Πρόστιμο 150 εκατ. ευρώ στις αεροπορικές εταιρείες Ryanair, Vueling, EasyJet και Volotea για χρέωση χειραποσκευών: Μετά από καταγγελίες και έρευνα των Ισπανών

FILE PHOTO: Several passengers stand in a queue in front of a Ryanair check-in desk at Terminal 2 of Barcelona-El Prat airport, Spain, 15 August 2022. EPA, Quique García




Tο υπουργείο Κατανάλωσης της Ισπανίας, σύμφωνα με την FACUA ,την μεγαλύτερη Ένωση Καταναλωτών της χώρας, επέβαλε πρόστιμο 150 εκατομμυρίων ευρώ σε τέσσερις αεροπορικές εταιρείες – Ryanair, Vueling, EasyJet και Volotea – για χρέωση χειραποσκευών.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε μετά από καταγγελίες που έλαβε τόσο η ίδια η Facua όσο και άλλες ενώσεις καταναλωτών. Το αρμόδιο υπουργείο ξεκίνησε έρευνα το καλοκαίρι του 2023 για αυτές τις τέσσερις αεροπορικές εταιρίες μετά από τις καταγγελίες που έλαβε, όπως αναφέρει η FACUA.

Οι επιπλέον χρεώσεις αφορούν επίσης την κράτηση γειτονικών θέσεων ή την συνοδεία ανηλίκων και εξαρτώμενων ατόμων. Η οργάνωση καταγγέλλει επίσης την έλλειψη διαφάνειας στις προσυμβατικές πληροφορίες σχετικά με την τελική τιμή, την επιπλέον χρέωση για τις χειραποσκευές ή το να μην επιτρέπεται η πληρωμή με μετρητά στο αεροδρόμιο τόσο για αυτές ή άλλες πρόσθετες υπηρεσίες.

Οι εμπλεκόμενες εταιρίες έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση ενώ η οργάνωση επισημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των ποσών που θεωρούν ότι έχουν πληρώσει επιπλέον.

Η Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών (ALA), η οποία συγκεντρώνει το 85% της εναέριας κυκλοφορίας στην Ισπανία, απέρριψε την απόφαση του υπουργείου , η οποία συνεπάγεται την απαγόρευση της χρέωσης για τις αποσκευές καμπίνας από ορισμένες αεροπορικές εταιρείες.

Σε ανακοίνωσή της, η ALA επισημαίνει ότι αυτό θα βλάψει τους καταναλωτές, «καταργώντας την επιλογή των επιβατών να προσλαμβάνουν ακριβώς αυτό που χρειάζονται».

Έτσι, περίπου 50 εκατομμύρια επιβάτες που δεν κουβαλούν βαλίτσα καμπίνας και ταξιδεύουν με χειραποσκευές κάτω από το κάθισμα δεν θα μπορούν να πληρώσουν μόνο για βασικές υπηρεσίες, «αναγκάζοντάς τους να συνάψουν σύμβαση για υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιούν».

Πηγή: ertnews, Δώρα Μακρή

Τεράστιο το ενδιαφέρον για το λιμάνι και την μαρίνα της Λάρνακας: Στο προσκήνιο και άλλοι μνηστήρες εκτός από το Κατάρ, κερδίζει έδαφος το σενάριο του διαχωρισμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: