«Ήρθε η ώρα», είπε ο Μπάιντεν και ανακοίνωσε πρόταση εκεχειρίας του Ισραήλ σε 3 φάσεις * Καλεί τους πάντες να το στηρίξουν * «Πρέπει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος» [video]

FILE PHOTO US President Joe Biden EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL




Πρόταση κατάπαυσης του πυρός με οδικό χάρτη υλοποίησης σε τρεις φάσεις έχει καταθέσει στους διαμεσολαβητές του Κατάρ το Ισραήλ,  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η πρώτη φάση θα έχει διάρκεια έξι εβδομάδων και προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Σε αυτή τη φάση της συμφωνίας οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο Μπάιντεν είπε ότι αυτό το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός θα επιτρέψει στην ανθρωπιστική βοήθεια να «εκτιναχθεί», με «600 φορτηγά να μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα κάθε μέρα».

«Με μια κατάπαυση του πυρός, αυτή η βοήθεια θα μπορούσε να διανεμηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε όλους όσοι τη χρειάζονται», πρόσθεσε. «Όλα αυτά και άλλα θα ξεκινήσουν  αμέσως».

Στη  διάρκεια αυτών των έξι εβδομάδων, το Ισραήλ και η Χαμάς θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση, που προβλέπει τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών.

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, όλοι οι εναπομείναντες  εν ζωή όμηροι θα επιστραφούν και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε πλήρη ισχύ.

Η κατάπαυση του πυρός θα μετατραπεί σε «μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών».

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι θα χρειαστούν ακόμη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης του σχεδίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η τρίτη φάση του ισραηλινού σχεδίου θα περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή των λειψάνων ομήρων που απήχθησαν από το Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Τα γεράκια του Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε άμεση αναφορά στους ακροδεξιούς πολιτικούς της κυβέρνησης Νετανιάχου, λέγοντας ότι «γνωρίζει ότι θα υπάρξουν κάποιοι στο Ισραήλ που δεν θα συμφωνήσουν με την πρόταση».

Είπε χαρακτηριστικά: «Προτρέπω την ηγεσία του Ισραήλ να σταθεί πίσω από αυτή τη συμφωνία, παρά την όποια πίεση υπάρχει».

Απευθυνόμενος στον λαό του Ισραήλ, ο Μπάιντεν είπε ότι έχει μια δια βίου δέσμευση απέναντι στη χώρα.

«Σας ζητώ να κάνετε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή. Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή τη στιγμή».

Αμερικανική βοήθεια

Ο Μπάιντεν είπε ότι η περιοχή χρειάζεται μια διπλωματική λύση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο ήρεμης κατάστασης στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο.

Οι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί ηγέτες θα χρειαστεί να ενωθούν για να ανοικοδομήσουν τη Γάζα με τρόπο που να μην επιτρέπει στη Χαμάς να επανεξοπλιστεί, είπε.

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Ισραήλ θα ανοίξει τη δυνατότητα εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και την αντιμετώπιση της απειλής του Ιράν στην περιοχή.

Ο ίδιος θεωρεί την πρόταση ως μια ευκαιρία για το Ισραήλ να γίνει ισχυρός περιφερειακός παίκτης.

«Όλη αυτή η πρόοδος θα έκανε το Ισραήλ πιο ασφαλές», συνέχισε ο Μπάιντεν, ώστε να μην «ζει πλέον στη σκιά μιας τρομοκρατικής επίθεσης».

Επιπλέον, «όλα αυτά θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για ένα διαφορετικό μέλλον και ένα καλύτερο μέλλον για τον παλαιστινιακό λαό», ένα μέλλον «αξιοπρέπειας» και «ελευθερίας».

«Αυτός ο δρόμος είναι διαθέσιμος, μόλις επιτευχθεί η συμφωνία», είπε και κατέληξε:

«Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε αυτό το νέο στάδιο», να φέρουμε τους ομήρους πίσω, να είναι ασφαλές το Ισραήλ, να σταματήσουν τα δεινά.

«Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και να ξεκινήσει η επόμενη μέρα».

Με πληροφορίες από ΒΒC.

 

Εκτός εαυτού ο Τραμπ βρίζει θεούς και δαίμονες για την καταδίκη του: «Συμμορία, φασίστες, άρρωστοι» * «Απειλεί τη Δημοκρατία μας», απαντά ο Αμερικανός Πρόεδρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: