Τα 24 από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ στηρίζουν την πρόταση Μακρόν: Για χρήση όπλων από την Ουκρανία κατά επιλεγμένων στόχων μέσα στο έδαφος της Ρωσίας

File Photo epa11376268 French President Emmanuel Macron (L) and German Chancellor Olaf Scholz arrive for a family photo at Meseberg Palace in Meseberg near Gransee, Germany, 28 May 2024. EPA/CLEMENS BILAN




Στη Σόφια, 24 από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ ενέκριναν μια δήλωση με την οποία δεσμεύονται να παράσχουν στην Ουκρανία ό,τι είναι δυνατό «στο όνομα της δημοκρατίας».

Τα 24 κράτη δεσμεύτηκαν να μην αποδέχονται πλέον περιορισμούς στη χρήση δυτικών όπλων κατά νόμιμων στόχων στο ρωσικό έδαφος. Σημειώνεται ότι ο φιλορώσος πρόεδρος της Βουλγαρίας που αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία απουσιάζει για κάποιες μέρες.

  • «Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τους περιορισμούς στη χρήση δυτικών όπλων για στρατιωτικούς σκοπούς στη Ρωσία», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Dimitar Glavchev, τον υπουργό Άμυνας Atanas Zapryanov και Αρχηγός Άμυνας Ναύαρχος Emil Eftimov.

«Ο κύριος στόχος του ΝΑΤΟ δεν είναι να πολεμήσει. Θα πρέπει να αποτρέψει τον πόλεμο. Στόχος του ΝΑΤΟ είναι η ειρήνη», είπε στα εγκαίνια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Σόφια, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι απόφαση του ΝΑΤΟ αλλά των κρατών μελών που ψήφισαν υπέρ της διακήρυξης.

  • «Το ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσει τον ρόλο του στο συντονισμό και τον σχεδιασμό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και να δεσμευτεί για ένα πολυετές οικονομικό πλαίσιο για να βοηθήσει τη χώρα», είπε επίσης ο Stoltenberg. 

Επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός Κέντρου για τη Δημοκρατική Ανθεκτικότητα στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στόχος θα ήταν η διαφύλαξη των βασικών δημοκρατικών αξιών της Συμμαχίας και η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Euractiv [NATO states call for no red lines on Ukraine’s use of Western weapons]

Ο Macron δίνει στην Ουκρανία το πράσινο φως

Ο Emmanuel Macron έδωσε (χθες) το πράσινο φως στην Ουκρανία να επιτεθεί σε συγκεκριμένες στρατιωτικές τοποθεσίες με έδρα τη Ρωσία που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση πυραύλων στο ουκρανικό έδαφος, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία διατηρούν την αντίθεσή τους στο θέμα αυτό, αναφέρει άλλο δημοσίευμα του Euractiv σχολιάζοντας ότι οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου απηχούν τα σχόλια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Stoltenberh στο The Economist την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι περιορισμοί της ΕΕ θα πρέπει να αρθούν και η Ουκρανία να είναι ελεύθερη να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία. [..]

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του πριν από την έναρξη του γαλλογερμανικού Συμβουλίου Υπουργών επανέλαβε ότι το δόγμα της Γαλλίας απέναντι στην Ουκρανία παραμένει αμετάβλητο:

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία να αντισταθεί και να υπερασπιστεί τα σύνορά της και δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση”. Αλλά η στρατιωτική τακτική της Ρωσίας έχει προσαρμοστεί, πρόσθεσε ο Macron, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται πλέον πύραυλοι στην Ουκρανία από στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία. “Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους Ουκρανούς ότι πρέπει να προστατεύσουν τις πόλεις τους, [κυρίως] το Χάρκοβο, αν ταυτόχρονα τους λέμε ότι δεν μπορούν να στοχεύουν τις βάσεις από τις οποίες εκτοξεύονται ρωσικοί πύραυλοι;»

Οι ηγέτες της ΕΕ απέχουν μέχρι στιγμής από το να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει στο ρωσικό έδαφος με τα όπλα που προμήθευσαν – μια κατάσταση που ο Ουκρανός πρόεδρος έκρινε «άδικη» νωρίτερα την Τρίτη, αναφέρει σε άλλο σημείο το δημοσίευμα.

Το θέμα εγείρει επίσης πιεστικά ερωτήματα για τη Γερμανία, η οποία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς που θα καθιστούσαν δυνατή τη στόχευση πυροβολικού που εδρεύει στη Ρωσία.  Η συνέντευξη Τύπου ανέδειξε τις έντονες διαφορές μεταξύ των προσεγγίσεων των μεγαλύτερων κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας.

Ο Olaf Scholz φάνηκε να επιβεβαιώνει τον δισταγμό του να αλλάξει τις τρέχουσες ρυθμίσεις με την Ουκρανία όσον αφορά τη χρήση δυτικών όπλων πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani επανέλαβε χθες ότι η Ιταλία δεν θα στείλει στρατεύματα για να πολεμήσει και δεν θα επιτρέψει τη χρήση ιταλικού στρατιωτικού εξοπλισμού εκτός των συνόρων της Ουκρανίας.

Οι δηλώσεις του, όπως σχολιάζεται,  ήταν απάντηση στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Borrell, ο οποίος κάλεσε τις χώρες να εξισορροπήσουν τον φόβο της κλιμάκωσης με την ανάγκη της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα για να πλήξει το ρωσικό έδαφος. [..]

Euractiv, Alessia Peretti, Nick Alipour & Théo Bourgery-Gonse [Macron gives Ukraine green light to attack Russian-based military sites]

Το Βέλγιο το λέει και το εννοεί: Βοήθεια στην Ουκρανία με αποστολή 30 μαχητικών F-16 * Αμυντική συμφωνία €977 εκατ.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: