Πέθανε ο Ραΐσι, όχι οι μουλάδες: Κοινή η εκτίμηση των αναλυτών ότι μετά το θάνατο του Ιρανού προέδρου απλώς θα αναζητηθεί άλλος διάδοχος του Χαμενεΐ

epa11357373 Iranian mourners pay their respects to late president Ebrahim Raisi and his aides during a funeral procession in Tabriz, northwestern Iran, 21 May 2024. EPA/STRINGER




Ο βίαιος θάνατος του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raïssi στερεί το καθεστώς από έναν από καιρό προετοιμασμένο υποψήφιο, για να διαδεχθεί τον Ανώτατο Οδηγό, τον Ali Khamenei,

Όπως σημειώνει στην εφημερίδα Les Echos, του Βελγίου, ο Virginie Robert έρχεται σε μια εποχή που το Ιράν είναι αποδυναμωμένο, τόσο από την δυσαρέσκεια μιας κοινωνίας που είναι όλο και λιγότερο ικανή να ανεχθεί κοινωνικές πιέσεις και ελλείψεις, όσο και από ένα ολοένα και πιο επικίνδυνο γεωπολιτικό πλαίσιο.

Για τον Antoine Basbous, συνεργάτη της Forward Global και δ/ντή του Παρατηρητηρίου των Αραβικών Χωρών, «αυτό το ατύχημα «θα αποσταθεροποιήσει το Ιράν για λίγο, το πολύ», καθώς, «το κέντρο της εξουσίας βρίσκεται στον Ανώτατο Οδηγό, ο οποίος μπορεί να αναθέσει μέρος της σε όλους». Κατά την άποψή του, «η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη»

«Ο Raïssi είχε αντίκτυπο ενορχηστρώνοντας μια στροφή προς τους γείτονες της περιοχής. Υπήρξε λιγότερη προσπάθεια για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας και περισσότερη για την επίλυση συγκρούσεων με χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και αργότερα η Αίγυπτος. Αυτό έγινε με την υποστήριξη του Hamzeh Hadad της ιρακινής κυβέρνησης και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε, αν ο διάδοχός του θα διατηρήσει αυτή την πολιτική», παρατηρεί, ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

  • «Ο πρόεδρος είναι μέρος μιας ομάδας που ηγείται ο Οδηγός, η ομάδα θα επιβιώσει», διαβεβαιώνει ο Antoine Basbous, ο οποίος δεν αποκλείει κανένα σενάριο, συμπεριλαμβανομένου αυτού της ανόδου ενός pasdaran στο υψηλότερο σκαλί, όταν έρθει η στιγμή.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Mohammad Mokhber, θα ενεργήσει ως προσωρινός πρόεδρος. Πρέπει να οργανώσει εκλογές το πολύ εντός πενήντα ημερών. Μια εκλογική διαδικασία που ακολουθείται όλο και λιγότερο στη χώρα, γιατί ελέγχεται απόλυτα στην επιλογή των υποψηφίων και στην καταμέτρηση των ψήφων, παρατηρεί ο πολιτικός επιστήμονας.

Στο φαινόμενο της αποχής συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό η αυξανόμενη δυσαρέσκεια του πληθυσμού για το καθεστώς, οι οικονομικές δυσκολίες -με πληθωρισμό άνω του 40%- και η έλλειψη νερού σε ορισμένες περιοχές.

Στην Ιερουσαλήμ, δεν βλέπουν επίσης να αναμένονται αξιόλογες εξελίξεις μετά την εξαφάνιση του Ebrahim Raïssi, ενώ τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε με το Ρώσο σύμμαχο, με τον οποίον η Τεχεράνη υπερασπίστηκε το καθεστώς του Bachar Al Assad στη Συρία, εκτιμά ο δημοσιογράφος, υπενθυμίζοντας, ότι ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Mikhaïl Bogdanov δέχτηκε δύο ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς στη Μόσχα, μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, καθώς και τον αναπληρωτή του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ali Bagheri, ενώ η Τεχεράνη προμηθεύει drones στους Ρώσους στην Ουκρανία και προμηθεύεται αεροσκάφη και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας από τη Μόσχα. Επίσης, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ του Ιράν και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Les Echos [La mort du président iranien ne va pas changer la trajectoire du régime]

Liberation «Η εξαφάνιση του Ebrahim Raïssi δεν θα αποτελέσει διάλειμμα»

H Libération, με τίτλο: «Ιράν: «Η εξαφάνιση του Ebrahim Raïssi δεν θα αποτελέσει διάλειμμα», προβάλλει συνέντευξη, που παραχώρησε στην Camille Neveux, ο επίτιμος διευθυντής ερευνών στο CNRS, Bernard Hourcade ο οποίος αποκρυπτογραφεί τι θα μπορούσε να συμβεί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο μετά τον θάνατο την Κυριακή, του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raïssi.

Κατά τον ίδιον, το καθεστώς θα είναι πάντα σε ισχύ, γιατί το αφεντικό είναι ο ανώτατος οδηγός, ο Ali Khamenei και η εξαφάνιση του Ebrahim Raïssi δεν θα αποτελέσει διάλειμμα, επειδή η χώρα ελέγχεται πολύ καλά από αυτόν. Εκτιμά, ότι το πρόβλημα για την κυβέρνηση παραμένει η επιβίωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται ο θάνατος του Ebrahim Raïssi.

Όπως σημειώνει, οι σκληροπυρηνικοί, που κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, θα πουν, ότι πρέπει να είμαστε σταθεροί και ριζοσπαστικοί, ενώ άλλοι, όπως ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Mohammad Ghalibaf, θα μπορούσαν αντίθετα να θέλουν να τα παρατήσουν, αλλά παραμένοντας σταθεροί επί της αρχής, με όλους να προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του 2025, τις οποίες ο θάνατος του Raïssi επισπεύδει.

Σχετικά με τις συνέπειες σε κοινωνικό επίπεδο, που μπορεί να έχει ο θάνατος του Raïssi, αφού επισημαίνει, ότι η κοινωνική ένταση είναι πολύ ισχυρή και η ιρανική κοινωνία είναι στα άκρα, δεν αποκλείει πως το γεγονός, ότι « αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να διατηρήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία, αλλά με τον δικό τους τρόπο, θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις». Κατά τη γνώμη του, θα μπορούσαν να εμφανιστούν νέα φαινόμενα διαμαρτυρίας, για παράδειγμα μεταξύ συνταξιούχων ή δασκάλων, και να οδηγήσουν σε ένα κίνημα, παρόμοιο με αυτό που έλαβε χώρα μετά τον θάνατο του Mahsa Amini.

  • Ως προς την περιφερειακή και διεθνή σκηνή, κρίνει, ότι «όλα παίζονται», χωρίς να αποκλείει, ότι στην περίπτωση της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, ένας πιο ρεαλιστής πρόεδρος, ένας συγκεκριμένος αριθμός ρεαλιστών, θα μπορούσε να αποδεχθεί την αρχή της λύσης δύο κρατών.

Ως προς την διαδοχή του Raïssi, θεωρεί, ότι το συναίσθημα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση ή, αντίθετα, σε ορισμένες χαλαρώσεις, εάν εκλεγόταν ο αρχηγός του Κοινοβουλίου, Mohammad Ghalibaf, ο οποίος, όπως σημειώνει, αναμφίβολα θα ανταγωνιστεί τον Mohsen Rezaï, πρώην διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης ή το συντηρητικό βουλευτή Mojtaba Zolnouri.

Liberation [Iran : «La disparition d’Ebrahim Raïssi ne marquera pas de rupture»]

Λίγοι Ιρανοί θα τον θρηνήσουν…. Η επόμενη μέρα για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Προέδρου του Ιράν: Μία σημαντική ανάλυση του περιοδικού Economist

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: