Στη φιλοπόλεμη γραμμή του Πούτιν η Λευκορωσία: Αναστέλλει τη συμετοχή της στη Συνθήκη Μείωσης των Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη

FILE PHOTO: Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο με τον υπουργό Άμυνας συνομιλούν “επί χάρτου” με Λευκορώσους στρατιώτες. EPA/ANDREI STASEVICH / BELTA / POOL MANDATORY CREDIT




Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο υπέγραψε διάταγμα για την αναστολή της συμμετοχής της Λευκορωσίας, της στενότερης συμμάχου της Ρωσίας, στην Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE).

Το διάταγμα, το οποίο υπεγράφη στις 24 Μαΐου, δημοσιεύτηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπο αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, που συνορεύει με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η Λευκορωσία δεν εμπλέκεται άμεσα στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία, αλλά επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να εξαπολύσει την επίθεσή του τον Φεβρουάριο του 2022.

Μετά την επανεκλογή του που αμφισβητήθηκε έντονα το 2020, ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία στη Λευκορωσία για σχεδόν τρεις δεκαετίες, έχει προσεγγίσει σε μεγάλο βαθμό τη Μόσχα, η οποία προσφέρει στην κυβέρνησή του οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη.

Η Ρωσία ανέστειλε μονομερώς τον Δεκέμβριο του 2007 την συμμετοχή της στην συνθήκη CFE του 1990, που θέτει περιορισμούς στις δυνάμεις και τους εξοπλισμούς –άρματα μάχης, αεροσκάφη, πυροβολικό– από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια και προβλέπει ανταλλαγές πληροφοριών και αμοιβαίες επιθεωρήσεις.

Η Μόσχα είχε τότε κρίνει την συνθήκη αυτή αναχρονιστική και είχε αιτιολογήσει την απόφασή της, λέγοντας ότι οφείλεται στην άρνηση δυτικών χωρών που έχουν υπογράψει την συνθήκη, ιδιαίτερα των μελών του NATO, να επικυρώσουν τη νέα εκδοχή της συνθήκης, έπειτα από προσαρμογή της το 1999 στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τη Ρωσία, οι χώρες αυτές είχαν θέσει ως όρο για την επικύρωσή της τον σεβασμό ξεχωριστών συμφωνιών για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Υπερδνειστερία στην Μολδαβία και τις αυτονομιστικές δημοκρατίες της Γεωργίας.

Τον Μάιο του 2023, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επίσημη αποχώρηση της Ρωσίας από την Συνθήκη CFE.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Τον αποκλεισμό της από υποψήφια του Εργατικού Κόμματος καταγγέλλει η πρώτη μαύρη γυναίκα βουλευτής της Βρετανίας, Νταιάν Αμποτ: Ακόμα πληρώνει την επιστολή της για τους εβραίους και το ρατσισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: