Μοχάμαντ Ρασούλοφ: Έφυγε με τα πόδια μέσα από τα βουνά του Ιράν για την εξορία * Το καθεστώς των μουλάδων καταδίκασε τον διεθνώς καταξιωμένο σκηνοθέτη σε φυλάκιση και μαστίγωμα για τις ταινίες του [videos]

FILE PHOTO: Ο Ρασούλοφ  κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο  καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ της Μπερλινάλε το 2020 για το «There Is No Evil» αλλά δεν ήταν στο Βερολίνο, για να την παραλάβει αφού είναι “απαγορευμένος” από το καθεστώς. Μέλος του καστ της ταινίας κρατά το αγαλματίδιο του βραβείου και την εικόνα του σκηνοθέτη στο κινητό του, κατά την απονομή…EPA/CLEMENS BILAN




Ο καταξιωμένος Ιρανός σκηνοθέτης Μοχάμαντ Ρασουλοφ ανακοίνωσε ότι εγκατέλειψε τη τη χώρα του και βρίσκεται σε μια τοποθεσία κάπου στην Ευρώπη [την οποία δεν αποκαλύπτει], αφού δικαστήριο στο Ιράν τον καταδίκασε σε φυλάκιση με κατηγορίες περί εθνικής ασφάλειας.

Ο Ρασούλοφ καταδίκασε την ιρανική κυβέρνηση σε μια ανάρτηση στο Instagram χθες Δευτέρα, αποκαλώντας την «τυραννικό και καταπιεστικό καθεστώς» και δημοσιεύοντας ένα βίντεο που τον δείχνει να περνά τα ορεινά σύνορα της χώρας.

  • «Εάν το γεωγραφικό Ιράν υποφέρει κάτω από τις μπότες της θρησκευτικής σας τυραννίας, το πολιτιστικό Ιράν είναι ζωντανό στον κοινό νου  εκατομμυρίων Ιρανών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ιράν λόγω της βαρβαρότητάς σας και καμία δύναμη δεν μπορεί να του επιβάλει τη θέλησή της. Από σήμερα, είμαι κάτοικος του πολιτιστικού Ιράν», είπε.

Σε ξεχωριστή δήλωση με ημερομηνία 12 Μαΐου, ο Ρασούλοφ αναφέρει ότι αποφάσισε να δραπετεύσει από το Ιράν αφού οι δικηγόροι του είπαν ότι η ποινή φυλάκισής του θα εκτελούνταν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στη φυλακή και να φύγω από το Ιράν. Με βαριά καρδιά, επέλεξα την εξορία», είπε σε αυτή τη δήλωση, την οποία έδωσε στην δημοσιότητα ένας εκπρόσωπος του.

Ο δικηγόρος του Μπαμπάκ Πακνια, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ιρανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Ρασούλοφ σε οκτώ χρόνια φυλάκιση και μαστίγωμα αφού διαπίστωσε ότι οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ του ήταν «παραδείγματα συμπαιγνίας με πρόθεση διάπραξης εγκλήματος κατά της ασφάλειας της χώρας».

Ο Ρασούλοφ είναι μεταξύ πολλών καλλιτεχνών υψηλού προφίλ που έχουν πέσει θύματα μιας ευθρείας επιχείρησης καταστολής κάθε επικριτικής φωνής ή έκρασης διαφωνίας προς τις ιρανικές αρχές από τότε που ξέσπασαν πανεθνικές διαδηλώσεις για τον θάνατο του 2022 στη κράτηση της Μάσα Αμινί, η οποία συνελήφθη επειδή φέρεται να μην φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Ο Ρασούλοφ, του οποίου οι πρόσφατες ταινίες επικρίνουν το ιρανικό καθεστώς,  ήταν μεταξύ μιας ομάδας καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών οι οποίοι είχαν συνυπογράψει επιστολή που επέκρινε τη βίαιη απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας για να καταπνίξουν μια διαμαρτυρία το 2022 για μια κατάρρευση κτιρίου στη νοτιοδυτική πόλη Αμπαντάν που σκότωσε περισσότερα από 40 άτομα.

Ο Ρασούλοφ  κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο  καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ της Μπερλινάλε το 2020 για το «There Is No Evil» και η ταινία του  «A Man of Integrity»  προτάθηκε για το βραβείο «Certain Regard» στο Φεστιβάλ των Καννών στη Γαλλία το 2017.

 

 

Με πληροφορίες από CNN

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: