Νεκροί από φίλια πυρά πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες στη Βόρεια Γάζα στις επιχειρήσεις κατά της ανασύνταξης της Χαμάς

Israeli military vehicles gathered near the border fence with the Gaza Strip, at an undisclosed location in southern Israel, EPA, ABIR SULTAN




Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι πέντε στρατιώτες — τέσσερις κληρωτοί αλεξιπτωτιστές και ο επικεφαλής της μονάδας τους — σκοτώθηκαν χθες, Τετάρτη, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από «φίλια πυρά».

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός, ένα άρμα μάχης της μονάδας τεθωρακισμένων που επιχειρούσε στο πλευρό αλεξιπτωτιστών στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια έριξε δύο οβίδες εναντίον κτιρίου στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί οι στρατιώτες χθες, Τετάρτη, το βράδυ.

Από τα πυρά επλήγησαν 12 Ισραηλινοί στρατιώτες, από τους οποίους οι πέντε σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν.

Με βάση την προκαταρκτική έρευνα του στρατού, «οι στρατιώτες στα τεθωρακισμένα (…) είδαν την κάνη ενός όπλου να βγαίνει από ένα παράθυρο του κτηρίου» και «πυροβόλησαν εναντίον του κτηρίου».

Σύμφωνα με την έρευνα, το προσωπικό των τεθωρακισμένων είχε ενημερωθεί λίγες ώρες νωρίτερα για την παρουσία Ισραηλινών στρατιωτών στο εσωτερικό του κτηρίου.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, επιβεβαίωσε χθες ότι ξέσπασαν συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζαμπαλίγια, όπου και ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «έντονες» μάχες, προσθέτοντας ότι σκότωσε «μεγάλο αριθμό τρομοκρατών».

Ο στρατός του Ισραήλ επιχειρεί εκ νέου σε κάποιες περιοχές του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας με στόχο να εμποδίσει τη Χαμάς να ανασυνταχθεί.

Συγκρούσεις με τρεις Παλαιστίνιους νεκρούς στη Δυτική Όχθη

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσαν σήμερα οι παλαιστινιακές αρχές.

«Τρεις μάρτυρες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής στην Τουλκάρεμ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Οι τρεις νεκροί ήταν ηλικίας περίπου 20 ετών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όπως μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, οι τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν.

Στις 4 Μαΐου κοντά στην Τουλκάρεμ ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι σκότωσε πέντε Παλαιστίνιους έπειτα από 12 ώρες πολιορκίας ενός χωριού στη διάρκεια της οποίας είχε τραυματιστεί ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, επεσήμαναν ότι στο περιστατικό αυτό σκοτώθηκαν τρεις μαχητές της, ανάμεσά τους ο επικεφαλής τους στην Τουλκάρεμ.

Στη Δυτική Όχθη η βία έχει οξυνθεί εδώ και δύο χρόνια και επιδεινώθηκε μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Συνολικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη τουλάχιστον 502 Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές δυνάμεις ή εβραίους εποίκους.

Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά από Παλαιστίνιους είτε στη Δυτική Όχθη είτε στο Ισραήλ.

Οι παλαιστινιακές αρχές απέδωσαν εξάλλου χθες, Τετάρτη, στον ισραηλινό στρατό τον θάνατο ενός νεαρού Παλαιστίνιου στη βόρεια είσοδο της πόλης αλ Μπίρε, στο κέντρο της Δυτικής Όχθης, στο περιθώριο πορείας με αφορμή τη «Νάκμπα», την καταστροφή όπως ονομάζουν οι Παλαιστίνιοι τη μαζική τους έξοδο από τις περιοχές όπου ζούσαν μετά την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.

Με πληροφορίες από Reuters- AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Eπίγεια «κόλαση» βίας στο Σουδάν: Αυξάνεται ο κίνδυνος λιμού καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: