Μακρόν από την πρώην κομμουνιστική Δρέσδη: Ας ξυπνήσουμε, ας βγούμε από την αφέλεια, η Ευρώπη απειλείται από τη Ρωσία πρέπει να σκεφτούμε την άμυνα και την ασφάλεια μας

French President Emmanuel Macron gestures as he delivers a speech on the occasion of the European Festival on Neumarkt square in Dresden, Germany, 27 May 2024. EPA/FILIP SINGER




«Ενας κακός άνεμος πνέει στην Ευρώπη», «η Ρωσία θα είναι εδώ αύριο, μεθαύριο»: ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε χθες από την Δρέσδη στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας τους Ευρωπαίους «να ξυπνήσουν» απέναντι στην άνοδο της άκρας δεξιάς και στις εξωτερικές απειλές, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Επί σαράντα πέντε λεπτά, σε ατμόσφαιρα εκλογικής συγκέντρωσης, εναλλάσσοντας τα γαλλικά με τα γερμανικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας, καταχειροκροτούμενος σε κάθε αποστροφή του για την δημοκρατία και την ελευθερία στην Ευρώπη, ξεσήκωσε το κοινό του.

«Ας κοιτάξουμε γύρω μας την σαγήνη για τα αυταρχικά καθεστώτα, ας κοιτάξουμε γύρω μας τους ανελεύθερους καιρούς που ζούμε», είπε στην Frauenkirche της Δρέσδης, την μαρτυρική εκκλησία που καταστράφηκε από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς το 1945 και ανακατασκευάστηκε μετά την επανένωση της Γερμανίας.

«Ας ξυπνήσουμε», επέμεινε.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η Ευρώπη βρίσκεται «σε μία πρωτοφανή στιγμή της ιστορίας της», που την υποχρεώνει να σκεφτεί μόνη της «την άμυνα και την ασφάλειά της», προειδοποίησε μπροστά σε χιλιάδες γερμανούς, πολωνούς και τσέχους νέους και παρουσία του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ-Στάινμάιερ.

«Το λέω αυτό σε μία περιοχή της Ευρώπης που έζησε ένα (δεύτερο) ήμισυ του 20ού αιώνα τελείως διαφορετικό από αυτό που έζησε η χώρα μου, μία περιοχή εγκαταλελειμμένη (πίσω) από ένα σιδηρούν παραπέτασμα, υπό σοβιετική κυριαρχία, επί 45 χρόνια, πριν χαράξει τον δικό της δρόμο» μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει «να βγει από την αφέλεια»

«Την γεωγραφία δεν θα την αλλάξουμε μαζί με την Ρωσία, η οποία σήμερα απειλεί την ασφάλειά μας και έχει επιτεθεί κατά της Ουκρανίας», είπε καταγγέλλοντας «την εκτροπή μίας αναθεωρητικής αυταρχικής δύναμης που αποφάσισε να παίξει με το μέλλον της Ευρώπης για να κτίσει όνειρα αυτοκρατορίας».

Η ευρωπαϊκή ήπειρος μπορούσε να υπολογίζει επί σειρά ετών στον αμερικανό της σύμμαχο, που ακόμη σήμερα είναι ο πρώτος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία για να την βοηθήσει να απωθήσει την ρωσική επίθεση.

Ομως, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλέον τα μάτια στραμμένα προς την Κίνα, τον πρώτο στρατηγικό και οικονομικό τους αντίπαλο και η πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο περιπλέκει ακόμη περισσότερο την εξίσωση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, παγιδευμένη ανάμεσα στους δύο γίγαντες, πρέπει «να βγει από την αφέλεια» και «να προστατευθεί καλύτερα» στον εμπορικό τομέα, «να διπλασιάσει» τον προϋπολογισμό της και να αναλάβει το κόστος των επενδύσεων για την οικολογική και την ψηφιακή μετάβαση, είπε ο πρόεδρος Μακρόν.

Μπροστά σε όλες αυτές τις προκλήσεις, «η Γερμανία μπορεί να υπολογίζει στην Γαλλία και η Γαλλία υπολογίζει στην Γερμανία», «η Ευρώπη από την πλευρά της μπορεί να υπολογίζει σε μας και εμείς υπολογίζουμε στην Ευρώπη». «Μπορείτε να υπολογίζετε σε μένα και εγώ υπολογίζω σε σας», κατέληξε εν μέσω ενθουσιώδους ατμόσφαιρας αντίστοιχης με εκείνη που επικράτησε μετά την πρώτη του εκλογή του 2017.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους στην Γερμανία από τον Φρανσουά Μιτεράν το 1989.

Η κομμουνιστική Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και ιδιαίτερα το κρατίδιο της Σαξονίας πρωτεύουσα της οποίας είναι η Δρέσδη, αποτελεί προπύργιο της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία που κραδαίνει τον φόβο της υποβάθμισης και των ξένων σε περιοχές αποκομμένες από την Δύση. Στο τέλος της ομιλίας του Εμανουέλ Μακρόν, δεκάδες οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος της Γερμανίας έκαναν πορεία μπροστά στην Frauenkirche.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΚ
Γερμανία Δρέσδη 

Τρεις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν σήμερα παλαιστινιακό κράτος, Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία: Ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός δηλώνουν

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: