A little girl using a smart phone in public via wikimedia.org
Ένα στα οκτώ παιδιά σε όλο τον κόσμο βρέθηκε αντιμέτωπο ή εν αγνοία του εκτεθειμένο σε διαδικτυακές εικόνες σεξουαλικής φύσης τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Childlight του Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου στη Σκωτία.
Είναι η πρώτη που δίνει μια εκτίμηση της παγκόσμιας κλίμακας του προβλήματος.
Τον περασμένο χρόνο, ένα στα οκτώ παιδιά στον κόσμο βρέθηκαν αντιμέτωπα χωρίς τη συγκατάθεσή τους, με φωτογραφίες ή βίντεο σεξουαλικής φύσης. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη ή την κοινή χρήση εικόνων ή την έκθεσή τους σε πορνογραφικό περιεχόμενο.
Στη Δυτική Ευρώπη, σχεδόν το 20% των νέων έχει επηρεαστεί, σύμφωνα με την Childlight, μια οργάνωση που εργάζεται για την ασφάλεια των παιδιών. Επιπλέον, το 12,5% των παιδιών παγκοσμίως έχουν έρθει αντιμέτωπα με ανεπιθύμητες σεξουαλικές αλληλεπιδράσεις στο διαδίκτυο. Η μελέτη αναφέρει συγκεκριμένα σεξουαλικά μηνύματα ή περιπτώσεις αιτημάτων για σεξουαλικές πράξεις από ενήλικες και άλλους νέους.
Αναφέρεται επίσης ο εκβιασμός με οικείες φωτογραφίες και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία deepfakes. Ένα κρούσμα αναφέρεται κάθε δευτερόλεπτο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης.
«Πρόκειται για μια παγκόσμια πανδημία που παρέμεινε κρυφή για πάρα πολύ καιρό», σύμφωνα με τον Paul Stanfield, τον πρόεδρο της Childlight που αναφέρεται σε δελτίο τύπου, ο οποίος έχει εργαστεί για την Interpol και τη Βρετανική Υπηρεσία Εγκλήματος, την NCA. Το φαινόμενο υπάρχει «σε κάθε χώρα, αυξάνεται εκθετικά και απαιτεί παγκόσμια απάντηση», προσθέτει. Για τον Stephen Kavanagh, διευθυντή της Interpol, η ισχύουσα νομοθεσία «παλεύει να ανταποκριθεί» στην κατάσταση.
Στα τέλη Απριλίου, η NCA ειδοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς μετά την απότομη αύξηση των περιπτώσεων «εκβιασμού» που στοχεύουν εφήβους, μετά τη δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών στο διαδίκτυο.
Σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων αφορά έφηβους αγοριών ηλικίας 14 έως 18 ετών, σύμφωνα με τον εν λόγω οργανισμό. Ο εκβιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που εδρεύουν στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ασία, ανέφερε η NCA.
Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE