Υπέρτατο θράσος των Τούρκων για τη Γενοκτονία των Ποντίων: Ήταν (δήθεν) μια ιστορική διαδικασία, αβάσιμοι ισχυρισμοί(!) ακροδεξιών ομάδων για να βλάψουν (δήθεν) τις τουρκοελληνικές σχέσεις

FILE PHOTO: Turkish Foreign Minister Hakan Fidan. EPA, NECATI SAVAS




Με έναν αδιανόητα απαράδεκτο τρόπο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε απαράδεκτη ανακοίνωση την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Εντελώς προκλητικά χαρακτηρίζει τη Γενοκτονία «ισχυρισμούς από ακροδεξιές ομάδες» και «ιστορική διαδικασία». Φτάνει δε και στον έωλο ισχυρισμό ότι οι «καταγγελίες στοχεύουν να βλάψουν τις τουρκοελληνικές σχέσεις».

Οι Τούρκοι στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίζονται ψευδέστατα:

Οι ισχυρισμοί του Πόντου που διατυπώθηκαν από ακροδεξιές ομάδες στην Ελλάδα με λαϊκίστικη ρητορική το 1994, 75 χρόνια μετά τις 19 Μαΐου 1919, που δεχόμαστε ως αρχή του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι αβάσιμοι.

Ο «Πόντος» είναι απλώς ένας ορισμός από την αρχαιότητα. Οι ποντιακές δραστηριότητες που εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα αποτελούν προέκταση του ελληνικού σχεδίου «Μεγάλη Ιδέα».

Το θέμα ουσιαστικά συνίσταται στην εκμετάλλευση μιας ιστορικής διαδικασίας που είχε ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή Τούρκων και Ελλήνων, καθιστώντας το αντικείμενο αβάσιμων αξιώσεων.

Αυτές οι καταγγελίες στοχεύουν να βλάψουν τις τουρκοελληνικές σχέσεις και να φέρουν τα λογικά τμήματα της ελληνικής πολιτικής σε δύσκολη θέση.

Οι διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα έχουν αποκτήσει πρόσφατα θετική δυναμική. Η προσδοκία μας από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι θα λάβει ξεκάθαρη στάση απέναντι στις προσπάθειες ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών να εμποδίσουν τις μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε ειρήνη και ηρεμία, αναφέρει η τουρκική απαράδεκτη ανακοίνωση.

  • Η ΕΜΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ως τον πρώτο λίθο για την ανοικοδόμηση της νέας Τουρκίας χαρακτηρίζει ουσιαστικά τον αφανισμό των Ποντίων, ανήμερα της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας τους, 105 χρόνια πριν o απαράδεκτος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι ήταν η απαρχή του πολέμου που οδήγησε στην ανεξαρτησία της Τουρκίας από την εχθρική κατοχή. Απαράδεκτοι και ντροπιαστικοί χαρακτηρισμοί.

Ο Τούρκος ισλαμιστής πρόεδρος αφού αναφέρει ότι η 19η Μαΐου 1919 – η οποία στην Τουρκία γιορτάζεται ως ημέρα μνήμης του Ατατούρκ, Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού- ήταν η ημερομηνία κατά την οποία μπήκε το πρώτο τούβλο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε ακριβώς πριν από 105 χρόνια στη Σαμψούντα και επισφραγίστηκε με τη νίκη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, τονίζει:

«Το πνεύμα της 19ης Μαΐου είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του έθνους, το μεγαλύτερο κεφάλαιό του».

«Αυτή η ημερομηνία ήταν η φλόγα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος του έθνους μας που αναδύθηκε από κάθε γωνιά της χώρας μας ενάντια στην εχθρική κατοχή. Στη συνέχεια αυτής της διαδικασίας, κατά την οποία το έθνος μας ξεκίνησε έναν ολοκληρωτικό αγώνα για την ύπαρξή του αποκαλύπτοντας την αντίστασή του ενάντια στην αιχμαλωσία, άρχισε ο αγώνας για την ύπαρξη και τη μη ύπαρξη, που ενσωματώθηκε στις κραυγές ανεξαρτησία ή θάνατος», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Οι φλόγες του πυρσού της ανεξαρτησίας που άναψε στη Σαμψούντα εξαπλώθηκαν σε όλη την Ανατολία μέσω της Αμάσειας, του Ερζερούμ, της Σίβας και στη συνέχεια της Άγκυρας», είπε ο ανθέλληνας Ερντογάν.

«Σε αυτό το πνεύμα έγκειται το νόημα της αντιμετώπισης των δυσκολιών και του κοινού αγώνα με επιμονή, πίστη και αποφασιστικότητα. Ο αγώνας για ανάπτυξη, μεγέθυνση και ενδυνάμωση που έχει επιταχύνει η χώρα μας, παρά τις πιέσεις και τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει, δεν μπορεί παρά να βασίζεται στο πνεύμα, την ουσία, τις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους της 19ης Μαΐου». «Μπορούμε να συνεχίσουμε να το προστατεύουμε».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Ερντογάν απευθύνθηκε στην τουρκική νεολαία.

«Εσείς, στρατιώτες του Νέου Αιώνα της Τουρκίας, πρέπει να προστατεύσετε την ιστορία και το παρόν σας με τέτοια επίγνωση και αυτοπεποίθηση, να ενωθείτε μεταξύ σας και να αναπτύξετε το νόμο της αδελφοσύνης μεταξύ σας.

«Σας συγχαίρω, τη νεολαία μας και το αγαπημένο μας έθνος, για τον εορτασμό του Ατατούρκ, την Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού στις 19 Μαΐου και για άλλη μια φορά μνημονεύουμε με σεβασμό όλους τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, ιδιαίτερα τον Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ», κατέληξε ο Ερντογάν.

Να αναγνωριστεί ως Γενοκτονία των Ποντίων: Το μήνυμα του βουλευτή Μαξ Λουκς, επικεφαλής της ομάδας Φιλίας Γερμανίας – Τουρκίας στη Bundestag

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: