Πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επιλέχθηκε για νέος πρωθυπουργός της Ολλανδίας από τον κυβερνητικό συνασπισμό

FILE PHOTO Dick Schoof, the Dutch National Coordinator for Counterterrorism and Security, EPA/JERRY LAMPEN




Τα κόμματα του ολλανδικού δεξιού συνασπισμού πρότειναν την Τρίτη (28 Μαΐου) τον πρώην επικεφαλής της ασφάλειας Ντικ Σουφ ως τον επικρατέστερο υποψήφιο τους για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Ο 67χρονος Σουφ είναι σήμερα ο κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και πρώην επικεφαλής των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών μετανάστευσης και αναμένεται να διαδεχθεί τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

«Κατόπιν σύστασης και με την υποστήριξη των αρχηγών του κοινοβουλευτικού συνασπισμού… ο Ντικ Σουφ έδειξε πρόθυμος και διαθέσιμος να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού», δήλωσε ο Ρίτσαρντ βαν Ζβολ, ο αξιωματούχος που ηγείται τις συνομιλίες για τον σχηματισμό της νέας ολλανδικής κυβέρνησης.

Παρά την εκπληκτική εκλογική νίκη του τον Νοέμβριο, ο ακροδεξιός ηγέτης Γκερτ Βίλντερς παραιτήθηκε απρόθυμα από τη φιλοδοξία του να ηγηθεί της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω ευρείας ανησυχίας για τις αντι-ισλαμικές, αντιευρωπαϊκές απόψεις του.

Αντ’ αυτού, ο Βίλντερς και άλλοι ηγέτες του συνασπισμού ζήτησαν από τον Σουφ να αναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού. Ο τελευταίος προερχόταν αρχικά από το αριστερό Εργατικό Κόμμα, αλλά θεωρείται ως ένας σοβαρός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας ικανός να αντιμετωπίσει απειλές τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Ο Σουφ θα αναλάβει τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με τον Βαν Ζβολ  και τους τέσσερις δεξιούς εταίρους του συνασπισμού που διαθέτουν 88 έδρες στην 150μελή κάτω βουλή.

Ο συνασπισμός περιλαμβάνει το Κόμμα Ελευθερίας του Βίλντερς (PVV), το Φιλελεύθερο Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (VVD), το νεοεισερχόμενο κόμμα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) και το φιλοαγροτικό κόμμα το Κίνημα Πολιτών-Αγροτών.

Ο συνασπισμός αποφάσισε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα μοιραστεί κατά το ήμισυ μεταξύ πολιτικών και εξωτερικών εμπειρογνωμόνων για την εφαρμογή της «σκληρότερης» μεταναστευτικής πολιτικής που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ολλανδία.

Mε πληροφορίες από euractiv.gr

Έτος πολέμου το 2024 για το Ισραήλ, λέει σύμβουλος ασφαλείας του Νετανιάχου: Οι μάχες στη Γάζα μπορεί να κρατήσουν άλλους 7 μήνες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: