Σε προεκλογικούς ρυθμούς τα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων: Στο επίκεντρο το λιμάνι της Λάρνακας, η ακρίβεια, ο επαναπατρισμός των λειψάνων των ηρώων

File Photo Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι επικείμενες εκλογές και τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι εξελίξεις γύρω από την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, η ακρίβεια και ο επαναπατρισμός των λειψάνων 15 Ελλαδιτών πεσόντων της τουρκικής εισβολής και της τουρκοανταρσίας του 1963-64, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο “Εμίρηδες στη θέση του εμίρη» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι όσον ο Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι βρισκόταν στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη δεν είχε ανακοινώσει κάποια απόφασή του για επενδύσεις αλλά όταν βρέθηκε στην Αθήνα ανακοίνωσε ο ίδιος το επενδυτικό του ενδιαφέρον και υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας. Αλλού αναφέρει ότι Βρετανοί πολιτικοί ζητούν να επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα και απέστειλαν επιστολή στον ΥΠΕΞ της χώρας τους, ζητώντας την άρση της “άδικης και τιμωρητικής απαγόρευσης”. Γράφει επίσης ότι ορίστηκε για τις 28 Ιουνίου η υπόθεση Αββακούμ για τα περιουσιακά στο Δικαστήριο.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Βαρόμετρο για την πρωτιά η ψήφος των Τουρκοκυπρίων» γράφει πως εννέα μέρες πριν το άνοιγμα των καλπών στις 9 Ιουνίου, η μάχη ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για την πρωτιά στις ευρωεκλογές αλλά και των ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ για την τρίτη θέση παραμένει ανοικτή. Προβάλλει επίσης τις συσκέψεις σήμερα για το θέμα του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Αλλού αναφέρει ότι πάνω από δύο χιλιάδες άτομα έλαβαν υπερπληρωμές στο επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων και όταν το κράτος επιχείρησε να εισπράξει, αποδείχθηκε ότι πολλοί εξ αυτών είχαν ήδη αποβιώσει, χωρίς να διαθέτουν περιουσία, με αποτέλεσμα το κράτος να απολέσει 614 χιλιάδες ευρώ.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Ξεμείναμε από νοσηλευτές» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι οι ανάγκες αυξάνονται και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια προειδοποιούν με περισσότερες λίστες αναμονής, λόγω υποστελέχωσης. Αλλού προβάλλει την τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων 15 Ελλαδιτών πεσόντων της τουρκικής εισβολής και της τουρκοανταρσίας του 1963-64 που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία. Αναφέρει επίσης ότι από σήμερα αρχίζουν οι συζητήσεις στη Βουλή και στην Επιτροπή Ανάπτυξης για το μέλλον του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Βαρύς ο λογαριασμός για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων” γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι αυξήσεις είναι μέχρι 150% στα επιτόκια των δανείων, παρά το φρένο το οποίο έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γράφει, επίσης, ότι κρίσιμες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας. Αλλού αναφέρει επίσης ότι συσπείρωση 86% παρουσιάζει το ΑΚΕΛ το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από την πρωτιά.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Ο νόμος για τα ξένα πανεπιστήμια αλλάζει τα δεδομένα» γράφει ότι το Υπουργικό με απόφασή του έδωσε το πράσινο φως για να αλλάξει ο νόμος ώστε να δίδεται το δικαίωμα για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο. Προβάλλει επίσης τον επαναπατρισμό από την Κύπρο των λειψάνων 15 Ελλαδιτών, που ήταν αγνοούμενοι. Αλλού γράφει ότι οι Κύπριοι εργάστηκαν περισσότερες ώρες από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2023.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» κάτω από τον τίτλο «Δεκανίκια από ναφθαλίνη στην Αννίτα!» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός έβαλε μπροστά τον Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος καταβάλλει “απέλπιδες προσπάθειες συσπείρωσης των Συναγερμικών που σκορπούν στους πέντε ανέμους”. Αλλού αναφέρει ότι μήνυμα νίκης έστειλε η μεγάλη εκδήλωση ΑΚΕΛ-Αριστερά-Κοινωνική Συμμαχία. Γράφει επίσης ότι η ακρίβεια γονατίζει τους πολίτες.

H εβδομαδιαία εφημερίδα “Η Σημερινή” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα “Γραν γκινιόλ ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για την πρωτιά” και γράφει ότι μια βδομάδα πριν τις εκλογές διαφαίνεται από την τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση του “ΣΙΓΜΑ” ότι θα εξελιχθεί ένα “γκραν γκινιόλ” για την πρώτη θέση. Γράφει επίσης ότι αναβλήθηκε πάλι η δίκη για την υπόθεση της Μονής του Οσίου Αββακούμ. Αλλού προβάλλει στοιχεία σε σχέση με τις Ευρωεκλογές.

H εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό Ποντίκι” με τίτλο “Εκλογές με: Apolitique αφελείς, Ευρω-λαϊκιστές, Εθνο-λαϊκιστές, Παραδοσιακούς” γράφει, στο κύριο του θέμα ότι αυτές θα είναι οι πιο περίεργες εκλογές. Αλλού αναφέρει ότ,ι σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΚΑΦ, ο καρκίνος του θυροειδούς αδένα είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες και ο 6ος στους άντρες. Η εφημερίδα γράφει επίσης για πολλά δις που δίνονται για τους Σύρους πρόσφυγες αλλά και “όχι” από τις Βρυξέλλες στον εξαναγκασμό επαναπατρισμού.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Σφοδρή καταγγελία του Προέδρου της Κύπρου: Έχουν δοθεί περιουσίες Ελληνοκυπρίων σε Βρετανούς βουλευτές, Το Λονδίνο να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: