Σε λειτουργία η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών ενόψει ευρωεκλογών: «Μάθε πού ψηφίζεις» – Διαδικασία, εκλογικά κέντρα

FILE PHOTO: Κάλπη και ψηφοδέλτια ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Σε λειτουργία τέθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για τα εκλογικά κέντρα ενόψει ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει πλέον η δυνατότητα οι ψηφοφόροι να δουν το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν με βάση την διεύθυνση της κατοικίας τους.

Η τελευταία ενημέρωση που έγινε περιλαμβάνει μεταβολές βασικών καταλόγων και καταλόγων Ευρωπαίων πολιτών μέχρι τις 29/02/2024 καθώς επίσης και μεταβολές καταλόγων ετεροδημοτών μέχρι τις 30/4/2024.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

-έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο),

-είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας,

-δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, ή το διαβατήριό τους, ή την άδεια οδήγησης, ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα ανωτέρω, έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

-αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος
-αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Mε πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Η Ελλάδα δεύτερη σε Γαλάζιες Σημαίες παγκοσμίως: 652 βραβευμένες ακτές * Πρωτιές για Χαλκιδική και Κρήτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: