Άνοιξε η πόρτα του …”τρελοκομείου”; Πρώτο γιγάντιο βήμα από τον Τζο Μπάιντεν: Έδωσε την «πρώτη» άδεια στην Ουκρανία να χτυπά με αμερικανικά όπλα μέσα στη Ρωσία

epa11378287 US President Joe Biden delivers remarks during a campaign rally at Girard College in Philadelphia, Pennsylvania, USA, 29 May 2024. President Biden and Vice President Harris officially launch their Black Voters for Biden-Harris campaign during the rally at Girard College, a majority Black school in Philadelphia. EPA/SHAWN THEW




Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει εντός ρωσικού εδάφους με αμερικανικά πυρομαχικά, αν και περιορίζει τη χρήση τους, ώστε το Κίεβο να μπορεί να χτυπήσει στόχους μόνο πάνω από τα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, αφού η Ρωσία έκανε σημαντικές προόδους γύρω από την πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. κοντά στα ρωσικά σύνορα, δήλωσαν στο CNN δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Ο πρόεδρος πρόσφατα ζήτησε από την ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για αντιπυρικούς σκοπούς στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις που την χτυπούν ή ετοιμάζονται να την χτυπήσουν», είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Η χαλάρωση των περιορισμών σηματοδοτεί μια ρήξη από τη μακροχρόνια πολιτική και έρχεται εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης από στενούς συμμάχους των ΗΠΑ. Αλλά περιορίζεται στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο και  η Ουκρανία δεν έχει ζητήσει άδεια πέρα ​​από αυτό, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν αναμένεται από τις ΗΠΑ να διευρύνουν την επιτρεπόμενη περιοχή.

Το Politico ήταν το πρώτο που ανέφερε την είδηση.

Το Κίεβο υπέβαλε αίτημα στην Ουάσιγκτον να αλλάξει την πολιτική της μόλις τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει, είπε ο αξιωματούχος.

Οι ρωσικές δυνάμεις, οι αποθήκες πυρομαχικών και οι κόμβοι επιμελητείας μπορούν τώρα να στοχοποιηθούν με πυροβολικό και ρουκέτες που παρέχονται από τις ΗΠΑ πέρα ​​από τα σύνορα από το Χάρκοβο στη δυτική Ρωσία.

Η κυβέρνηση στέκεται επίσης σταθερή στο να μην επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα πιο τρομερά πυρομαχικά που της έχουν δοθεί για να χτυπά τη Ρωσία: τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς γνωστούς ως ATACMS που μπορούν να πλήξουν στόχους 200 μίλια ή 300 χιλιόμετρα μακριά  .

Επιτρέπεται πλέον στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά αντιαεροπορικά όπλα για να καταρρίψει την επικείμενη απειλή ρωσικών αεροσκαφών που πετούν τόσο στον ουκρανικό όσο και στον ρωσικό εναέριο χώρο , τόνισε ο πρώτος αξιωματούχος.

Ωστόσο, η απαγόρευση είχε μέχρι σήμερα εμποδίσει την Ουκρανία να στοχεύσει ρωσικά αεροσκάφη που βρίσκονται στο έδαφος εντός της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από CNN

 

Ασφυκτική πίεση στον Μπάιντεν να αγνοήσει τη μπλόφα Πούτιν περί «κλιμάκωσης»: Θα επιτρέψει τελικά αμερικανικά όπλα να χτυπούν μέσα στη Ρωσία; Ουκρανία, Στόλτενμπεργκ και 24 μέλη του ΝΑΤΟ επιμένουν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: