Οι «μουσικές καρέκλες» του Πούτιν: Έδιωξε τον «ιδεολογικό εγκέφαλο» του καθεστώτος αλλά του αναβάθμισε τον επιδέξιο υιό *Και έδωσε προαγωγή ολκής στον σωματοφύλακά του…

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin (L) walks past an honour guard as he attends a meeting with Cuban President Miguel Diaz-Canel (not pictured) in Moscow, Russia, 09 May 2024. EPA/MAXIM SHEMETOV / POOL




Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στρωθεί στη δουλειά για τα καλά, οργανώνοντας το αγνώστου βεληνεκούς μέλλον του στο Κρεμλίνο…

Μετά την επανεκλογή του στην ρωσική προεδρία [με μοναδικό αντίπαλο τον εαυτό του] ο Ρώσος πρόεδρος έκανε μια πρώτη εντυπωσιακή κίνηση απομακρύνοντας από το υπουργείο Άμυνας το επιστήθιο φίλο και συνεργάτη του επί σειρά ετών, Σεργκέι Σοϊγκού.

Ομως, ως φαίνεται, οι αλλαγές θα έχουν και συνέχεια και, μάλιστα, εντυπωσιακή. Μόλις σήμερα ο Πούτιν υποβίβασε τον “ιδεολογικό υπεύθυνο” του καθεστώτος του, τον   Νικολάι Πάτρουσεφ, έναν άνθρωπο επίσης της απολύτου εμπιστοσύνης του, γαλουχημένου στα σοβιετικά κόλπα της KGB  επί Ψυχρού Πολέμου. Τον άνθρωπο που  διαμόρφωσε τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας του Κρεμλίνου, την “ιδεολογική ομπρέλα” της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και το αφήγημα της επιτιθέμενης στην Ρωσία Δύσης.

Ο Πάτρουσεφ υποβιβάστηκε ωστόσο σε θέση επόπτη της ναυπηγικής βιομηχανίας. Δεν θα έλεγε κανείς πως πρόκειται και για νευραλγικό πόστο…

Από τότε που ο 71χρονος επικεφαλής του Κρεμλίνου ορκίστηκε σαν τσάρος για μια νέα προεδρική θητεία στις 7 Μαΐου, ο Πούτιν πέραν του ότι άλλαξε τον υπουργό Άμυνας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, έδωσε σε μια νέα γενιά αξιωματούχων ευρεία επιρροή στην οικονομία.

Ο Πούτιν διατήρησε τον 52χρονο Αντόν Βάινο ως προσωπάρχη, τον 63χρονο Αλεξεί Γκρόμοφ και τον 61χρονο Σεργκεί Κιριγιένκο ως πρώτους αναπληρωτές προσωπάρχες, αλλά έδωσε στον πρώην σωματοφύλακά του,  Αλεξέι Ντιούμιν , 51 ετών, μια θέση στο Κρεμλίνο και ανέδειξε τον Μαξίμ Οράσκιν, 41 ετών, σε αναπληρωτή προσωπάρχη.

Ο Πάτρουσεφ, πρώην αξιωματικός της KGB από την Αγία Πετρούπολη, όπου γεννήθηκε ο Πούτιν, μετακινήθηκε από την καρδιά του σύγχρονου πολιτικού γραφείου, όπου εργαζόταν επί 16 χρόνια ως γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στη θέση του επόπτη της ναυπηγικής βιομηχανίας ως σύμβουλος του Κρεμλίνου.

O Πάτρουσεφ είναι ένας από τους τρεις πιο πιστούς ανθρώπους του Πούτιν που υπηρέτησαν μαζί του από τη δεκαετία του 1970 στην Αγία Πετρούπολη, όταν η δεύτερη μεγαλυτερη πόλη της Ρωσίας ήταν ακόμα γνωστή ως Λένινγκραντ.
Όχι μόνο δούλεψε μαζί του στην KGB κατά την κομμουνιστική εποχή, αλλά τον αντικατέστησε ως επικεφαλής της υπηρεσίας, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), από το 1999 έως το 2008. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας για 14 χρόνια.

Ομως, ο 46χρονος γιος του, Ντμίτρι Πάτρουσεφ, προήχθη στη θέση του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα [προς το παρόν;] τη γεωργία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υιός Πάτρουσεφ από τους αναλυτές θεωρούνταν ένας από τους πλέον ανερχόμενους στον στενό κύκλο του Πούτιν και εν δυνάμει διάδοχος του. Οι σχέσεις τους δεν περιορίζονται σε συναισθηματικό επίπεδο, λόγω του πατρός του, αλλά επεκτείνονται σε πολύπλοκες οικονομικές δραστηριότητες, λένε οι γνώστες των διαδρόμων του Κρεμλίνου.

«Ο Ορέσκιν προήχθη, ο Ντιούμιν ήρθε πιο κοντά και ο Πάτρουσεφ ο πρεσβύτερος υποβιβάστηκε σημαντικά», δήλωσε στο Reuters ανώτερη ρωσική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας τέτοιων δημόσιων σχολίων.

Αναβαθμίστηκαν οι «δελφίνοι»

Παρόλο που ο Πούτιν ξεκινά μια νέα εξαετή θητεία και αναμένεται να κυβερνήσει για τα επόμενα χρόνια, οι ανασχηματισμοί του ελέγχονται στενά από τους παρατηρητές του Κρεμλίνου προκειμένου να διαπιστωθεί ή έστω να υπάρξει κάποια ένδειξη, κατά πόσον  ο ίδιος ετοιμάζει πιθανούς υποψηφίους για τη διαδοχή του.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το ποιον μπορεί να επιλέξει ο Πούτιν ως μελλοντικό διάδοχο. Ωστόσο, τα ονόματα των Ντιούμιν, Ορέσκιν και Πάτρουσεφ του νεότερου- όλοι τους αναβαθμίσθηκαν κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό – αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο εικασιών μεταξύ της πολιτικής ελίτ της Μόσχας.

  • Ο πρώην σωματοφύλακας Ντιούμιν , παραμένει μία από τις πιο εντυπωσιακές προαγωγές, καθώς βρέθηκε στο Κρεμλίνο αφού υπηρέτησε ως περιφερειακός κυβερνήτης της περιοχής Τούλα της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβλέπει την αμυντική βιομηχανία, το συμβουλευτικό όργανο του Κρατικού Συμβουλίου και τον αθλητισμό.

Ο Ντιούμιν μπήκε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φρουράς της Ρωσίας (FSO), η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια της ελίτ του Κρεμλίνου, το 1995 και ήταν υπεύθυνος της φρουράς του Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης θητείας του. Έχει επίσης εργαστεί ως αναπληρωτής επικεφαλής της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών).

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πάτρουσεφ ο πρεσβύτερος, 72 ετών, θα μεταφέρει την τεράστια εμπειρία του σε έναν ρόλο ελαφρώς διαφορετικού χαρακτήρα, αλλά ότι η ναυπηγική βιομηχανία είναι «ένας απολύτως στρατηγικός τομέας» και δεν απέκλεισε ότι θα του ανατεθούν περαιτέρω αρμοδιότητες.

  • Η παραμονή του στο Κρεμλίνο σημαίνει ότι ο Πάτρουσεφ ο πρεσβύτερος θα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στον Πούτιν, τον ανώτατο ηγέτη της Ρωσίας, και να διατηρεί έναν βαθμό επιρροής.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης σήμερα, ότι η νέα θέση του πρώην υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ως γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας του δίνει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων που έχουν «μεγάλη σημασία για τη χώρα».

Στην κυβέρνηση, ο Ντενίς Μαρτίνοφ, 55 ετών, ανέλαβε τον ρόλο του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και θα διευθύνει τη βιομηχανία, ενώ ο Αλεξάντερ Νόβακ, 52 ετών, θα παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και θα επιβλέπει την ενέργεια, αλλά θα αναλάβει επιπλέον καθήκοντα για τη διαχείριση της οικονομίας.

 

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Russian Federation

Πολιτική θύελλα στη Σουηδία μετά τις αποκαλύψεις για ακροδεξιό «εργοστάσιο τρολ» με στόχο τις δολοφονίες χαρακτήρων στελεχών της αντιπολίτευσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: