Περίπου 4.700 χρόνια μετά, οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο της τοποθεσίας των Πυραμίδων: Υπήρχε ένας παραπόταμος του Νείλου, δεν ήταν πάντα έρημος [videos]

File Photo An Egyptian policeman keeps watch from atop a camel near Saqqara Pyramids, Egypt, 23 May 2011. EPA/KHALED ELFIQI




Το μυστήριο της επιλογής της τοποθεσίας των αιγυπτιακών πυραμίδων στο σημείο λύθηκε καθώς οι ερευνητές ανακάλυψαν γιατί χτίστηκαν σε «αφιλόξενη λωρίδα της ερήμου».

Οι Αιγυπτιακές Πυραμίδες ίσως προορίζονταν να υψώνονται πάνω από μια καταπράσινη, καταπράσινη έκταση κατά μήκος του ποταμού Νείλου μέσα στην άνυδρη δυτική Σαχάρα.

Αλλά κάτι συνέβη, και τώρα οι Μεγάλες Πυραμίδες εξέχουν από μια «στενή, αφιλόξενη λωρίδα της ερήμου».

Περίπου 4.700 χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής αυτών των αρχαίων θαυμάτων, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Γουίλμινγκτον ίσως έλυσαν το μυστήριο σχετικά με την τοποθεσία τους.

Προβληματισμός για την αφιλόξενη τοποθεσία 

Η απόπειρα ενός τέτοιου αρχιτεκτονικού άθλου πέντε μίλια μακριά από το πλησιέστερο ποτάμι έχει προβληματίσει τους ειδικούς.

Ωστόσο, δείγματα εδάφους και δορυφορικές εικόνες υποδεικνύουν ότι η αλυσίδα των πυραμίδων -31 συνολικά- μπορεί αρχικά να είχε χτιστεί κατά μήκος ενός παραπόταμου του ποταμού Νείλου μήκους 64 χιλιομέτρων.

Αυτό το παρακλάδι όμως, δίπλα σε εύφορο περιβάλλον, δεν υπάρχει πλέον.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει θαφτεί εδώ και καιρό κάτω από την άμμο που φέρνει ο άνεμος.

Ο κλάδος του ποταμού, με το παρατσούκλι Ahramat από τους ερευνητές, μπορεί ακόμη και να εξαφανίστηκε πριν καν ολοκληρωθεί η κατασκευή των πυραμίδων – ένα κατόρθωμα που χρειάστηκε περίπου 1.000 χρόνια.

Όσο υπήρξε, μπορεί να ήταν το κλειδί για τη μεταφορά των απαραίτητων υλικών για την κατασκευή των πυραμίδων.

«Θεωρούμε ότι ο κλάδος Αχραμάτ έπαιξε ρόλο στην κατασκευή των μνημείων και ότι ήταν ταυτόχρονα ενεργός και χρησιμοποιήθηκε ως υδάτινος δρόμος μεταφοράς εργατών και οικοδομικών υλικών στις τοποθεσίες των πυραμίδων», γράφουν οι ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι πολλές από τις πυραμίδες διέθεταν δρόμους που κατέληγαν στις προτεινόμενες όχθες του ποταμού του κλάδου Ahramat.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Eman Ghoneim, χρησιμοποίησε γεωφυσικές έρευνες και πυρήνες ιζημάτων για να βρει ποτάμια ιζήματα και πρώην κανάλια κάτω από την πιο σύγχρονη επιφάνεια της γης.

Πιστεύουν ότι μια σημαντική ξηρασία πριν από περίπου 4.200 χρόνια θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο γιατί αυτός ο κλάδος του Νείλου δεν υπάρχει πλέον σήμερα.

«Η έρευνά μας προσφέρει τον πρώτο χάρτη ενός από τα κύρια αρχαία παρακλάδια του Νείλου σε τόσο μεγάλη κλίμακα και τον συνδέει με τα μεγαλύτερα πεδία πυραμίδων της Αιγύπτου», δήλωσε ο Eman Ghoneim, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Η μελλοντική έρευνα για την ανεύρεση περισσότερων εξαφανισμένων παρακλαδιών του Νείλου θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ξεκλειδώσουν περισσότερα μυστικά για την αρχαία ιστορία της Αιγύπτου.

Με πληροφορίες από The Sun

Μυστηριώδης δομή κοντά στην Πυραμίδα του Χέοπα προβληματίζει τους επιστήμονες: Σε σχήμα L, σε ανεξερεύνητη μέχρι σήμερα περιοχή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: