Πρώτη συνάντηση των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ- Κίνας για πρώτη φορά από το 2022: Στο επίκεντρο Ταϊβάν, Ουκρανία και Γάζα

US Defense Secretary Lloyd Austin (L) and US Chairman of the Joint Chiefs of Staff General Charles Q. Brown, Jr. (R); appear before the Senate Armed Services Committee, on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 09 April 2024. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο κινέζος ομόλογός του Ντονγκ Τζον άρχισαν σήμερα στη Σιγκαπούρη σπάνιες απ’ ευθείας συνομιλίες, συνώνυμες με την ελπίδα για ένα πιο εμπεριστατωμένο στρατιωτικό διάλογο ώστε να αμβλυνθούν οι διενέξεις.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο ενός φόρουμ για την ασφάλεια κατά το οποίο αναμενόταν να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις οι περιφερειακές διενέξεις αναφορικά κυρίως με την Ταϊβάν, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, στη διάρκεια της συνάντησης ο Όστιν εξέφρασε ανησυχίες για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Κίνας.

«Ο υπουργός εξέφρασε ανησυχία για πρόσφατη προκλητική δραστηριότητα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων γύρω από το Στενό της Ταϊβάν και επανέλαβε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί την πολιτική μετάβαση στην Ταϊβάν -τμήμα μιας φυσιολογικής δημοκρατικής διαδικασίας ρουτίνας- ως πρόσχημα για μέτρα πίεσης», ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο υποπτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ.

Κινέζος εκπρόσωπος δήλωσε από την πλευρά του ότι ο υπουργός Άμυνας Ντονγκ Τζουν και ο αμερικανός ομόλογός του είχαν σήμερα στη Σιγκαπούρη μια εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία συνομίλησαν για την Ταϊβάν, τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και τη σύγκρουση στη Γάζα.

Ο Ντονγκ προειδοποίησε τον Όστιν ότι οι Ηνωμένες Πολιτέιες δεν πρέπει να αναμιγνύονται στις υποθέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Γου Τσιάν στο περιθώριο του φόρουμ για την άμυνα Διάλογος Σάνγκρι-Λα.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη

Σε ολοκληρωτικό αποκλεισμό πλέον η Γάζα: Νέοι βομβαρδισμοί σήμερα καθώς το Ισραήλ ελέγχει τα σύνορα με την Αίγυπτο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: