Η τεχνητή νοημοσύνη εργαλείο προπαγάνδας στον πολέμο: Το OpenΑΙ λέει ότι σταμάτησε Ρωσία και Ισραήλ που χρησιμοποιούσαν τα εργαλεία του για να παραπληροφορήσουν

File Photo An illustration picture shows the login page of ChatGPT, an interactive AI chatbot model trained and developed by OpenAI, on its website in Beijing, China, EPA/WU HAO




Tην πρώτη της έκθεση σχετικά με το πώς τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για μυστικές επιχειρήσεις επιρροής δημοσίευσε την Πέμπτη η εταιρεία OpenAI , αποκαλύπτοντας ότι η εταιρεία διέκοψε εκστρατείες παραπληροφόρησης που προέρχονταν από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ισραήλ και το Ιράν.

Οι κακόβουλοι φορείς χρησιμοποίησαν τα παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας για να δημιουργήσουν και να δημοσιεύσουν προπαγανδιστικό περιεχόμενο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και να μεταφράσουν το περιεχόμενό τους σε διάφορες γλώσσες. Σύμφωνα με την έκθεση, καμία από τις εκστρατείες δεν απέκτησε απήχηση ή δεν έφτασε σε μεγάλα ακροατήρια.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη με τη μορφή του Chat GPT έχει μετατραπεί σε μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία ερευνητές και νομοθέτες ανησυχούν έντονα για τις δυνατότητές της να αυξήσει την ποσότητα και την ποιότητα της διαδικτυακής παραπληροφόρησης. Εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης όπως η OpenAI, η οποία κατασκευάζει το ChatGPT, έχουν προσπαθήσει να καθησυχάσουν αυτές τις ανησυχίες ενισχύοντας τα μέτρα προστασίας της τεχνολογίας τους.

Εργαλείο και προπαγάνδας

Στην 39σέλιδη έκθεση, το OpenAI κάνει λεπτομερή αναφορά στη χρήση του λογισμικού της για προπαγάνδα, λέγοντας ότι οι ερευνητές βρήκαν και απαγόρευσαν λογαριασμούς που σχετίζονται με πέντε μυστικές επιχειρήσεις επιρροής τους τελευταίους τρεις μήνες, οι οποίοι προέρχονταν από ένα μείγμα κρατικών και ιδιωτικών φορέων.

Στη Ρωσία, δύο επιχειρήσεις δημιούργησαν και διέδωσαν περιεχόμενο που επέκρινε τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και διάφορες χώρες της Βαλτικής. Μία από τις επιχειρήσεις χρησιμοποίησε ένα μοντέλο OpenAI για την αποσφαλμάτωση κώδικα και τη δημιουργία ενός bot που δημοσιεύτηκε στο Telegram. Η επιχείρηση επιρροής στην Κίνα δημιούργησε κείμενο σε αγγλικά, κινεζικά, ιαπωνικά και κορεατικά, το οποίο οι πράκτορες στη συνέχεια δημοσίευσαν στο Twitter και στο Medium.

Οι Ιρανοί παράγοντες δημιούργησαν άρθρα που επιτίθονταν στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, τα οποία μετέφρασαν στα αγγλικά και τα γαλλικά. Μια ισραηλινή πολιτική εταιρεία με την ονομασία Stoic διηύθυνε ένα δίκτυο ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι δημιούργησαν ένα ευρύ φάσμα περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων αναρτήσεων που κατηγορούσαν ως αντισημιτικές τις διαμαρτυρίες Αμερικανών φοιτητών κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Αρκετοί από τους διασπορείς παραπληροφόρησης που το OpenAI απαγόρευσε από την πλατφόρμα του ήταν ήδη γνωστοί σε ερευνητές και αρχές. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δύο Ρώσους τον Μάρτιο, οι οποίοι φέρονται να βρίσκονταν πίσω από μία από τις εκστρατείες που εντόπισε το OpenAI, ενώ η Meta απαγόρευσε επίσης την Stoic από την πλατφόρμα της φέτος για παραβίαση των πολιτικών της.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης πώς η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται σε εκστρατείες παραπληροφόρησης ως μέσο βελτίωσης ορισμένων πτυχών της δημιουργίας περιεχομένου, όπως η δημιουργία πιο πειστικών ξενόγλωσσων αναρτήσεων, αλλά ότι δεν αποτελεί το μοναδικό εργαλείο για την προπαγάνδα.

Με πληροφορίες από Guardian

Άρωμα μανόλιας στο διάστημα: Έτοιμος πλέον να εκτοξευθεί ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος 10χ10 εκατοστών σε σχήμα κύβου που κατασκεύασαν Ιάπωνες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: