Η Μητέρα Πατρίδα πρέπει να δει την Κύπρο ως προέκταση της Ελλάδας, στρατιωτικά και στρατηγικά: Οι διεθνείς ύμνοι για την Κυπριακή Δημοκρατία και η αποδοχή της απ’ όλους…

FILE PHOTO: epa11348727 Ships sail off the coast of the Gaza Strip, 17 May 2024. The US Central Command (CENTCOM) said that trucks carrying humanitarian assistance began moving ashore via a temporary pier in Gaza, on 17 May, adding that ‘no US troops went ashore’. EPA, MOHAMMED SABER




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η Κύπρος βρέθηκε ξανά στα πρωτοσέλιδα των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) για τους γνωστούς καλούς λόγους: Έχει καταστεί το κέντρο της προμήθειας ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Χιλιάδες των χιλιάδων συνάνθρωποι μας έχουν χάσει τα πάντα. Πολλοί, πάρα πολλοί και τις ζωές τους. Όσοι σώθηκαν από τον πόλεμο, κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα.

Το λιμάνι της Λάρνακας έχει μετατραπεί σε πηγή ελπίδας για τους «κολασμένους» της Παλαιστίνης, σε μία στιγμή μεγάλης ανάγκης. Και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Κύπρος ήταν η μόνη χώρα στην περιοχή, την οποία αποδέχθηκαν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι.

Το ιστορικό είναι γνωστό: Η Κυπριακή Δημοκρατία, δια του Προέδρου της, Νίκου Χριστοδουλίδη, κατέθεσε μία ανθρωπιστική πρόταση που έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από πολλούς ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, με πρώτο τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

  • Όμως, η προσπάθεια για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας λοιδορήθηκε και χλευάστηκε στην Κύπρο -δυστυχώς και στην Ελλάδα- διότι οι περίεργοι αυτοί τύποι, που μονίμως διαμαρτύρονται, συνεχίζουν μία δουλοπρεπή στάση από την εποχή του δημοψηφίσματος για το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν.

Εύχονταν μάλιστα να απορρίψει την πρόταση η (διεφθαρμένη)  Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), και προσπάθησαν μερικοί εξ αυτών που έχουν άκρες να απαξιώσουν την πρόταση του Νίκου Χριστοοδουλίδη, ο οποίος δεν την κατέθεσε για να έχει πολιτικά κέρδη ο ίδιος. Ο στόχος ήταν να αλλάξει το αφήγημα για την Κύπρο, να βοηθηθούν οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη και ταυτόχρονα να αποδειχθεί η στρατηγική αξία της Μεγαλονήσου.

Το έχω ξαναπεί και θα το επαναλάβω: Όσοι εργάστηκαν για να υλοποιηθεί η προσπάθεια και το τελικό σχέδιο για την αποστολή της βοήθειας από τη Λάρνακα στη Γάζα, αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας. Από τους ξένους τα έλαβαν και ήταν πολλά. Πρόσφατα βραβεύτηκαν στο πρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου όλοι όσοι εργάστηκαν με αυταπάρνηση.

Ασφαλώς δεν περιμένω να διαβάσω κάπου και τα συγχαρητήρια όσων αμφισβήτησαν την κυβέρνηση και τις δυνατότητες τους. Οι άνθρωποι θα ικανοποιηθούν και θα αγαλλιάσουν όταν η Μεγαλόνησος τεθεί κάτω από τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Ξεκαθαρισμένα τα πράγματα, τόσα χρόνια τους έχουμε μάθει απ’ έξω και ανακατωτά, γνωρίζουμε ονόματα και διευθύνσεις.

Η υπόθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας απέδειξε τον τεράστιο στρατηγικό ρόλο της Κύπρου. Η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και η Αθήνα, πρέπει να το εκμεταλλευθούν για να αλλάξουν το παιγνίδι. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: Πρέπει να το απαιτήσουν, διότι οι Εγγλέζοι θα προλάβουν για να παίξουν το γνωστό ανθελληνικό τους ρόλο. Μην μας κάνουν εντύπωση τα βρετανικά «ευχαριστώ», είναι κάλπικα, είναι ψεύτικα, δεν τα εννοούν ποτέ.

  • Ανέφερα παραπάνω και την Ελλάδα. Η σημερινή κυβέρνηση δεν δείχνει να θέλει να απαλλαγεί από την Κύπρο, όπως επιθυμούσαν άλλες -και δεν θα ήθελα να αναφερθώ ονομαστικά αυτή τη στιγμή. Όμως, πρέπει να δει το νησί από άλλη οπτική γωνία, τη στρατηγική.

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, με ένα νέο περιφερειακό πόλεμο να είναι ορατός, και με την ισλαμική Τουρκία να απειλεί όλο το νησί, είναι αναγκαίο το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Ήταν μέγα λάθος η κατάργηση του, και η ιστορία θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει στρατιωτικό «έγκλημα».

Πολλές χώρες, όχι μόνο της περιοχής, ζηλεύουν τη θέση της Ελλάδας. Θα ήθελαν πάρα πολύ να έχουν ένα πόδι στην Κύπρο. Γι’ αυτό η Μητέρα Πατρίδα πρέπει να δει το νησί ως προέκταση της Ελλάδας, στρατιωτικά και στρατηγικά…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Στο σημείο χωρίς επιστροφή η ρήξη μεταξύ της Τουρκίας και του Εβραϊκού Κράτους; Έχουν βγει τα μεγάλα μαχαίρια… Και η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega για την Κύπρο (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: