Ο Μακρόν επιμένει: Δεν πρέπει να αποκλειστεί η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία αν η Ρωσία σπάσει τη γραμμή του μετώπου -Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει

FILE PHOTO France’s President Emmanuel Macron delivers a speech EPA, LUDOVIC MARIN POOL MAXPPP OUT




Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην πιθανότητα αποστολής δυτικών στρατευμάτων επί του εδάφους στην Ουκρανία, εκτιμώντας σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 2 Μαΐου 2024 από τον The Economist ότι θα έπρεπε να «θέσουμε το ερώτημα» εάν η Μόσχα «επρόκειτο να σπάσει την πρώτη γραμμή» και το Κίεβο το ζητούσε.

«Εάν οι Ρώσοι πήγαιναν να σπάσουν την πρώτη γραμμή, εάν υπήρχε ένα ουκρανικό αίτημα – κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα – θα έπρεπε εύλογα να θέσουμε στον εαυτό μας το ερώτημα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στη βρετανική εβδομαδιαία εφημερίδα.

«Το να το αποκλείεις εκ των προτέρων σημαίνει να αποτυγχάνεις να μάθεις τα μαθήματα των τελευταίων δύο ετών», όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ είχαν αρχικά αποκλείσει την αποστολή τανκς και αεροπλάνων στην Ουκρανία πριν αλλάξει τελικά γνώμη, πρόσθεσε.

Ο Γάλλος αρχηγός κράτους ξςσήκωσε διαμάχη διαμάχη στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλώνοντας ότι η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος δεν θα πρέπει να «αποκλειστεί» στο μέλλον. Εξήγησε ότι ήθελε να δημιουργήσει μια «στρατηγική ασάφεια» στην ευρωπαϊκή απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, αποστασιοποιήθηκαν σαφώς από τις δηλώσεις του, ακόμη κι αν κάποιες έκτοτε έκαναν ένα βήμα προς την κατεύθυνση του.

«Δεν αποκλείω τίποτα»

«Όπως είπα, δεν αποκλείω τίποτα, γιατί έχουμε μπροστά μας κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα», επιβεβαίωσε στο The Economist αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ήμασταν αναμφίβολα πολύ διστακτικοί στο να διατυπώσουμε τα όρια της δράσης μας σε κάποιον που δεν τα έχει ξεπεράσει και που είναι ο επιτιθέμενος», συνέχισε.

«Έχω έναν ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο: η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία. Εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, δεν θα έχουμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη. Ποιος μπορεί να πει ότι η Ρωσία θα σταματήσει εκεί; Ποια ασφάλεια για άλλες γειτονικές χώρες, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και πολλές άλλες; Και πίσω από αυτό, ποια αξιοπιστία για τους Ευρωπαίους που θα είχαν ξοδέψει δισεκατομμύρια, που θα έλεγαν ότι διακυβευόταν η επιβίωση της ηπείρου και που δεν θα έδιναν στον εαυτό τους τα μέσα για να σταματήσουν τη Ρωσία; Άρα ναι, δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα», επέμεινε.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Ψηφίστηκε παρά τις μαζικές λαϊκές αντιδράσεις το νομοσχέδιο που βάζει φρένο στην πορεία της Γεωργίας προς την ΕΕ: Στους δρόμους και πάλι χιλιάδες πολίτες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: