Συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Ράφα: Μία απαράδεκτη πράξη εναντίον αμάχων, που απαιτεί ισχυρή απάντηση…

A wide view of the Security Council meeting on protection of civilians in armed conflict. The meeting occurs ahead of the twenty-fifth anniversary of Security Council resolution 1265 (1999). UN Photo, Manuel Elías




Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε να συνεδριάσει εσπευσμένα σήμερα μετά το μεσημέρι (ώρα Νέας Υόρκης) μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό ο οποίος προκάλεσε πυρκαγιά σε σκηνές παλαιστινίων εκτοπισμένων στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσαν χθες Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.

Η συνεδρίαση —κεκλεισμένων των θυρών— συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, κράτους-μη μόνιμου μέλους του ΣΑ, που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, εξήγησαν πηγές του AFP.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα το ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστινίους, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει».

«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ που προκάλεσαν τον θάνατο πολλών αθώων αμάχων, οι οποίοι αναζητούσαν απλώς καταφύγιο από αυτές τις φονικές συγκρούσεις. Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», έγραψε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στόχος της επίθεσης ήταν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς. Ωστόσο, το πλήγμα προκάλεσε πυρκαγιά η οποία εξαπλώθηκε ταχύτατα σε καταυλισμό εκτοπισμένων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 45 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και εκατοντάδες άλλοι να τραυματιστούν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

Η κυβέρνηση του Καναδά εξέφρασε «φρίκη» χθες Δευτέρα για τον βομβαρδισμό της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες αμάχους, ζητώντας να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Μας προκάλεσαν φρίκη τα πλήγματα τα οποία σκότωσαν παλαιστινίους αμάχους στη Ράφα. Το ότι σκοτώθηκαν αθώοι άμαχοι είναι εντελώς απαράδεκτο. (…) Γι’ αυτό χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός», είπε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, η Μέλανι Ζολί, ενώπιον του καναδικού κοινοβουλίου.

  • Ο Μισέλ υπενθυμίζει στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι η συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) της Χάγης για τη Ράφα, υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Με ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Χ», ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει τα εξής:

«Είναι φρικτό να βλέπεις αθώους Παλαιστίνιους πολίτες να σκοτώνονται στην πρόσφατη επίθεση. Δεν υπάρχει ασφαλής ζώνη για τους εσωτερικά εκτοπισμένους στη Ράφα.

Καλώ την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) και να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στη Ράφα. Πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.

Προτρέπω το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να γίνονται σεβαστά. Υπενθυμίζω στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Iσραήλ βασίζεται και πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αξίες μας».

  • «Τραγικό δυστύχημα» χαρακτηρίζει ο Νετανιάχου την πυρκαγιά που προκλήθηκε από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες αμάχους

«Τραγικό δυστύχημα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την πυρκαγιά που προκλήθηκε από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστινίους, διαβεβαιώνοντας ότι το συμβάν θα διερευνηθεί.

«Στη Ράφα έχουμε ήδη απομακρύνει περίπου ένα εκατομμύριο αμάχους, αλλά παρά τις προσπάθειες να μην τους βλάψουμε, συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα», είπε ο Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στόχος της επίθεσης ήταν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς. Ωστόσο, το πλήγμα προκάλεσε πυρκαγιά η οποία εξαπλώθηκε ταχύτατα σε καταυλισμό εκτοπισμένων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 45 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και εκατοντάδες άλλοι να τραυματιστούν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

«Για εμάς είναι τραγωδία, για τη Χαμάς (είναι) στρατηγική», υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την ολοκληρωτική επικράτηση. «Δεν σκοπεύω να σταματήσω τον πόλεμο πριν από την επίτευξη όλων των στόχων που έχουμε θέσει. Εάν υποχωρήσουμε, η σφαγή (σ.σ. της 7ης Οκτωβρίου) θα ξανασυμβεί», ισχυρίστηκε ο Νετανιάχου.

  • Ο ΟΗΕ ζητεί από το Ισραήλ πλήρη και διαφανή έρευνα – Περιφρόνηση προς την απόφαση του ΔΠΔ καταγγέλλει η Αφρικανική Ένωση

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή ζήτησε από το Ισραήλ τη διενέργεια “πλήρους και διαφανούς” έρευνας μετά το ισραηλινό πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, από το οποίο σκοτώθηκαν 45 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

“Καταδικάζω τις χθεσινοβραδινές ισραηλινές επιδρομές που έπληξαν σκηνές εκτοπισμένων” στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έγραψε σε ανακοίνωση ο Τορ Βένεσλαντ. “Ζητώ από τις ισραηλινές αρχές να διενεργήσουν πλήρη και διαφανή έρευνα και να λάβουν άμεσα μέτρα για την καλύτερη προστασία των αμάχων”, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης καταδίκασε “τις φρικτές νυκτερινές αεροπορικές επιδρομές” σε καταυλισμό στη Ράφα, εκφράζοντας αποτροπιασμό που “το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο έχοντας πλήρη ατιμωρησία και περιφρονώντας απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CΙJ)”.

Η εντολή του CIJ, της πλέον ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, στις 24 Μαΐου, που διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα “πρέπει να εφαρμοστεί κατεπειγόντως εάν θέλουμε να επικρατήσει η διεθνής τάξη”, δήλωσε ο Μούσα Φάκι Μαχαμάτ σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέρχεται σε 45 ο αριθμός των νεκρών από το ισραηλινό πλήγμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, το οποίο προκάλεσε πυρκαγιά σε σκηνές όπου διέμεναν Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι σε καταυλισμό στη Ράφα, μια επίθεση που προκάλεσε έντονες καταδίκες στο εξωτερικό.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει τα γεγονότα σε σχέση με το πλήγμα αυτό που είχε στόχο δύο αξιωματούχους της Χαμάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Νέα Υόρκη, United Nations
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Οτάβα, Canada
ΑΠΕ-ΜΠΕ – της Μαρίας Αρώνη
Βρυξέλλες, Belgium
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel
(Με πληροφορίες από Times of Israel)
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ναϊρόμπι, Kenya

Παγκόσμια κατακραυγή κατά του Ισραήλ μετά το νέο χτύπημα στη Γάζα με στόχο τη Χαμάς αλλά με νεκρούς 40 αμάχους: Κατάπαυση πυρός ζητάει ο Μακρόν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: