τον Ντε Σότο, τον Σημίτη και όλους όσοι επιστρατεύτηκαν για να τρομάξουν τον λαό που δεν θα ψήφιζε -και ο Θεός να του υπεδείκνυε το αντίθετο- μια λύση που προϋπέθετε παραμονή τουρκικού στρατού και εγγυήσεων, αλλά προπαντός ανασφάλεια και αβεβαιότητα για πάντα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Όταν το “κομμουνιστικό” ΑΚΕΛ διαδήλωνε εναντίον των βρετανικών βάσεων και συγχρόνως αποφάσιζε ότι, ως εξουσία, δεν θα ενοχλήσει τους Εγγλέζους ποτέ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: