Και όμως δεν πρόκειται για ασθένειες του σύγχρονου κόσμου: Ο άνθρωπος έπασχε ήδη από υψηλή χοληστερόλη πριν από 5.000 χρόνια -Μελέτη πάνω σε μούμιες [videos]

reconstruction of Ötzi mummy as shown in Prehistory Museum of Quinson, Alpes-de-Haute-Provence, France via wikimedia.org




Η αθηροσκλήρωση είναι παρούσα στους ανθρώπους για πολύ περισσότερο πίσω στο παρελθόν από ό,τι πιστεύαμε ακόμη και 5.000 χρόνια. Αυτό αποδεικνύεται από τις αναλύσεις σε 237 ενήλικες μούμιες από όλο τον κόσμο, τις οποίες μελέτησε η διεθνής ερευνητική ομάδα γνωστή ως ομάδα Horus  χρησιμοποιώντας αξονικές τομογραφίες.

Με τον όρο «αθηροσκλήρωση» αναφερόμαστε στις βλάβες μεγάλου ή μεσαίου μεγέθους αρτηριών από την ύπαρξη LDL χοληστερόλης στα τοιχώματά τους. Το αθήρωμα που συγκεντρώνεται μοιάζει με ένα κίτρινο υλικό και αποτελεί μία συσσωρευμένη πλάκα (πλούσια σε χοληστερόλη).

Είναι η κύρια αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο

Η αθηροσκλήρωση ανιχνεύθηκε σε περισσότερο από το 37% των μουμιών

Επιπλέον, η ανάλυση 22 μουμιοποιημένων ατόμων, που διεξήχθη από τη μοριακή γενετίστρια Christina Wurst της Eurac Research, έδειξε ότι πολλοί γενετικοί παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρωση υπήρχαν σε όλες τις μούμιες που εξετάστηκαν.

Όλα αυτά υποστηρίζουν την υπόθεση ότι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και ανά πάσα στιγμή έχουν υποφέρει από αυτή την ασθένεια.

Η μελέτη της ομάδας Hourus δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διάσημο European Heart Journal.

Μεταξύ των ατόμων που εξετάστηκαν ήταν ο Ötzi, ο Iceman, αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες, προκολομβιανοί Περουβιανοί από τα πεδινά και Βολιβιανοί από τις Άνδεις. κυνηγοί και συλλέκτες των Αλεούτιων Νήσων του 19ου αιώνα, των Ινουίτ της Γροιλανδίας του 16ου αιώνα, καθώς και ανθρώπινα υπολείμματα του αρχαίου πολιτισμού Pueblo και μεσαιωνικοί βοσκοί της ερήμου Gobi.

«Βλέπουμε ότι η αθηροσκλήρωση δεν είναι απλώς μια ασθένεια της εποχής μας: ο Ötzi ήταν μια από τις δύο μούμιες με την πιο ξεκάθαρη γενετική προδιάθεση για αθηροσκλήρωση και είναι 5.300 ετών, επομένως ήμασταν φορείς αυτής της προδιάθεσης για τουλάχιστον τόσο καιρό». , υπογραμμίζει η μοριακή γενετιστής Christina Wurst της Eurac Research.

Σημ:

Mε πληροφορίες από ansa.it

Τουρίστες με νοικιασμένα κιμονό «κυνηγούν» τις γκέισες στις γειτονιές του Κιότο: Μέτρα για τον υπερτουρισμό στους παραδοσιακούς δρόμους [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: