Νέο λεκτικό ατόπημα του πάπα Φραγκίσκου μετά το ομοφοβικό σχόλιο: «Το κουτσομπολιό είναι γυναικεία υπόθεση, εμείς φοράμε παντελόνια»

FILE PHOTO: O πάπας Φραγκίσκος. EPA, ETTORE FERRARI




Ο πάπας Φραγκίσκος μιλώντας χθες, Πέμπτη, σε ομάδα νέων ιερέων της ιταλικής πρωτεύουσας, φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ότι «το κουτσομπολιό είναι γυναικεία υπόθεση».

Πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, η οποία αναφέρει ως πηγή τον ιστότοπο θρησκευτικού περιεχομένου Silere non possum (Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός), ο ποντίφικας φέρεται να πρόσθεσε:

«Εμείς φοράμε παντελόνια, πρέπει να μιλάμε ανοικτά». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Φραγκίσκος φέρεται να αναφέρθηκε, επίσης χθες, σε «προβλήματα διαφθοράς στο εσωτερικό της Καθολικής Επισκοπής της Ρώμης».

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, βρίσκεται σε εξέλιξη υπόγεια σύγκρουση, στο εσωτερικό του Βατικανού μεταξύ της προοδευτικής πτέρυγας που στηρίζει τον Αργεντινό πάπα και υψηλόβαθμων συντηρητικών κληρικών, οι οποίοι εναντιώνονται στις αποφάσεις και στην όλη γραμμή του. Σύγκρουση η οποία φέρεται να επεκτείνεται και στο επίπεδο της «επικοινωνιακής στρατηγικής», με μεγάλη διαρροή πληροφοριών.

Το ομοφοβικό σχόλιο

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν λίγες μέρες ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη μετά τον σάλο που προκάλεσαν δημοσιεύματα στα οποία φέρεται να χρησιμοποίησε εξαιρετικά υποτιμητική γλώσσα αναφερόμενος στους ομοφυλόφιλους.

Σε ανακοίνωση του Βατικανού αναφερόταν ότι ο Πάπας δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν και ζήτησε συγγνώμη από όσους «πληγώθηκαν από τη χρήση της λέξης».

Στην κεκλεισμένων των θυρών Διάσκεψη των Ιταλών Επισκόπων, ο Πάπας φέρεται να είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στους ομοφυλόφιλους να εκπαιδεύονται για την ιεροσύνη, προσθέτοντας ότι υπάρχει ήδη ένας αέρας frociaggin, χυδαία προσβλητική έκφραση που σε ελεύθερη απόδοση αναφέρεται σε “αδερφές”.

Η φρασεολογία του Πάπα προκάλεσε σοκ δεδομένου ότι συχνά έχει μιλήσει δημόσια για τον σεβασμό προς τους ομοφυλόφιλους. Όταν μάλιστα είχε ερωτηθεί για τους ομοφυλόφιλους στην αρχή της θητείας του είχε γίνει πρωτοσέλιδο απαντώντας: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;»

«Ο Πάπας Φραγκίσκος γνωρίζει τα άρθρα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σχετικά με μια συνομιλία που είχε με επισκόπους… κεκλεισμένων των θυρών», ανέφερει η δήλωση του διευθυντή της Αγίας Έδρας – του διοικητικού οργάνου της Καθολικής Εκκλησίας – Ματέο Μπρούνι.

Τα αναφερόμενα σχόλια του Πάπα μεταφέρθηκαν αρχικά στην ιταλική ιστοσελίδα ταμπλόιντ Dagospia και σύντομα επιβεβαιώθηκαν από άλλα εγκυρότερα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Υπήρξε σοκ με την αναφερόμενη γλώσσα, ιδιαίτερα καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος έχει συχνά μιλήσει δημόσια για σεβασμό προς τους ομοφυλόφιλους. Ο Μπρούνι είπε: «Όπως έχει δηλώσει [ο Πάπας] σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, «Στην Εκκλησία υπάρχει χώρος για όλους, για όλους! Κανείς δεν είναι άχρηστος ή περιττός, υπάρχει χώρος για όλους, όπως ακριβώς είμαστε».

Πρόσφατα ο Πάπας προκάλεσε έκπληξη στους παραδοσιακούς Καθολικούς λέγοντας ότι οι ιερείς θα πρέπει να μπορούν να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια σε ορισμένες περιπτώσεις και έχει μιλήσει συχνά για τους ομοφυλόφιλους που είναι ευπρόσδεκτοι στην Εκκλησία.

Οι ισπανόφωνοι υπερασπιστές του Πάπα επισημαίνουν ότι μερικές φορές κάνει λάθη στην ιταλική καθομιλουμένη και προτείνουν ότι δεν εκτιμούσε το επίπεδο προσβολής που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει, παρόλο που μεγάλωσε σε ένα ιταλόφωνο νοικοκυριό στην Αργεντινή.

«Ο Πάπας δεν σκόπευε ποτέ να προσβάλει ή να χρησιμοποιήσει ομοφοβική γλώσσα και ζητά συγγνώμη από όλους όσοι αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι [ή] πληγωμένοι από τη χρήση μιας λέξης», πρόσθεσε ο Μπρούνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: