Μακρόν και Σολτς αποκαλύπτουν σχέδια ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Αεράμυνας: Στο τραπέζι και η πρόταση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Πολωνίας

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, EPA, JOHN THYS




Καθώς ο  Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στην Γερμανία – στην πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου εδώ και 24 χρόνια – Βερολίνο και Παρίσι σχεδιάζουν να αποκαλύψουν εντός των ημερών τα σχέδιά τους για την ενίσχυση της Αεράμυνας της Ευρώπης, αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το Bloomberg.

«Η Γαλλία και η Γερμανία σκοπεύουν να αποκαλύψουν σχέδια αυτή την εβδομάδα για στενότερη συνεργασία για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ευρώπης, ανταποκρινόμενες στην πίεση των Ευρωπαίων να δεσμευτούν για τη δική τους ασφάλεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

  • Ως πρώτη επιλογή φέρεται να προκρίνεται η προσθήκη ενός ακόμη ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας στο ήδη υφιστάμενο και υπό γερμανική διεύθυνση European Sky Shield Initiative (ESSI), αναφέρουν οι πηγές.

Το σύστημα ESSI ενσωματώνει ισραηλινούς πυραύλους Arrow 3 καθώς τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot, καθώς και το γερμανικής κατασκευής σύστημα IRIS-T. Υποστηρίζεται από συνολικά 21 χώρες.

Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν η ανάπτυξη ενός project παρόμοιου με αυτό που πρότειναν πρόσφατα Ελλάδα και Πολωνία μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τουσκ στην Βαρσοβία, το οποίο έχει και την υποστήριξη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

  • Η Γαλλία ενδέχεται επίσης να τονίσει τον αποτρεπτικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η πυρηνική ισχύς της για την Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε κάποια σενάρια «βαθέος χτυπήματος», ανέφεραν οι πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες της συνεργασίας είναι ακόμη υπό συζήτηση, αλλά άνθρωποι και από τις δύο χώρες τονίζουν τη σημασία που έχει για την Ευρώπη να επιδείξει την δέσμευσή της στην αμυντική ισχύ της ηπείρου πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον ερχόμενο Ιούλιο. Η Γαλλία έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να υποστηρίξει το σύστημα ESSI, λέγοντας ότι προτιμότερη θα ήταν μια λύση «κατασκευασμένη» από την ΕΕ.

Εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου του Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Bloomberg. Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος είχε τονίσει τον περασμένο μήνα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον απλώς να επαφίεται στην αμερικανική ασπίδα προστασίας, ενώ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο χθες Κυριακή τόνισε ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις».

Τί είχαν προτείνει Μητσοτάκης – Τουσκ: Επιστολή στην Φον ντερ Λάιεν

Κοινή επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητούσαν τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, από ευρωπαϊκά χρήματα, απέστειλαν στις 223 Μαϊου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ. Οι δύο ηγέτεςζητούν να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 27-28 Ιουνίου.

Στην επιστολή τους οι δύο πρωθυπουργοί προτείνουν πιο συγκεκριμένα να δημιουργηθεί ασπίδα που «θα προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones», ενώ τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αξίζει να σημειωθεί πως Ελλάδα και Πολωνία είναι, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη του NATO που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους το 2023 για την άμυνα.

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται πως η κατασκευή μιας «κοινής ασπίδας» θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα στηρίζει κι άλλες κοινές πρωτοβουλίες για την άμυνα, όπως η πιθανή έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων για αμυντικές δαπάνες ή η σύσταση ενός κοινοτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προμηθειών.

Η σχετική συζήτηση με τον κ. Τουσκ έγινε τον περασμένο Απρίλιο στη Βαρσοβία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει και δημόσια για το θέμα της ασπίδας, παρομοιάζοντάς το με το ισραηλινό αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που χρησιμοποιεί το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ – Μόσχας βλέπει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία: «Μιλιταριστική ρητορική» οι δηλώσεις για πλήγματα με δυτικά όπλα εντός Ρωσίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: