Πρόταση Μίκαελ Ρούμπιν σε Μπάιντεν: Χαρακτηρίστε το PKK νόμιμο εκπρόσωπο του κατεχόμενου Κουρδιστάν – Δώστε στον υποκριτή Ερντογάν μια δόση από το δικό του… φάρμακο

FILE PHOTO: O Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο Μπαλί. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το περιοδικό Washington Examiner δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Michael Rubin στο οποίο ασκείται κριτική στη στάση που κρατά το State Department απέναντι σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα οι οποίες δεν διστάζουν να εκφράζουν εχθρική στάση απέναντι στις ΗΠΑ.

Στο άρθρο με τίτλο «State Department will fail until it gives enemies a taste of their own medicine», κατά τον συντάκτη, η Τουρκία αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης, μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης Erdogan, η Τουρκία έχει καταστεί κόμβος ξεπλύματος χρήματος, η χειρότερη φυλακή για δημοσιογράφους παγκοσμίως, μαύρη τρύπα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποστηρικτής της τρομοκρατίας, ενώ πρόσφατα εκβίασε και για δικό της όφελος (σ.σ. με την υπόθεση εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ). Ταυτόχρονα, στην υπόθεση του πολέμου στην Ουκρανία, παίζει και με τις δύο πλευρές.

  • Αναφορικά με τη στήριξη της τρομοκρατίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα, ότι στήριξε το Ισλαμικό Κράτος, ενώ τώρα στηρίζει τη Χαμάς.

Στις 13 Μαΐου, ο Erdogan φιλοξένησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Χαμάς ως τρομοκρατική ομάδα, ο κ. Erdogan τον επέπληξε: «Αν αποκαλείτε τη Χαμάς “τρομοκρατική οργάνωση”, αυτό μας λυπεί» είπε. «Δεν θεωρούμε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση … Περισσότερα από 1.000 μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα μας», πρόσθεσε ο Erdogan.

  • Ο συντάκτης ακολούθως αποκαλεί τον Erdogan υποκριτή ο οποίος εκμεταλλεύεται την αδυναμία της Δύσης να αντιδράσει.

Όταν ο Erdogan μίλησε για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 η οποία καθόρισε τα σύγχρονα σύνορα της Τουρκίας, κανένας δυτικός αξιωματούχος δεν υπέδειξε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Τουρκία θα παραχωρούσε εδάφη για να επιτρέψει στην ελληνική κοινότητα, που εκκαθαρίστηκε εθνοτικά μαζί με τους Αρμένιους, να επιστρέψει. Αν η Ουάσιγκτον, η Αθήνα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη είχαν χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να απαιτήσουν την επιστροφή της Σμύρνης, ο Erdogan ίσως να σκεφτόταν διπλά την επιθετική του στάση.

  • Το ίδιο ισχύει και για την υποστήριξη της Τουρκίας προς την κρατική υπόσταση της βόρειας Κύπρου, μιας περιοχής που ο στρατός της κατέχει, ή για τη Χαμάς, μια ομάδα της οποίας στόχος είναι η εξάλειψη του Ισραήλ.

Αν ο Erdogan πρόκειται να ανακηρύξει τη Χαμάς νόμιμη αντάρτικη ομάδα, γιατί το State Department να μην απαντήσει ανακηρύσσοντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) νόμιμη οργάνωση; Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να προχωρήσουν παραπέρα προσφέροντας στα μέλη του PKK και σε άλλους Κούρδους οι οποίοι τραυματίστηκαν από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα αεροπλάνα της Τουρκίας, δωρεάν ιατρική περίθαλψη στις Η.Π.Α. Ο Erdogan μπορεί να γκρινιάζει και να φωνάζει, αλλά ένα ισχυρότερο State Department θα μπορούσε τότε απλώς να απαντήσει στον Erdogan υποδεικνύοντας τα πεπραγμένα του.

  • Ακολούθως ο συντάκτης προτρέπει την χώρα του να υιοθετήσει μια πιο δυναμική και αποφασιστική στάση απέναντι σε εχθρικές συμπεριφορές. Είναι καιρός για μια θεμελιώδη επανεξέταση της αμερικανικής διπλωματίας. Το State Department θα μπορούσε να ξεκινήσει χαρακτηρίζοντας κατεχόμενη όχι μόνο τη βόρεια Κύπρο, αλλά και την ανατολική Τουρκία.

Αν ο Erdogan χαρακτηρίζει τη Χαμάς ως τον νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστινίων, τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρήσουν το PKK ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του κατεχόμενου από την Τουρκία Κουρδιστάν. Ο Erdogan εδώ και καιρό πρέπει να πάρει μια δόση από το δικό του φάρμακο, καταλήγει το δημοσίευμα.

Washington Examiner «State Department will fail until it gives enemies a taste of their own medicine»

Η Μητέρα Πατρίδα πρέπει να δει την Κύπρο ως προέκταση της Ελλάδας, στρατιωτικά και στρατηγικά: Οι διεθνείς ύμνοι για την Κυπριακή Δημοκρατία και η αποδοχή της απ’ όλους…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: