Η κακοκαιρία διέλυσε την πλατφόρμα που έφτιαξαν οι ΗΠΑ στη Γάζα: Κόστισε $320 εκατ. * «Χιλιάδες επί χιλιάδων» τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας περιμένουν στην Κύπρο [videos]

FILE PHOTO: Κομμένη στα δύο και μισοβυθισμένη κατά σημεία η προβλήτα των ΗΠΑ στη Γάζα. Screenshot via YouTube@wgowshipping/




Η  προσωρινή προβλήτα που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός  για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα διαλύθηκε σε θαλασσοταραχή την Κυριακή σηματοδοτώντας ένα σημαντικό πλήγμα στην αμερικανική προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας θαλάσσιος διάδρομος για ανθρωπιστικές προμήθειες στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο Παλαιστινιακό θύλακα, μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους. ,

Μέρος της προβλήτας, που αποτελείται από ένα στενό μονοπάτι για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα και έναν ευρύτερο χώρο στάθμευσης για την εναπόθεση των προμηθειών που μεταφέρονται με πλοίο, αποσυνδέθηκε την Κυριακή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ο χώρος στάθμευσης θα πρέπει να επανασυνδεθεί στο πεζοδρόμιο για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ξανά η προβλήτα.

  • Η οπισθοδρόμηση ήρθε μια μέρα αφότου η σφοδρή θαλασσοταραχή στην περιοχή ανάγκασε δύο μικρά πλοία του αμερικανικού στρατού να παραμείνουν στο Ισραήλ, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, ενώ άλλα δύο σκάφη απελευθερώθηκαν από τα αγκυροβόλια τους και αγκυροβολήθηκαν κοντά στην προβλήτα.

Η προσπάθεια επανασυναρμολόγησης του πεζοδρομίου και σύνδεσής του με το χώρο στάθμευσης θα συνεχιστεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η προβλήτα, η οποία κόστισε 320 εκατομμύρια δολάρια, είχε ξεκινήσει να λειτουργεί μόλις στις 17 Μαΐου, όταν η φουσκωμένη θάλασσα ανάγκασε τις θαλάσσιες αποστολές να σταματήσουν μια εβδομάδα αργότερα, στις 24 Μαΐου – δύο ημέρες πριν αποσυναρμολογηθεί μέρος της προβλήτας.

Δεν είναι σαφές πότε θα ξαναρχίσουν οι αποστολές.

Η προσωρινή προβλήτα, που ονομάζεται Joint Logistics Over the Shore (JLOTS), απαιτεί πολύ καλές θαλάσσιες συνθήκες για να λειτουργήσει.

Το CNN αναφέρει ότι το JLOTS μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια μόνο σε κύματα μικρότερα του ενός μέτρου και ανέμους μικρότερους από περίπου 24 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο κακός καιρός στη θάλασσα είχε καθυστερήσει και την αρχική κατασκευή της προβλήτας για αρκετές εβδομάδες, καθώς το σύστημα καθόταν ελλιμενισμένο στο ισραηλινό λιμάνι του Ashdod περιμένοντας ευνοϊκές συνθήκες.

Οι ΗΠΑ τόνισαν ότι η προσωρινή προβλήτα προορίζεται μόνο για την αύξηση των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας που διέρχονται από τα χερσαία περάσματα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας.

Την περασμένη Πέμπτη, ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ, αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι 820 τόνοι βοήθειας παραδόθηκαν μέσω της προβλήτας στην παραλία της Γάζας, όπου τα Ηνωμένα Έθνη είναι αρμόδια για τη διανομή της στον παλαιστινιακό πληθυσμό

Ο Ντάνιελ Ντίκχαους, διευθυντής της ομάδας διαχείρισης της USAID, είπε στους δημοσιογράφους  ότι υπήρχαν «χιλιάδες και χιλιάδες τόνοι» βοήθειας που περιμένουν στην Κύπρο για να παραδοθούν μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου. Αλλά αυτές οι αποστολές έχουν πλέον σταματήσει με την προσωρινή προβλήτα ανενεργή.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Νέο μακελειό σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα: 21 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα * Διαψεύδει το Ισραήλ, μιλά για μάχες σώμα με σώμα με τη Χαμάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: