Μυστηριώδης δομή κοντά στην Πυραμίδα του Χέοπα προβληματίζει τους επιστήμονες: Σε σχήμα L, σε ανεξερεύνητη μέχρι σήμερα περιοχή [video]

A photo of the remote sensing survey being conducted in the western cemetery of Giza, Egypt. Πηγή Photo: Archaeological Prospection




Mια μυστηριώδη υπόγεια δομή σε σχήμα L στο δυτικό νεκροταφείο της Γκίζας, στην Αίγυπτο ανακάλυψαν ερευνητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Higashi Nippon, του Πανεπιστημίου Tohoku και του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Αστρονομίας και Γεωφυσικής της Αιγύπτου. Στο εν λόγω νεκροταφείο έχουν θαφτεί μέλη της βασιλικής οικογένειας και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αρχαίας Αιγύπτου.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρική τομογραφία αντίστασης (ERT) και ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR), η ερευνητική ομάδα κατάφερε να εντοπίσει τη δομή, η οποία βρίσκεται σε βάθος μεταξύ 0,5 και 2 μέτρων κάτω από την επιφάνεια και έχει διαστάσεις 10 επί 10 μέτρα. Από τις μετρήσεις, η δομή φαίνεται να γέμισε αργότερα με άμμο, που μπορεί να σημαίνει ότι χρησίμευε ως είσοδος σε μια άλλη βαθύτερη κατασκευή, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται ώστε να διαπιστωθεί η χρησιμότητα της δομής.

Ο Πέτερ Ντερ Μανουέλιαν, καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Live Science ότι «πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα περιοχή, η οποία δεν έχει εξερευνηθεί λόγω της απουσίας υπερδομών».

«Δεν είμαι ακόμη σίγουρος σε τι ακριβώς χρησίμευε αυτή η δομή, αλλά σίγουρα αξίζει περαιτέρω διερεύνησης» σημείωσε.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Archaeological Prospection».

Ανεξερεύνητη περιοχή

Οι τάφοι στο νεκροταφείο της Γκίζας αυτοί έχουν κατακόρυφα φρεάτια που συνδέονται με υπόγειους θαλάμους. Πολλοί από τους μασταμπάδες του χώρου ανασκάφηκαν τον 20ό αιώνα, αλλά μια κενή περιοχή χωρίς αξιόλογα υπέργεια χαρακτηριστικά είχε μείνει ανεξερεύνητη.

Μεταξύ 2021 και 2023, ερευνητές ανέλυσαν την κενή αυτή περιοχή, χωρίς διάνοιξη του εδάφους με ανασκαφή. Αντ’ αυτής, για τη χαρτογράφηση του σημείου χρησιμοποίησαν δύο μη επεμβατικές τεχνολογίες απεικόνισης – την τομογραφία ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης (ERT) και το ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR).

Οι σαρώσεις που προέκυψαν από τα γεωραντάρ αποκάλυψαν αυτή τη μυστηριώδη υπόγεια δομή.

Οπως γράφει η ερευνητική ομάδα στη δημοσίευσή της, από τις μετρήσεις η δομή αυτή «φαίνεται να έχει γεμίσει με άμμο, πράγμα που σημαίνει ότι επιχωματώθηκε μετά την κατασκευή της».

Πηγή Photo: Archaeological Prospection

«Πιστεύουμε πως είναι ένας συνδυασμός μιας ρηχής δομής που συνδέεται με μια βαθύτερη», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη. Η ρηχή δομή έχει σαφές σχήμα L και οι σαρώσεις δείχνουν ότι γέμισε με άμμο μετά την κατασκευή. Σε ένα σημείο «ενδέχεται να λειτουργούσε ως είσοδος στη βαθύτερη δομή», σημειώνουν.

Ηδη, ξεκίνησε ανασκαφή στο σημείο ώστε να προσδιοριστεί τι ακριβώς είναι η δομή αυτή L, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Μοτογιούκι Σάτο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως ο σχηματισμός αυτός δεν είναι αποτέλεσμα φυσικού φαινομένου, «καθώς το σχήμα είναι πολύ έντονο».

Ο Πέτερ Ντερ Μανουέλιαν, καθηγητής Αιγυπτολογίας στο Χάρβαρντ, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε πως «πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα περιοχή που έχει αποφύγει την εξερεύνηση λόγω της απουσίας υπερκατασκευών».

Με πληροφορίες από Livescience

Ο «πόλεμος της μπαταρίας»: Μείωση των ρύπων κατά 37% με εργοστάσια παραγωγής κυψελών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: