Η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών δεν θέλει ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους: Μέχρι 70% το «όχι» στις νεαρές ηλικίες

FILE PHOTO: Το τέμενος Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ . EPA, ATEF SAFADI




Σε μια αποκαλυπτική έρευνα του Κέντρου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ (JCFA), το 64% του ισραηλινού πληθυσμού αντιτίθεται στη σύσταση παλαιστινιακού κράτους ως μέρος της διαδικασίας ομαλοποίησης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο Panels Politics, με επικεφαλής τον Menachem Lazar, η έρευνα επικεντρώνεται στη στάση τόσο των Εβραίων όσο και των Αράβων Ισραηλινών σε αυτό το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα.

Η ταυτότητα όσων αντιτίθενται σε ένα παλαιστινιακό κράτος παρουσιάζει σημαντικές πολιτικές διαφορές: το 84% των δεξιών ψηφοφόρων, το 54% των κεντρώων ψηφοφόρων και το 24% των αριστερών ψηφοφόρων αντιτίθενται σε μια τέτοια κίνηση. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα παρόμοιο ποσοστό αριστερών ψηφοφόρων υποστηρίζει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους χωρίς όρους.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου έκανε το ένα τρίτο των ερωτηθέντων – οι οποίοι προηγουμένως πίστευαν ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα μπορούσε να ιδρυθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις – να αλλάξει στάση και τώρα να αντιτίθεται πλήρως.

Μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικίας 60 ετών και άνω, η υποστήριξη ανααγνώρισης και αποστρατιωτικοποίησης ενός παλαιστινιακού κράτους μειώθηκε από 44% σε 32%. Παρόμοια μείωση σημειώθηκε σε άτομα με ακαδημαϊκή εκπαίδευση (από 29% στο 20%) και άτομα υψηλού εισοδήματος (από 33% στο 20%).

Η αντίθεση ήταν εξαιρετικά υψηλή μεταξύ των νεότερων σε ηλικία ερωτηθέντων (70% των ηλικιών 18-29), εκείνων με χαμηλή εκπαίδευση (72%) και των παραδοσιακών, θρησκευόμενων και υπερορθόδοξων ερωτηθέντων (74%, 88% και 91% αντίστοιχα).

 

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

 

Παγκόσμια κατακραυγή κατά του Ισραήλ μετά το νέο χτύπημα στη Γάζα με στόχο τη Χαμάς αλλά με νεκρούς 40 αμάχους: Κατάπαυση πυρός ζητάει ο Μακρόν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: