Πραγματικό και συνεχές το ενδιαφέρον της Κύπρου για τη Μέση Ανατολή: Χρειάζεται ενιαία προσέγγιση των Βρυξελλών, δηλώνει ο Κωνσταντίνος Κόμπος

FILE PHOTO: From left to right: Sameh SHOUKRY, Egyptian Minister of State for Foreign Affairs, Egypt with Constantinos KOMBOS, Minister for Foreign Affairs, Cyprus. Copyright: European Union




Την ανάγκη για ενιαία προσέγγιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις προσπάθειες για επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Μιλούσε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή συζητήθηκε παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ, καθώς και του Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις ως προς τις προσπάθειες για επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Κόμπος υπογράμμισε την ανάγκη για ενιαία προσέγγιση προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να μπορεί να ανταποκριθεί με αποφασιστικό τρόπο στην εξελισσόμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Παράλληλα, ο Υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για την αύξηση ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο.

Την συνάντηση απασχόλησε επίσης η συνεχιζόμενη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, όπως και η κατάσταση στη Γεωργία και οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα και στην Αϊτή. Στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία, ο κ. Κόμπος επανέλαβε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας καθώς και την ανάγκη αντιμετώπισης της παράκαμψης των κυρώσεων.

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ο κ. Κόμπος συμμετείχε με τους υπόλοιπους ΥΠΕΞ στην 8η Διάσκεψη των Βρυξελλών για το μέλλον της Συρίας, στην οποία συμμετείχαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας, του Ιράκ και του Λιβάνου.

Ο κ. Κόμπος επανέλαβε ότι μοναδική βιώσιμη λύση είναι η προώθηση της πολιτικής διαδικασίας, σύμφωνα με το Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και επαναδιατύπωσε την πλήρη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία αύξησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοινώνοντας τη χρηματική συνεισφορά της Κύπρου ύψους 100.000 ευρώ.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Κόμπος είχε διμερή συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

ΚΥΠΕ/ΓΚ/ΑΓΚ
Γιώργος Κακούρης
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Οι «δύο μεγάλες απειλές» που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος μετά την κατοχή: Ανάχωμα στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό το ΔΗΚΟ, δηλώνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: