“Πράσινο φως” από τις ΗΠΑ για την απόκτηση του στρατηγικού όπλου JASSM: Πιθανή αποδέσμευση και του AMRAAM 120D για τα ελληνικά F-16 Viper και τα μαχητικά F-35

Eκτόξευση JASSM από αμερικανικό F-16 της USAF. Πηγή: Lockheed Martin




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Περίπου έναν μήνα στο αεροπορικό επιτελείο έχει φτάσει η απάντηση των Αμερικανών, στην επιστολή ερώτησης για την διαθεσιμότητα και τιμή (LOR for P&A) των πυραύλων μακρού πλήγματος JASSM που προορίζονται κυρίως για τα F-16 Viper, τα οποία ως τώρα επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Σούδας.

Μπορεί να έχει καταγραφεί διολίσθηση στο πρόγραμμα αναβάθμισης των 82 αεροσκαφών, όμως από την άλλη πλευρά, ο «πελάτης» που δεν είναι άλλος από την πολεμική αεροπορία, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί αυτό το πρόγραμμα Εθνικής σημασίας να μην ολοκληρωθεί στην ώρα του, ιδίως από την στιγμή που γίνονται και όλες οι κινήσεις για την ουσιαστική ενίσχυση και με όπλα.

Μετά από αρκετά χρόνια κι αφού οι επιτελείς της αεροπορίας έχουν επιμείνει σθεναρά, κατάφεραν ν’ αποσπάσουν την πρώτη από τις απαντήσεις που αναμένουν από τους Αμερικανούς για stand off όπλα, τα οποία είναι ικανά να τα εκμεταλλευτούν με τον καλύτερα δυνατό τρόπο οι νέες πλατφόρμες και οι έμπειροι αεροπόροι.

  • Οι πληροφορίες που φτάνουν στην σελίδα μας αναφέρουν πως μέσα από την απάντηση των Αμερικανών, προκύπτει ότι κάθε πύραυλος αγγίζει το 1,5 εκ. δολάρια. Το ερώτημα είναι πότε θα επιτευχθεί μια παραγγελία και σε τι βάθος χρόνου θα ταξιδέψουν οι JAASM στην Ελλάδα ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η πυριτιδαποθήκη των Viper.

Το γεγονός αυτής της απάντησης θεωρείται από ιπταμένους σημαντική εξέλιξη, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι μετά τους γαλλικούς SCALP EG, ένα ακόμη στρατηγικό όπλο βρίσκεται σε καθεστώς αποδέσμευσης, άρα και παραγγελίας από την πολεμική αεροπορία. 

Με συνολικό βάρος περίπου 1200 κιλά και εμβέλεια που ίσως ξεπερνά τα 685 χλμ (370 ναυτικά μίλια), ο JAASM θεωρείται ένα όπλο στρατηγικής κρούσης, διαφορετικό απ’ όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να φέρει το F-16 Viper.

Μάλιστα εφόσον προχωρήσει η Ελλάδα σε παραγγελία των συγκεκριμένων πυραύλων, εισέρχεται σ’ ένα ιδιαίτερα μικρό club επτά χωρών- χρηστών του JAASM.

Υπόσχεση για τον «DELTA»

Επόμενο βήμα της πολεμικής αεροπορίας, στο οποίο οι επιτελείς επιμένουν είναι ο air to air πύραυλος AMRAAM 120D. Στρατιωτικές πηγές λένε ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται ως τώρα θετικοί στην αποδέσμευση και του game changer πυραύλου για τα F-16 Viper καθώς και για τα F-35.

  • Όπως μας μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί προσδιορίζουν μια τέτοια κίνηση, τουλάχιστον 1,5 χρόνο μετά, ενώ την ίδια στιγμή σε καθεστώς αναμονής βρίσκεται το αεροπορικό επιτελείο για μιαν απάντηση που σχετίζεται με την αποδέσμευση που αφορά τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon.

Ο AMRAAM 120D, τουλάχιστον μέσα από ανοικτές πηγές, αναφέρεται πως η εμβέλειά του είναι αντίστοιχη του γαλλικού METEOR που φέρουν ήδη τα γαλλικά Rafale της πολεμικής αεροπορίας, δηλαδή περίπου 160 χλμ.

Μόλις πέντε σύμμαχες χώρες των Αμερικανών έχουν στην διάθεσή τους τον «DELTA» που εφοδιάζει είτε F-16 είτε F-35.

Σ’ ότι αφορά το νέο αντί-ραντάρ πύραυλο HARM ακόμη αυτός δεν έχει λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές. Και αυτό σημαίνει πως αν η χώρα μας σκοπεύει, πρώτη να γίνει χρήστης, θα πρέπει να επιβαρυνθεί με το κόστος των διαδικασιών πιστοποίησης του συγκεκριμένου όπλου στα F-16 Viper.

 

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ  ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

«Κενά αέρος» στο πρόγραμμα των μαχητικών F-16 Viper και αναταράξεις διαρκείας για τα 38 «Block 50»: Από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας η προσπάθεια συνεχίζεται…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: