«Είναι τραγικός πόλεμος σε εξέλιξη, δεν είναι γενοκτονία» απαντά το Ισραήλ στη Νότιο Αφρική για την προσφυγή στη Χάγη [live]: Διαδηλώσεις έξω από το δικαστήριο

File Photo epa11345188 The judges enter the courtroom during a hearing at the International Court of Justice (ICJ) on the situation in Gaza’s Rafah, at the Peace Palace in The Hague, Netherlands, 16 May 2024. EPA/LINA SELG




Η υπόθεση «γενοκτονίας» εις βάρος του Ισραήλ, στο πλαίσιο της οποίας η Νότια Αφρική ζητεί από την ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ να διατάξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είναι «σε πλήρη διάσταση» με την πραγματικότητα, δήλωσε σήμερα το Ισραήλ στους δικαστές.

«Η Νότια Αφρική παρουσιάζει στο δικαστήριο για τέταρτη φορά μια εικόνα σε πλήρη διάσταση με τα γεγονότα και τις περιστάσεις», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης του Ισραήλ, ο Γκίλαντ Νόαμ, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ που εδρεύει στη Χάγη. «Ένας τραγικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, όμως δεν υπάρχει γενοκτονία».

«(Η υπόθεση) είναι μια παρωδία της ειδεχθούς κατηγορίας της γενοκτονίας», είπε ο Νόαμ. Την αποκάλεσε «αισχρή εκμετάλλευση της πιο ιερής συνθήκης», αναφερόμενος στη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τη γενοκτονία και συμφωνήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα των Ευρωπαίων Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πριν από την παρουσίαση των επιχειρημάτων του Ισραήλ, δεκάδες διαδηλωτές υπέρ του Ισραήλ συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο δείχνοντας φωτογραφίες ομήρων που συνέλαβαν οι μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και απαιτώντας την απελευθέρωσή τους.

  • Η νομική ομάδα της Νότιας Αφρικής υποστήριξε πως η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση αποτελεί τμήμα ενός σχεδίου γενοκτονίας με σκοπό την καταστροφή του παλαιστινιακού λαού.

Η Πρετόρια ζήτησε από το Δικαστήριο της Χάγης να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την εισβολή του στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, επιχείρηση που είναι απαραίτητη, όπως λέει το Ισραήλ, προκειμένου να εξουδετερώσει τους μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε χθες, Πέμπτη, “αποφασιστική” τη μάχη στη Ράφα, μετά την ανακοίνωση μιας “ενίσχυσης’ των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος της πόλης αυτής, παρά τους φόβους της διεθνούς κοινότητας για τον άμαχο πληθυσμό.

  • Οι δικηγόροι της Πρετόρια δήλωσαν χθες ενώπιον του Δικαστηρίου πως «η γενοκτονία» που διαπράττει το Ισραήλ έχει φθάσει σε “φρικτό επίπεδο” αναφερόμενοι κυρίως σε μαζικούς τάφους, βασανιστήρια και μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

“Η Νότια Αφρική είχε ελπίσει, κατά την τελευταία εμφάνισή μας ενώπιον αυτού του δικαστηρίου, πως θα υπήρχε ένα τέλος σε αυτή τη διαδικασία γενοκτονίας προκειμένου να προστατευθεί η Παλαιστίνη και ο λαός της”, δήλωσε ο Βουσιμούζι Μαντονσέλα, ο εκπρόσωπος της Πρετόρια.

«Αντ’ αυτού, η γενοκτονία του Ισραήλ συνεχίστηκε με σταθερό ρυθμό και έχει φθάσει σε ένα φρικτό επίπεδο», πρόσθεσε.

Σε απόφασή του τον Ιανουάριο, το Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας και να επιτρέψει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Όμως το Δικαστήριο δεν έφθασε μέχρι του σημείου να διατάξει κατάπαυση του πυρός. Για την Πρετόρια η εξέλιξη της κατάστασης επί του πεδίου –κυρίως η επιχείρηση στη Ράφα– απαιτεί μια νέα διαταγή του δικαστηρίου.

«Προστασία απέναντι στη γενοκτονία»

Η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα «είναι το τελευταίο στάδιο της καταστροφής της Γάζας και του παλαιστινιακού λαού της», είπε ο Βόγκαν Λόου, μέλος της νομικής ομάδας της Νότιας Αφρικής.

«Είναι η Ράφα που έφερε τη Νότια Αφρική ενώπιον του δικαστηρίου. ‘Ομως είναι όλοι οι Παλαιστίνιοι ως εθνική, εθνοτική και φυλετική ομάδα που έχουν ανάγκη την προστασία από τη γενοκτονία την οποία μπορεί να διατάξει το δικαστήριο», πρόσθεσε.

  • Οι διαταγές του Δικαστηρίου, που επιλύει διαφορές μεταξύ χωρών, είναι νομικά δεσμευτικές όμως δεν έχει κανέναν τρόπο να επιβάλει την τήρησή τους.

Η Πρετόρια ζητάει από το Δικαστήριο τρία νέα επείγοντα μέτρα εν αναμονή της ετυμηγορίας του για την ουσία της υπόθεσης, την κατηγορία σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1948 περί γενοκτονίας.

Η Νότια Αφρική επιθυμεί το δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει “αμέσως” όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, περιλαμβανομένης της Ράφας, να επιτρέψει την ανθρωπιστική πρόσβαση και να λογοδοτήσει για τα μέτρα που έλαβε για την εφαρμογή αυτών των διαταγών.

Όμως ο εκπρόσωπος του Ισραήλ είπε πως οι στρατιωτικές επιχερήσεις του Ισραήλ δεν έχουν στόχο αμάχους, αλλά τρομοκράτες της Χαμάς που χρησιμοποιούν τη Ράφα ως προπύργιο και έχουν συστήματα σηράγγων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ομήρων και μαχητών εκτός της Γάζας.

Τα παραδείγματα φερόμενων παραβιάσεων από το Ισραήλ, που έφερε η Νότια Αφρική, δεν “συνιστούν απόδειξη μιας πολιτικής παράνομης συμπεριφοράς, πολύ περισσότερο μιας πολιτικής γενοκτονίας”, είπε. Μια διαταγή στο Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του θα καταδίκαζε τους εναπομείναντες ομήρους στη Γάζα στον θάνατο, είπε ο Νόαμ.

Στις 7 Οκτωβρίου μαχητές της Χαμάς που είχαν εισδύσει από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ εξαπέλυσαν επίθεση που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 1.170 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με απολογισμό του AFP με βάση επίσημα ισραηλινά στοιχεία. Τουλάχιστον 250 άνθρωποι απήχθησαν κατά την επίθεση και 128 παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, 38 από τους οποίους έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τον στρατό.

Η τεράστια επίθεση που εξαπέλυσε σε αντίποινα το Ισραήλ κατέστρεψε τη Λωρίδα της Γάζας, όπου 35.303 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο της Χάγης διακόπηκε για λίγο την ώρα που οι δικαστές άκουγαν τα τελικά επιχειρήματα του Ισραήλ εναντίον των κατηγοριών της Νότιας Αφρικής για “γενοκτονία” στη Γάζα.

Μία γυναίκα ακούστηκε να φωνάζει “ψεύτες” στην αναμετάδοση μέσω βίντεο της συνεδρίασης του δικαστηρίου, το οποίο διέκοψε για λιγότερο από ένα λεπτό, προτού ξαναρχίσει με την εκπρόσωπο του Ισραήλ να ολοκληρώνει την τοποθέτησή της.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΧ
Χάγη, Ολλανδία

Εκκληση 13 ΥΠΕΞ προς το Ισραήλ να μην επιχειρήσει στη Ράφα: Σύσσωμοι οι G7, πλην των ΗΠΑ* Κάλεσμα και για ανθρωπιστική βοήθεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: