Αναζητώντας τον επόμενο μεγάλο αρχιμουσικό: Αναβιώνει στη Θεσσαλονίκη ο διεθνής διαγωνισμός διεύθυνσης ορχήστρας «Δημήτρης Μητρόπουλος», προς τιμήν του κορυφαίου [videos]

File Photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Στο επίκεντρο του παγκόσμιου μουσικού ενδιαφέροντος θα βρίσκεται για τις επόμενες μέρες η Θεσσαλονίκη, καθώς δώδεκα πολύ υψηλού επιπέδου νέοι καλλιτέχνες, βρίσκονται στην πόλη για να συμμετάσχουν στον αναγνωρισμένο διεθνή διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας «Δημήτρης Μητρόπουλος», που αναβιώνει μετά από 13 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν ανάμεσα από σχεδόν 150 μαέστρους από τριάντα χώρες του πλανήτη, που δήλωσαν αρχικά συμμετοχή.

Στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ) θα διευθύνουν από σήμερα έως την Πέμπτη την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), ενώπιον εξαμελούς επιτροπής αποτελούμενης από κορυφαίους Έλληνες και Βούλγαρους αρχιμουσικούς, με πρόεδρο αυτής τον παγκοσμίου φήμης μαέστρο Thomas Sanderling.

«Κατά παράδοση του διαγωνισμού, πάντα ο πρόεδρος της επιτροπής ήταν μία κορυφαία παγκόσμια προσωπικότητα και το συνεχίζουμε αυτό», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ, Σίμος Παπάνας, σύμφωνα με τον οποίο, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διοργανώνει τον μουσικό διαγωνισμό, παίρνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Θεσμός – ορόσημο στη διεθνή μουσική σκηνή

Ο Διεθνής Διαγωνισμός «Δημήτρης Μητρόπουλος» δημιουργήθηκε το 1996, με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα μαέστρου και συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλου, με σκοπό να παροτρύνει τους νέους μουσικούς να εμπνευστούν από αυτόν και την ανιδιοτελή αφοσίωσή του στη μουσική. Γινόταν για δεκαπέντε χρόνια, εναλλάξ για διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση, και τον είχε αναλάβει η Ορχήστρα των Χρωμάτων σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η αφίσα του διαγωνισμού Πηγή Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Φέτος είναι ο 16ος διαγωνισμός, που σε όλη την προηγούμενη πορεία του αποτελούσε ορόσημο στη διεθνή μουσική σκηνή και έχει παραμείνει τόσα χρόνια μετά στις μνήμες του μουσικού κόσμου. Όσο σημαντικός ήταν ο διαγωνισμός, άλλο τόσο σημαντική ήταν και η απουσία του», λέει ο κ. Παπάνας, εξηγώντας πως κατέρρευσε το 2011 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Από φέτος όμως αναβιώνει υπό την αιγίδα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Με στόχο ένα από τα τρία βραβεία αξίας 14.000, 7.000 και 3.000 ευρώ, σήμερα θα διαγωνιστούν οι δώδεκα μαέστροι, αύριο οι έξι από αυτούς και την Πέμπτη μόνο τρεις. Οι φιναλίστ, θα οδηγηθούν στον μεγάλο τελικό της Παρασκευής στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1) του ΜΜΘ, τον οποίο θα παρουσιάσει η Ανθή Σαββάκη και θα είναι ανοιχτός στο κοινό. Εκεί, θα διευθύνουν την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε γνωστά και απαιτητικά συμφωνικά έργα των Μπετόβεν, Μότσαρτ, Μπραμς, Τσαϊκόφσκι, Ντεμπυσσύ και Κωνσταντινίδη.

Μετά το τέλος της συναυλίας θα γίνουν οι βραβεύσεις των νικητών. Η κριτική επιτροπή, της οποίας πρόεδρος είναι ο μαέστρος, πρώην αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Νοβοσιμπίρσκ και πρώην μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Οσάκα Thomas Sanderling, αποτελείται από τους: Μίλτο Λογιάδη (μαέστρος, καθηγητής Διεύθυνσης Ορχήστρας Ιονίου Πανεπιστημίου), Μιχάλη Οικονόμου (μαέστρος – συνθέτης, μουσικός διευθυντής Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας ΕΡΤ), Γεώργιο Βράνο – (αρχιμουσικός, καθηγητής στο ΤΜΕΤ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Viliana Valtcheva – αρχιμουσικός, πιανίστα) και Dian Chobanov (γενικός μουσικός διευθυντής της Κρατικής Όπερας του Plovdiv).

Εκτός από τα χρηματικά έπαθλα, στον νικητή του πρώτου βραβείου θα προσφερθούν επιπλέον συναυλίες, μία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, μία τη Φιλαρμονική της Σόφιας, μία ραδιοφωνική συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και μία με την Όπερα του Πλόβντιβ.

Επιπλέον, ο τελικός της Παρασκευής θα μεταδοθεί ζωντανά και δωρεάν σε όλο τον κόσμο, μέσα από το επίσημο κανάλι της ΚΟΘ στο YouTube (TheTSSO).

Ποιος ήταν ο σπουδαίος Δημήτρης Μητρόπουλος

Διεθνούς φήμης αρχιμουσικός, συνθέτης και πιανίστας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος ήταν γνωστός για τη φωτογραφική του μνήμη (μπορούσε να διευθύνει χωρίς παρτιτούρα) και τον ασκητικό τρόπο της ζωής του, απόρροια της βαθιάς χριστιανικής πίστης του.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου 1896. Ο πατέρας του Ιωάννης διατηρούσε κατάστημα με δερμάτινα είδη στην Αγίου Μάρκου και η μητέρα του Αγγελική ήταν νοικοκυρά. Σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Ωδείο Αθηνών και αποφοίτησε με άριστα το 1919. Σπουδαστής ων πήρε το βάπτισμα του πυρός ως μαέστρος, διευθύνοντας τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου στις 29 Απριλίου 1915. Το 1920 με υποτροφία του Ωδείου Αθηνών μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου έλαβε ιδιωτικά μαθήματα σύνθεσης και οργάνου.

Από το 1922 έως το 1924 εργάστηκε ως μουσικός εκγυμναστής στην Κρατική Όπερα του Βερολίνου. Εκεί γνώρισε τον ιταλό συνθέτη και πιανίστα Φερούτσιο Μπουζόνι, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μουσική του εξέλιξη. Το 1924 επιστρέφει στην Αθήνα και αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών (1924 – 1925 και 1927 – 1937) και της Ορχήστρας του Συλλόγου Συναυλιών (1925 – 1927).

Παράλληλα, ακολουθεί διεθνή καριέρα, διευθύνοντας σπουδαία ευρωπαϊκά μουσικά σύνολα. Πρώτη του διεθνής εμφάνιση στις 27 Φεβρουαρίου 1930, όταν διευθύνει τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, συμμετέχοντας ταυτόχρονα ως σολίστ στο Τρίτο Κοντσέρτο για Πιάνο του Προκόφιεφ.

Το 1936 πήγε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ για να διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης, ύστερα από πρόσκληση του μόνιμου διευθυντή της Σερζ Κουσεβίτσκι. Το 1938 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μινεάπολης, στην οποία παρέμεινε επικεφαλής έως το 1949, καθιστώντας τη μία από τις κορυφαίες ορχήστρες των ΗΠΑ. Το 1949 μετακόμισε στη Συμφωνική της Νέας Υόρκης, στην οποία παρέμεινε έως το 1957 ως συνδιευθυντής αρχικά και στη συνέχεια ως αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Από το 1950 ξανάρχισε τις ευρωπαϊκές του εμφανίσεις, έπειτα από απουσία 12 ετών στις ΗΠΑ. Από τότε μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Το καλοκαίρι του 1955 πραγματοποίησε μια μεγάλη πανευρωπαϊκή περιοδεία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης. Ανάμεσα στις πόλεις που επισκέφθηκε ήταν και η Αθήνα, έπειτα από απουσία 17 ετών.

Η συναυλία της ορχήστρας στο Ηρώδειο άφησε εποχή. Η δύσκολη ευρωπαϊκή κριτική χαιρέτισε στο πρόσωπό του Μητρόπουλου ένα μεγάλο μαέστρο και χαρακτήρισε τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης ως το κορυφαίο αμερικανικό συμφωνικό συγκρότημα, που συνδυάζει την τεχνική τελειότητα μιας αφρικανικής ορχήστρας με τη μουσικότητα της γνήσιας ευρωπαϊκής παράδοσης.

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος, εκτός από σπουδαίος μαέστρος, υπήρξε και πολύ αξιόλογος συνθέτης. Έγραψε περίπου 40 έργα για ορχήστρα, πιάνο και φωνή, καθώς και μία όπερα («Αδελφή Βεατρίκη»). Οι πρώτες του συνθέσεις ήταν γραμμένες στο τονικό σύστημα, αλλά με ενδιαφέροντες αρμονικούς πειραματισμούς, οι οποίοι γύρω στο 1915 γίνονται περισσότερο τολμηροί, φτάνοντας στην ατονικότητα τη δεκαετία του ’20. Είναι ο πρώτος έλληνας συνθέτης που χρησιμοποίησε στο έργο του «Οστινάτα για βιολί και πιάνο» (1926-1927) αυστηρά δωδεκαφθογγική τεχνική.

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος έπεσε επί των επάλξεων. Στις 2 Νοεμβρίου 1960 ο μεγάλος έλληνας μαέστρος πέθανε από καρδιακή προσβολή πάνω στο πόντιουμ της Σκάλας του Μιλάνου, κατά τη δοκιμή της «Τρίτης Συμφωνίας» του Μάλερ. Είχαν προηγηθεί δύο καρδιακά επεισόδια, το 1953 και το 1959. Όσο ζούσε, αλλά και στη διαθήκη του, είχε εκφράσει την επιθυμία η σορός του να καεί και η τέφρα του να διακομισθεί στην Ελλάδα. Η καύση έγινε στο Λουγκάνο και η τέφρα του μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Ύστερα από μια επίσημη, αλλά και συγκινητική τελετή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η τέφρα του Δημήτρη Μητρόπουλου έμεινε για κάποιο διάστημα στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Α’ Νεκροταφείο, σε τάφο που παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων και κατασκεύασε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σαν Σήμερα

Συνυπογράφουν η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης: Μπράβο, τo Broadway World στη Νέα Υόρκη αποθεώνει την ελληνική παράσταση «The Cenci Family»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: