Πώς βρέθηκαν στην Τουρκία 1.000 τρομοκράτες της Χαμάς; Η αποκάλυψη Ερντογάν στην συνέντευξη με τον Μητσοτάκη κι ένα ύποπτο και «ασχολίαστο» παρασκήνιο…

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Άγκυρα. Photo via MUSTAFA KAMACI, TURKISH PRESIDENCY PRESS OFFICE




Ήταν μια δήλωση που είτε πέρασε απαρατήρητη, είτε αποσιωπήθηκε, είτε θεωρήθηκε ότι δεν είναι είδηση: Πρόκειται για την αποκάλυψη που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Άγκυρα, κι ενώ εξελίσσονταν η αντιπαράθεση μεταξύ των δυο για την Χαμάς, γράφει η Deutsche Welle.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, προκειμένου να δείξει την απόλυτη υποστήριξή του στους Παλαιστινίους, δήλωσε πως “αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί 1.000 τραυματίες” της Χαμάς οι οποίοι, προφανώς, τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οπότε και χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.

Η δήλωση αυτή δεν έμεινε όμως απαρατήρητη ούτε ασχολίαστη από την γερμανική εφημερία του Βερολίνου, tageszeitung η οποία σε δημοσίευμά της αναρωτιέται “πώς βρέθηκαν στην Τουρκία οι μαχητές της Χαμάς;”

«Λίγο πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του προέδρου Ερντογάν όλα πήγαιναν ρολόι», γράφει η εφημερίδα, για να προσθέσει:

«Τα πράγματα όμως άλλαξαν όταν αναφέρθηκε η Χαμάς – και τότε ήταν που «ο Ερντογάν έκανε γνωστή μία πραγματική είδηση: στην Τουρκία, δήλωσε, περιθάλπονται σε νοσοκομεία περισσότεροι από 1.000 τραυματίες μαχητές της Χαμάς. […] Και το ερώτημα που προέκυψε στην πλατφόρμα X είναι το εξής: πώς μπόρεσαν να μεταφερθούν αυτοί στην Τουρκία; Ο Ερντογάν δεν είπε τίποτα επ’ αυτού, ενώ δεν υπήρχε καμία σχετική πληροφορία ούτε και στα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση».

Όπως εξηγεί περαιτέρω η εφημερίδα του Βερολίνου, «ο μοναδικός τρόπος για έναν Παλαιστίνιο να εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας, είναι από τα σύνορα με την Αίγυπτο. Για να γίνει αυτό, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να πληρώσουν περίπου 5.000 δολάρια, προκειμένου να περιληφθούν στη σχετική λίστα των Αιγυπτίων. Ορισμένες φορές είναι δυνατή η διασυνοριακή μεταφορά τραυματιών σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

  • Ο Αιγύπτιος πρόεδρος  Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι είναι ωστόσο δηλωμένος εχθρός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέκυψε η Χαμάς. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν είχε καμία επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο επί περίπου δέκα χρόνια.

Ο Ισραηλινός αναλυτής Κόμπι Μάικλ από το ερευνητικό ινστιτούτο INSS εκτιμά πάντως πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια στο ζήτημα των τραυματισμένων ενόπλων της Χαμάς, με την Αίγυπτο να λαμβάνει τεράστια χρηματικά ποσά.

Παρ’ όλα αυτά το γεγονός ότι ο Ερντογάν καυχιέται κατ’ αυτόν τον τρόπο […] μάλλον θα έχει δυσαρεστήσει την Αιγυπτική κυβέρνηση. Και πρέπει να υπάρχουν λόγοι εσωτερικής πολιτικής που ο Ερντογάν αποκάλυψε ένα τέτοιο μυστικό. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορείται από το ίδιο το πολιτικό του στρατόπεδο πως έχει κάνει συνολικά ελάχιστα για τη Χαμάς και τους Παλαιστινίους», καταλήγει η taz.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί: Σημείο διχασμού από μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: