Κορβέτες: Το πρόγραμμα που μια παγώνει, μια ξεπαγώνει αλλά πάντα είναι στην «άκρη του τούνελ» * Οι πιθανότητες για νέα αλλαγή πλεύσης στο Πολεμικό Ναυτικό

FILE PHOTO: Οι κοινές εκπαιδεύσεις με μονάδες επιφανείας συμμαχικών ναυτικών, έχουν δώσει πολλές απαντήσεις στους επιτελείς του ναυτικού και ιδίως στον στόλο. Μέσα από αυτές τις εκπαιδεύσεις έχουν εξαχθεί σημαντικά συμπεράσματα για το πως οφείλει το ναυτικό να “χτιστεί” στο μέλλον. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πολεμικό Ναυτικό




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Μήπως η πιθανή υλοποίηση του προγράμματος των κορβετών, περνά μέσα από την δύσκολη διαδικασία και τις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ;

Το παραπάνω ερώτημα ούτε υποθετικό είναι, ούτε μη ρεαλιστικό, διότι αποτελεί, καθώς αποτελεί όπως λέγεται από αρμόδιες πηγές μας, σημείο του δυσεπίλυτου «παζλ» που σχετίζεται με την ενίσχυση του στόλου η οποία, όπως είναι γνωστό έχει καθυστερήσει υπερβολικά, με ότι αυτό σημαίνει για το πολεμικό ναυτικό.

Οι κορβέτες έρχονται ξανά στο προσκήνιο μετά την απάντηση που έδωσε ο κος. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό «αέρα» του Action 24.

«{…}επαναξιολογούμε όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Αναμένουμε τις τελικές εισηγήσεις. Είναι στο πρόγραμμα να αποκτήσουμε κορβέτες, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δαπανούμε πόρους πέρα από τις δυνατότητές μας.»

Τα Rafale…

Είχε προηγηθεί απάντηση για την πιθανή προσθήκη «ριπών ανέμου», η οποία εξαρτάται τόσο από τον δημοσιονομικό χώρο, όσο κι από ένα πιθανό deal που θα σχετίζεται με την πώληση λειτουργικών Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας».

Η εισήγηση άλλωστε της πολεμικής αεροπορίας είναι ξεκάθαρη καιρό τώρα. Και πρώτη η Hellasjournal από τον Φεβρουάριο είχε ενημερώσει το αναγνωστικό κοινό ότι το αεροπορικό επιτελείο κατευθύνεται σ’ έναν ομοιογενή στόλο στην Τανάγρα, αποτελούμενο από δυο μοίρες Rafale F3R.

4 χαμένα χρόνια…

Στα αμιγώς ναυτικά δρώμενα τα δεδομένα παραμένουν πολύ σαφή σ’ ότι έχει να κάνει με τον υφιστάμενο παρωχημένο στόλο, όμως ακόμη και τώρα υπάρχει μεγάλη ασάφεια στην λήψη αποφάσεων.

Η επαναξιολόγηση των προγραμμάτων έχει γίνει, με το ναυτικό να καταλήγει, ύστερα κι από το φιάσκο των παροπλισμένων LCS, στις εισηγήσεις που υπήρχαν ήδη γίνει από το 2021.

Δηλαδή σε καινούρια πλοία τα οποία με την ποιοτική τους υπεροχή θα είναι ικανά ν’ ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες και αναδυόμενες απειλές. Αυτό σημαίνει νέες φρεγάτες, εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων Vosper, των υποβρυχίων και απόκτηση κορβετών.

Οι κορβέτες όμως είτε τοποθετούνται σε βαθιά κατάψυξη, είτε βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια, με το πολεμικό ναυτικό να περιμένει αν θα «ξεπαγώσουν»…

Οι ΜΕΚΟ κρίνουν τις κορβέτες

Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει ο επικείμενος εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ με τις κορβέτες;

Στρατιωτικές πηγές εξηγούν ότι η προσπάθεια στην οποία εστιάζουν είναι να μην ξεφύγει το κόστος του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ πάνω από τα 700 εκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που η κοινοπραξία Γερμανών και Ολλανδών φέρεται να ζητά ακόμη 100 εκατομμύρια.

Στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η συμφωνία, το επόμενο πλάνο θα είναι αυτό των «εκπτώσεων» στις ΜΕΚΟ, δηλαδή μικρότερης έκτασης εκσυγχρονισμός, κυρίως στα ηλεκτρονικά τους και σε λιγότερες μονάδες.

Για την ιστορία η εισήγηση του 2021 ήταν ο πλήρης εκσυγχρονισμός δυο από τις ΜΕΚΟ, την μετατροπή της τρίτης σε πλοίο εκπαίδευσης και της τέταρτης ως χρήση αμοιβών.

Το σημερινό πλάνο είναι η εξοικονόμηση κονδυλίων που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν τις συνθήκες ενεργοποίησης νέων συνομιλιών που θα σχετίζονται με τις κορβέτες, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει πάντα κάτι οικονομικά οπισθοβαρές.

Από το παραπάνω γίνεται σαφές, γιατί στην αρχή του κειμένου αναφερθήκαμε σε «δυσεπίλυτο παζλ», καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δαπανούμε πόρους πέρα από τις δυνατότητές μας».

Οι κορβέτες άλλωστε πάντοτε θεωρούνταν το πρόγραμμα το οποίο θ’ απαντούσε στον ίδιο τύπο πλοίου που ήδη ναυπήγησε η Τουρκία, ενώ το σκεπτικό που κυριαρχεί έχει άμεση σχέση με την απόκτηση νέων μονάδων επιφανείας, όμως με χαμηλότερο από τις φρεγάτες κόστος, αλλά με συστήματα υπέρ σύγχρονα και οπλισμό ικανό για το σήμερα και το μέλλον.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ  ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Και η «Σιδερένια Δέσμη» ανάμεσα στα αντιαεροπορικά-αντιβαλλιστικά συστήματα που εξετάζονται για τον εθνικό θόλο της Ελλάδας: Προηγμένα και δοκιμασμένα… [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: