Σε “τεντωμένο σχοινί” ξανά οι σχέσεις Ερντογάν και Μπάιντεν: Ποιός εκ των δύο θα το κόψει; Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (videos)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Δύο σημαντικά γεγονότα, που συνέβησαν χθες στην Ουάσιγκτον, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, στον ύψιστο βαθμό.

Για να συμβεί αυτό απαιτείται, βεβαίως, η θαρραλέα αντίδραση της κυβέρνησης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία -προς το παρόν- δείχνει μία άβουλη στάση έναντι μίας χώρας (στα χαρτιά και μόνο) συμμάχου, η οποία προκαλεί ασύστολα την Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ, υποστηρίζοντας μία οργάνωση, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν τρομοκρατική.

Θα δείξει βούληση ο Λευκός Οίκος για να προφυλάξει τα στρατηγικά της συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου; Είναι δύσκολο να «μπει» κανείς στο μυαλό του κ. Μπάιντεν, ο οποίος -όπως είναι σε όλους γνωστό- ούτε να μυρίσει μπορεί τον Ερντογάν. Η αρνητικότατη θέση του Αμερικανού Προέδρου για τον νεοσουλτάνο της Άγκυρρας, είναι διατυπωμένη και σε ένα βίντεο-χρυσάφι της εφημερίδας New York Times.

  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι υποχρεωμένο να τοποθετηθεί επί των γεγονότων, τα οποία έχουν καθαρά ομογενειακή χροιά και είναι έργο των ακτιβιστών μας, οι οποίοι υπερβάλλουν εαυτούς, αν και βρίσκουν μόνιμα απέναντι τους την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Το πρώτο γεγονός αφορά την βίαιη επίθεση των φρουρών του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά εναντίον της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον.

Πολύ λίγοι θυμούνται τον άγριο ξυλοδασμό των διαδηλωτών αρμενικής και κουρδικής καταγωγής από τους άγριους σωματοφύλακές του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας. Πριν επτά χρόνια.

Το άθλιο περιστατικό συνέβη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Ερντογάν, στον Λευκό Οίκο, τον Μάιο του 2017. Ήταν προσκεκλημένος του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος -πρέπει να θυμίσουμε- ότι είχε οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Είχε «δανείσει», έναντι αμοιβής, το όνομα του σε ένα «δίδυμο πύργο» στην Κωνσταντινούπολη.

Ευτυχώς, ο δικηγόρος Ανδρέας Ακάρας και κάποιοι ακτιβιστές της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας που στάθηκαν δίπλα του συνέχισαν τον αγώνα για να τιμωρηθεί η Τουρκία για εκείνες τις πράξεις άνευ προηγουμένου βίας, εναντίον Αμερικανών πολιτών που διαδήλωναν, επαναλαμβάνω, ειρηνικά.

Χθες 71 Αμερικανοί βουλευτές και των δύο κομμάτων, ένας μεγάλος αριθμός δηλαδή νομοθετών, υπέγραψαν επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, με την οποία καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να σεβαστεί τη βούληση του Κογκρέσου και να δράσει εναντίον της κατοχικής δύναμης.

  • Απαιτούν από τον κ. Μπλίνκεν να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, αναδεικνύοντας τις βιαιότητες εναντίον των διαδηλωτών σε βασικό στοιχείο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
  • Έχει μεγάλη σημασία αυτή η φράση, διότι οι βουλευτές θα μπορούσαν να ζητήσουν να τοποθετηθεί η Ολομέλεια του Κογκρέσου. Και εκεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είμαστε σχεδόν βέβαιοι, θα χάσει.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες είναι αποφασισμένοι να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις εγκληματικές πράξεις των Τούρκων αστυνομικών, οι οποίοι -όπως δείχνουν τα βίντεο- λαμβάνουν εντολή από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν για να επιτεθούν. Τα βίντεο αυτά έχουν κατατεθεί στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές της Ουάσιγκτον και είναι αποκαλυπτικά και για τον Τούρκο πρόεδρο και για τους «μπάτσους» του.

Οι Αμερικανοί βουλευτές σημειώνουν ότι οι αγωγές των θυμάτων αντιπροσωπεύουν τον μοναδικό ρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο αυτά θα μπορέσουν να λάβουν μια αποζημίωση για τους σημαντικούς τραυματισμούς που υπέστησαν και την παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών τους.

Η επιστολή εστάλη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακριβώς επτά χρόνια από τα βίαια επεισόδια. Η τότε αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, δυστυχώς επέτρεψε στους αστυνομικούς του Ερντογάν να φυγαδευτούν με το τουρκικό προεδρικό αεροπλάνο.

Από τότε εκκρεμούν οι δικαστικές αγωγές που έχουν ασκηθεί από Αμερικανούς πολίτες εναντίον της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

  • Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να λογοδοτήσει για τις βίαιες επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τους άνδρες της προεδρικής ασφάλειας, έξω από την κατοικία του πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον.

Σημειώνουμε ότι την επιστολή υπογράφουν σημαντικοί βουλευτές μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ανάμεσα τους και ο πρώην επικεφαλής των Δημοκρατικών Steny Hoyer.

Για το θέμα αυτό θα έχουμε εξελίξεις και θα ενημερώσουμε αμέσως τους αναγνώστες μας.

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΕΔΩ

  • Το άλλο γεγονός, αφορά βεβαίως πάλι την Τουρκία για ένα θέμα σοβαρό για την κατοχική δύναμη καθώς επαίρεται για τις θρησκευτικές ελευθερίες στη χώρα. Πρόκειται για μύθο.

Το HALC (Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας) ζητά την επανεξέταση της θέσης που κατέχει η Τουρκία στην Ετήσια Έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Η οργάνωση προτείνει να επανεκτιμηθεί η ταξινόμηση της Τουρκίας και κάλεσε την αρμόδια επιτροπή να την συμπεριλάβει στη λίστα των «Χωρών Ιδιαίτερης Ανησυχίας».

Όπως γράφουμε σε άλλες στήλες (ΕΔΩ), η Επιτροπή για τις Διεθνές Θρησκευτικές Ελευθερίες είναι μια ανεξάρτητη ομοσπονδιακή κυβερνητική ομάδα, κάνει εισηγήσεις τόσο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και στο Κογκρέσο για θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών ανά τον κόσμο.

Μελετώντας τα κείμενα και ψάχνοντας το παρασκήνιο πίσω από τα παραπάνω γεγονότα, κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα.

Πρώτον, οι Εβραιο-Αμερικανοί δρουν αθόρυβα και καταφέρνουν κτυπήματα στην Τουρκία. Θα ακολουθήσουν και άλλα με πιο τρανταχτό τρόπο.

Δεύτερον, που ενδιαφέρει και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες πρέπει να τραβήξουν τα αυτιά μερικών λεγόμενων «ηγετών», οι οποίοι τριγυρνούν τα καλοκαίρια στην Αθήνα και τη Λευκωσία και παρουσιάζονται ως αρχηγοί της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Λοιπόν: Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και όσες οργανώσεις έχουν υποστεί ποδηγέτηση από τον Ελπιδοφόρο, ΔΕΝ συμμετέχουν, αντίθετα απουσιάζουν επιδεικτικά, όταν οι ακτιβιστές μας παλεύουν εναντίον της Τουρκίας.

Η επιστολή του HALC βασικά αφορά τα πάθη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Δεν έπρεπε η Ιερά Αρχιεπισκοπή να υπογράψει πρώτη; Οι λεγόμενοι Άρχοντες του Τάγματος του Αγίου Ανδρέου. Η λεγόμενη «Ηγεσία των 100»; Κάποιοι άλλοι που συνδέονται με τον κ. Βαρθολομαίο. Όλοι είναι εξαφανισμένοι.

Καλούμε τους αναγνώστες μας να κρατήσουν τα παραπάνω. Διότι 1 και 1 κάνουν 2, δεν κάνουν 11 όπως νομίζουν οι λεγόμενοι «θεματοφύλακες» του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Νέα Υόρκη… Θα επανέλθουμε.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μία εταιρεία με την επωνυμία η DND Homes, με σημαντική δραστηριότητα στη Μασαχουσέτη, μεγαλόμετοχος της οποίας είναι ο Τούρκος Ozan Dokmecioglu, θα ξεκινήσει να αγοράζει ακίνητα στην κατεχόμενη Κύπρο, αλλά και να κτίζει σπίτια και πολυκατοικίες.

Ο στόχος της εταιρείας είναι η κατασκευή και η αγορά ακινήτων -συνολικά 30 χιλιάδες- στο κατεχόμενο Τρίκωμο, στην κατεχόμενη Κερύνεια, στον κατεχόμενο Άγιο Νικόλαο, στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, στην κατεχόμενη Επτακόμη και σε άλλες περιοχές.

Η τέως Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής (γνωστή ως ΚΟΑ) θα μπορούσε να δράσει στο πλαίσιο των αμερικανικών νόμων. Αρκετοί ομογενείς είναι και πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές. Κανένα ενδιαφέρον. Ευτυχώς, που θα ασχοληθούν οι ακτιβιστές του HALC. Ξέρετε, πολλές φορές μετρά και η προσπάθεια, όχι μόνο το αποτέλεσμα… Θα επανέλθουμε και για το θέμα αυτό.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Άλλος ήταν ο λόγος του εκνευρισμού του Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, δεν ήταν η Χαμάς: Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (videos)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: