Νέα ολιγοήμερη αναβολή για την πρώτη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του Starliner: Το διακύβευμα, ο ανταγωνισμός και τα προβλήματα [video]

NASA Boeing Crew Flight Test mission Starliner spacecraft, on a United Launch Alliance Atlas V rocket, is docked on the Space Launch Complex-41 as part of its launch preparations in Cape Canaveral Space Force Station in Florida, USA, 06 May 2024. EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Η πρώτη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του διαστημοπλοίου Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η NASA, μετά από την αναβολή της χθεσινής εκτόξευσης, από ένα τεχνικό πρόβλημα στον πύραυλο-φορέα Atlas V που θα θέσει σε τροχιά τη νέα διαστημική κάψουλα.

Η πρώτη διαστημική αποστολή του CST-100 Starliner που θα μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) αναμένεται εδώ και καιρό, καθώς η Boeing ανταγωνίζεται με την SpaceX του Ίλον Μασκ για ένα μεγαλύτερο μερίδιο στα μεγάλα συμβόλαια επιχειρηματικών συνεργασιών που υπογράφει η NASA.

Η αποστολή έχει αναβληθεί επί αρκετά χρόνια λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή του διαστημικού σκάφους. Εάν η δοκιμαστική πτήση είναι επιτυχής, τότε η Boeing θα γίνει η δεύτερη ιδιωτική εταιρεία που θα μπορεί να μεταφέρει πλήρωμα από και προς τον ISS, μετά την SpaceX.

Το Starliner έχει ύψος 5 μέτρα και πλάτος 4,6 μέτρα, όταν είναι συνδεδεμένο στην πίσω μονάδα σέρβις του. Είναι πιο φαρδύ από την κάψουλα που χρησιμοποιείται στις αποστολές Apollo. Υπάρχει χώρος για έως και επτά αστροναύτες, αν και πιθανότατα θα πετάει τακτικά με όνο τέσσερις. Προορίζεται να είναι επαναχρησιμοποιήσιμο και να πετάξει έως και 10 φορές.

Η NASA δεν θέλει πλέον να κατέχει και να χειρίζεται τέτοια οχήματα, προτιμώντας να αγοράζει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από τον ιδιωτικό τομέα.

Η συγκεκριμένη εκτόξευση αποτελεί επίσης ένα ρίσκο για την Boeing, καθώς βρίσκεται υπό πίεση λόγω πολλών ατυχημάτων με τα αεροσκάφη της το τελευταίο διάστημα και ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες από πρώην εργαζόμενούς της πως παρακάμπτονται έλεγχοι ποιότητας στα εργοστάσιά της. Ο διαστημικός τομέας της εταιρείας βρίσκεται επίσης υπό πίεση, λόγω των δυσκολιών και των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του Starliner.

Το Starliner επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση χωρίς πλήρωμα το 2015, αλλά αυτό δεν έγινε παρά το 2019. Όταν συνέβη, σφάλματα λογισμικού οδήγησαν σε εσωτερική δυσλειτουργία του ρολογιού, με αποτέλεσμα την υπερβολική πυροδότηση των προωθητών. Καταναλώθηκε τόσο πολύ καύσιμο, που η κάψουλα δεν μπορούσε να φτάσει στον διαστημικό σταθμό.

Μια δεύτερη προσπάθεια σχεδιαζόταν για τον Αύγουστο του 2021, αλλά καθυστέρησε και πάλι μέχρι τον Μάιο του 2022, λόγω προβλήματος με το σύστημα πρόωσης. Όταν τελικά το Starliner εκτοξεύθηκε, κατάφερε να ολοκληρώσει την πλήρη αποστολή του, αλλά στη συνέχεια εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την απόδοση ορισμένων προωθητών και του συστήματος ψύξης του σκάφους. Η διόρθωση αυτών των σφαλμάτων και των πρόσθετων ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια της καλωδίωσης και των αλεξίπτωτων, προκάλεσαν την καθυστέρηση της πρώτης δοκιμαστικής πτήσης με πλήρωμα, μέχρι σήμερα, που ματαιώθηκε ξανά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Ανθρωποι στον ‘Αρη: Παγκόσμιο συνέδριο στις ΗΠΑ για την πρώτη μόνιμη και βιώσιμη αποικία στον Κόκκινο Πλανήτη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: