Η Λεπέν καλεί την Μελόνι να ενωθούν σε μια «υπερ-ομάδα» της ακροδεξιάς στην Ευρωβουλή: Να μην χάσουμε την ευκαιρία, λέει, θα είμαστεη 2η δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

FILE PHOTO: Member of French Parliament and parliamentary leader of the French far-right National Rally (RN) party Marine Le Pen speaks during the convention ‘Europa Viva 24’ organized by Vox party ahead of the European Parliament elections in Madrid, Spain, 19 May 2024. European Parliament elections are scheduled across member states on 06-09 June. EPA/RODRIGO JIMENEZ




Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς,  Μαρίν Λεπέν πρότεινε στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια νέα συμμαχία, καθώς τα διχασμένα εθνικιστικά κόμματα της ΕΕ ετοιμάζονται για τις ευρωεκλογές τον επόμενο μήνα,  από τις οποίες ωστόσο αναμένεται να βγουν σημαντικά. ισχυρότερα, το καθένα για λογαριασμό του.

  • «Τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο», είπε η Λεπέν στην εφημερίδα Corriere della Sera . «Αν τα καταφέρουμε, μπορούμε να είμαστε η δεύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Νομίζω ότι δεν πρέπει να χάσουμε μια τέτοια ευκαιρία».

Η πρόσκληση της Λεπέν προς την Μελόνι ήρθε αφότου η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Γαλλίδας πολιτικού ανακοίνωσε ότι δεν θα μετέχει πλέον μαζί με νεοναζιστικό γερμανικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καθώς η πανευρωπαϊκή ακροδεξιά ομάδα, Identity and Democracy (ID), απέβαλε το γερμανικό κόμμα ως πολύ τοξικό.

Έτσι πλέον οι εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις της Ευρώπης – οι οποίες συμφωνούν σε ορισμένα ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η επαναφορά των πράσινων κανονισμών, αλλά είναι εκ διαμέτρου αντίθετες σε άλλα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης προς την Ουκρανία – σε πλήρη αταξία.

Η προσφορά της Λεπέν θα συνεπαγόταν μια σημαντική αναδιάρθρωση των εθνικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο, αφού το κόμμα των “Αδελφών της Ιταλίας” της  Μελόνι συμμετέχει επί του παρόντος στην άλλη σκληρή δεξιά ομάδα της ευρωβουλής, τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

  • Αν και οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι τα σκληρά δεξιά κόμματα ενδέχεται να συγκεντρώσουν έναν αριθμό ρεκόρ ευρωβουλευτών, της τάξης των 165 αντιπροσώπων στην ευρωβουλή των 720 εδρών μετά την ψηφοφορία της 6ης-9ης Ιουνίου, αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, θα είναι διάσπαρτες αυτές οι δυνάμεις σε δύο ξεχωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες.

Η ριζοσπαστική ομάδα ID της Λεπέν περιλαμβάνει το Ολλανδικό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Geert Wilders και το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), ενώ το πιο “συστημικό” ECR της Μελόνι περιλαμβάνει το Πολωνικό Κόμμα Νόμος & Δικαιοσύνη (PiS) και το ισπανικό Vox.

Η προτεινόμενη «υπερ-ομάδα» της σκληρής δεξιάς της Λεπέν θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υλοποιηθεί λόγω των άγριων παραταξιακών αντιπαλοτήτων των κομμάτων, αλλά το αν και πώς θα επανασυνδεθούν θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη λειτουργία της ευρωβουλής και, τελικά, στη λειτουργία της ΕΕ.

  • Οι αναλυτές λένε ότι ο ρόλος της Μελόνι στη μετεκλογική διαδικασία θα είναι βασικός.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό εποικοδομητική εντός της ΕΕ,  κερδίζοντας την υποστήριξη της απερχόμενης κεντροδεξιάς προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επιδιώκει να ανανεώσει τη θητεία της.

Με πληροφορίες από The Guardian.

Στη φυλακή αξιωματικός της Bundeswehr για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας: Διαβίβαζε πληροφορίες σε ρωσική μυστική υπηρεσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: