Στην Κύπρο οι υποψήφιοι είναι νέοι αλλά έχουν γερασμένες ιδέες: Εμπορεύονται την αγωνία του κυπριακού λαού ως να είναι ο Μακάριος, ο Κληρίδης ή ο Κυπριανού! Σωτηρία δεν υπάρχει…

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου με τις νέες και τους νέους της ΝΕΔΗΣΥ. Φωτογραφία Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Χειρότεροι από τους συνηθισμένους και συνταξιούχους υποψήφιους των κομμάτων είναι, εν πολλοίς, οι… νέοι υποψήφιοι, αλλά και άλλοι που θα τραβήξουν το κουπί της «μάχης» της προεκλογικής περιόδου.

Είναι οι νέοι που «διατηρούν την εσώτερη μιζέρια τους με επαναστατική φρασεολογία», οι νέοι που άλλοτε δηλώνουν φρέσκοι και λαϊκοί, άλλοτε «επιστήμονες». Πάντα, όμως, υπό την κηδεμονία των πνευματικών παππούδων τους.

Προφανώς, το πρόβλημα δεν είναι ότι κατεβαίνουν υποψήφιοι. Οι περισσότεροι, μάλιστα, δεν θα εκλεγούν αυτήν τη φορά είτε στις ευρωεκλογές είτε σε αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το πρόβλημα είναι ότι μας «ενοχλούν», καρατομούν τη νοημοσύνη μας με βαθυστόχαστες τοποθετήσεις περί αλλαγής, εκσυγχρονισμού και ανανέωσης χωρίς να έχουν τη διάθεση ή τις ιδέες για να τα φέρουν όλα αυτά. Κι ας βολοδέρνουν σε αυτό το οργουελιανό τίποτα ως «τικ τόκερ» ή μετρ των νέων τεχνολογιών -και όποτε ανοίξουν το στόμα τους, θυμίζουν τους χειρότερους κομματικούς αντιπροσώπους στα κυπριακά χωριά.

Υπάρχει πρόβλημα στις τάξεις της νεολαίας, σ’ αυτό το «παν» και το «πουθενά» που μας γέννησαν οι μανάδες μας. «When I was young», γράφουν οι Animals, «it was more important, pain more painful, the laughter much louder», κάτι που δεν φαίνεται να κατανοούν όσοι προτιμούν (25άρηδες και 30άρηδες) να επιβιώνουν υπό μια «αβάστακτη μετριότητα» και υπό τις εντολές της Αννίτας, του Στέφανου, του Νικόλα, του Χρίστου, της Ατταλίδου παρά να ζήσουν ως νέοι και να αμφισβητήσουν διά παντός το σύστημα εξουσίας και όλα όσα μας κληροδότησε το κομματικό κατεστημένο.

  • Αυτό κι αν είναι πρόβλημα. Και δεν έχει να κάνει μόνο με τους κομματικά εγκλωβισμένους. Είναι κι άλλοι που, πριν την ώρα τους, σφίγγονται στα κασμίρια τους, ασφυκτιούν στις (μπλε συνήθως) γραβάτες τους και δηλώνουν «επιστήμονες», «αναλυτές» και «αδιάφθοροι» για να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι δεν είναι σαν τους άλλους.
  • Μα, επί της ουσίας, είναι ακριβώς σαν τους άλλους και δεν συζητάμε μόνο με αυτούς που ασχολούνται ακόμα με τον Μακάριο ως «είδωλο».

Σ’ ό,τι αφορά στο Κυπριακό, επαναλαμβάνουν τις ίδιες φαιδρότητες που καταντούν επαναλαμβανόμενο δράμα και δεν βάζουν το μυαλό τους να δουλέψει μήπως και βρούμε εναλλακτική από το υφιστάμενο μοτίβο. Επιμένουν ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) (με σωστό ή λάθος περιεχόμενο) είναι η μόνη λύση για το Κυπριακό κι ας μην τους ρώτησε κανείς την άποψή τους.

Ξεδιπλώνουν αναλύσεις περί ψηφισμάτων και επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και εμπορεύονται την αγωνία αυτού του λαού σαν να είναι ο Μακάριος, ο Κληρίδης ή ο Κυπριανού. Κι ας θεωρούν τους εαυτούς τους διαφορετικούς από τους ευνοούμενους των παραδοσιακών κομμάτων.

Κατά τα άλλα, δεν έχουν και ιδιαίτερη άποψη ούτε για την οικονομία ούτε για το περιβάλλον, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και αντιγράφουν παλιότερα προεκλογικά φυλλάδια με άλλο χρώμα ή με ευρωπαΐζουσες σάλτσες που είναι επίσης ξεπερασμένες.

Βολεύονται σε θέσεις ψηφοδελτίων σαν να είναι όνειρο ζωής ή αντιμετωπίζουν μια εκλογική διαδικασία ως «προσωπικό στοίχημα» και δεν τους κόφτει αν -με την εκλογή τους- θα αντιπροσωπεύσουν έναν λαό, μια κοινότητα, μια πόλη, ένα κράτος.

Βολεύονται σαν μαθουσάλες που καλοβλέπουν πολλοστή θητεία, ποζάρουν σε φακούς (όπως προϋποθέτει η εποχή μας) και δεν εκμεταλλεύονται το βήμα, τον χρόνο για να ανοίξουν κανένα βιβλίο (ή λεξικό) και να βρουν τρόπους να γίνουν χρήσιμοι αν τυχόν εκλεγούν. Άραγε, δεν έχουν άλλη δουλειά από το να κατέβουν υποψήφιοι;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το «κλειδί της λύσης» και ο… κλειδοκράτορας Νίκος Χριστοδουλίδης: Ξένοι και κάποιοι “Έλληνες” ζητούν από τον Πρόεδρο της Κύπρου να βάλει τη θηλειά στο λαιμό και να κρεμαστεί!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: