Ο νέος πόλεμος των… πιγκουίνων; Η Ρωσία ανακάλυψε 511 δισ. βαρέλια πετρελαίου στην βρετανική Ανταρκτική: Προστατεύεται από τη συνθήκη του 1959, διεκδικείται από Αργεντινή και Χιλή [videos]

File Photo epa10700411 People demonstrate to call for the protection of Antarctica, in Santiago, Chile, 19 June 2023. EPA/ELVIS GONZALEZ




Η Ρωσία ανακάλυψε τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο βρετανικό έδαφος της Ανταρκτικής, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε γεωτρήσεις στην προστατευόμενη περιοχή.

Τα αποθέματα που αποκαλύφθηκαν περιέχουν περίπου 511 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, που ισοδυναμεί με περίπου 10 φορές την παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας τα τελευταία 50 χρόνια.

Η ανακάλυψη, από ρωσικά ερευνητικά πλοία, αποκαλύφθηκε με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στην Κοινή Περιβαλλοντική Επιτροπή Ελέγχου την περασμένη εβδομάδα. Η επιτροπή αξιολογούσε ερωτήματα σχετικά με την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε πλοία που ανήκουν στην Rosgeo του Κρεμλίνου, τη μεγαλύτερη εταιρεία γεωλογικών εξερευνήσεων στη Ρωσία.

Η Ανταρκτική προστατεύεται επί του παρόντος από τη Συνθήκη της Ανταρκτικής του 1959, η οποία απαγορεύει κάθε εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή. Δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει ότι η περιοχή θα χρησιμοποιηθεί «αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς» και ότι «δεν θα γίνει σκηνή ή αντικείμενο διεθνούς διχόνοιας».

Η επιτροπή άκουσε τον υπουργό David Rutley, ο οποίος διαβεβαίωσε τους βουλευτές της Ρωσίας ότι διεξάγει επιστημονική έρευνα στην περιοχή. «Η Ρωσία επιβεβαίωσε πρόσφατα τη δέσμευσή της στα βασικά στοιχεία της συνθήκης», είπε.

Αλλά ο Klaus Dodds, καθηγητής γεωπολιτικής στο Royal Holloway University, υποστήριξε ότι το περιβάλλον πολιτικής της Ανταρκτικής ήταν «αναμφισβήτητα στο πιο δύσκολο από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει «ευρεία ανησυχία ότι μια επιδείνωση της σχέσης με τη χώρα θα πυροδοτήσει στρατηγικό ανταγωνισμό και θα τον καταστήσει ακόμη πιο σαφή στην Ανταρκτική». Πιστεύει ότι η ρωσική δραστηριότητα στην περιοχή ισοδυναμεί με το κυνήγι πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αντίθεση με την επιστημονική έρευνα.

«Οι δραστηριότητες της Ρωσίας πρέπει να γίνουν κατανοητές ως μια απόφαση για την υπονόμευση των κανόνων που σχετίζονται με την έρευνα σεισμικών ερευνών, και τελικά ως πρόδρομος για την επικείμενη εξόρυξη πόρων», είπε ο Ντοντς σε σχόλια που ανέφερε η Telegraph.

Η Συνθήκη της Ανταρκτικής είναι η μεγαλύτερη από τα 14 υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας, αλλά έχει αντιμετωπίσει αξιώσεις ανταγωνισμού από την Αργεντινή και τη Χιλή στο παρελθόν.

Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης δήλωσε: «Η Ρωσία έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει τη Συμβουλευτική Συνάντηση της Συνθήκης της Ανταρκτικής ότι αυτές οι δραστηριότητες είναι για επιστημονικούς σκοπούς».

Με πληροφορίες από uk.finance.yahoo.com, oilprice.com, telegraph.co.uk

Το στοίχημα για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να κερδηθεί: Από ανανεώσιμες πηγές το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη παγκοσμίως το 2023

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: