Ο Πούτιν προκαλεί την Ευρώπη: Κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της γερμανικής Deutsche Bank και της ιταλικής UniCredit, με πρόσχημα χρέη σε ρωσική εταιρεία

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin. EPA, MIKHAIL METZEL, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Η ρωσική δικαιοσύνη διέταξε την κατάσχεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ περιουσιακών στοιχείων της ιταλικής τράπεζας UniCredit και της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank στη Ρωσία, κατόπιν αιτήματος ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου

Το Διαιτητικό δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης διέταξε την κατάσχεση ακινήτων, τίτλων και λογαριασμών της δεύτερης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας UniCredit, στη Ρωσία, ύψους 462,7 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε στις 16 Μαΐου και διατίθεται στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Αντίστοιχη απόφαση ελήφθη την ίδια μέρα κατά της Deutsche Bank, της νούμερο ένα τράπεζας της Γερμανίας, με το Διαιτητικό Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης να διατάσσει την κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας, των τίτλων και των λογαριασμών της για ποσό 238,6 εκατ. ευρώ. Και οι δύο αποφάσεις ελήφθησαν κατόπιν αιτήματος της ρωσικής εταιρείας RusChemAlliance, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μια καταγγελία το καλοκαίρι του 2023

Εταιρεία που συνιδρύθηκε ιδίως από τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom για την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας επεξεργασίας και υγροποίησης φυσικού αερίου στην Ust-Luga, κοντά στην Αγία Πετρούπολη, διαπίστωσε ότι ο συνεργάτης της – η γερμανική εταιρεία Linde, που υποτίθεται ότι θα παρέδιδε εξοπλισμό για την κατασκευή – να αποσύρεται μετά από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία το 2022 και την εφαρμογή των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η UniCredit και η Deutsche Bank, οι οποίες ήταν εγγυήτριες τράπεζες για αυτό το έργο, δεν μπόρεσαν επίσης να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη RusChemAlliance λόγω των κυρώσεων.

Το καλοκαίρι του 2023, η ρωσική εταιρεία υπέβαλε καταγγελία στο Διαιτητικό δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης απαιτώντας από τις δύο τράπεζες να της καταβάλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις τραπεζικές τους εγγυήσεις που προβλέπονται στις δεσμεύσεις τους.

Σε ένα δελτίο τύπου, η UniCredit ανακοίνωνε ότι «είχε γνώση της απόφασης του ρωσικού δικαστηρίου» και διαβεβαίωνε ότι «εξέταζε την κατάσταση λεπτομερώς». Η UniCredit, η οποία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη Ρωσία, ξεκίνησε «προκαταρκτικές» συζητήσεις τον Μάιο του 2022 με σκοπό την πιθανή πώληση της ρωσικής θυγατρικής της, αλλά το σχέδιο φαίνεται να έχει σταματήσει από τότε. Η ιταλική τράπεζα είναι παρούσα στη Ρωσία από το 2005.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr

«Με συνέταιρο τον Θεό», η Μεσόγειος ελπίζει σε περισσότερο λάδι για το 2024: Όλα πάνε καλά προς το παρόν, τουλάχιστον στην Ελλάδα – Για να φύγουν οι καταναλωτές από τα σπορέλαια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: