Η ερώτηση που έσπασε “κόκκαλα” στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου: Πόσα ακόμα πτώματα, πρέπει να δει ο κ. Μπάιντεν, (στη Γάζα) για να αλλάξει πολιτική για το Ισραήλ;

epa11376323 White House national security communications adviser John Kirby speaks during a press briefing with White House Press Secretary Karine Jean-Pierre (L) at the White House in Washington DC, USA, 28 May 2024. EPA, Yuri Gripas POOL




Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την Τρίτη την απώλεια των ζωών δεκάδων αμάχων ως αποτέλεσμα της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, αλλά είπε ότι δεν σχεδιάζει αλλαγές πολιτικής ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών ενεργειών του Ισραήλ.

Η απάντηση αυτή απογοήτευσε πολλούς ανθρώπους, ειδικά στο Δημοκρατικό Κόμμα, νομοθέτες του οποίου αντέδρασαν πολύ αρνητικά.

Η ερώτηση-“φωτιά” στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου έγινε από τον ανταποκριτή του καναλιού CBS News, ο οποίος ρώτησε πόσα ακόμα πτώματα πρέπει να δει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (στη Γάζα) για να αλλάξει πολιτική αναφορικά με το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικης Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, αφού δήλωσε ενοχλημένος με την ερώτηση, τόνισε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ δεν παραβίασε την «κόκκινη γραμμή» του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την απόκρυψη μελλοντικών επιθετικών μεταφορών όπλων επειδή δεν έχει εξαπολύσει, και φαίνεται στις ΗΠΑ ότι δεν θα εξαπολύσει χερσαία εισβολή πλήρους κλίμακας στη συγκεκριμένη πόλη, στη νότια Γάζα.

«Όλα όσα μπορούμε να δούμε μας λένε ότι οι Ισραηλινοί δεν προχωρούν σε μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση σε πληθυσμιακά κέντρα στο κέντρο της Ράφα», είπε ο Κίρμπι. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς στα κτυπήματα της Κυριακής βρίσκονταν σε καταφύγιο σε σκηνές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι σημειώθηκε «τραγική ατυχία» κατά την εκτέλεση της αεροπορικής επιδρομής, προσθέτοντας στην αυξανόμενη διεθνή κριτική που έχει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ για τον πόλεμο του με τη Χαμάς, με ακόμη και τους στενότερους συμμάχους του να εκφράζουν οργή για τους θανάτους αμάχων.

Ο κ. Μπάιντεν και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς να μην διεξάγουν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Ράφα χωρίς σχέδιο για την εξασφάλιση της ασφάλειας αθώων πολιτών.

Αλλά η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν θα κινηθεί – τουλάχιστον όχι αμέσως – να περιορίσει οποιαδήποτε υποστήριξη προς το Ισραήλ ως αποτέλεσμα του χτυπήματος.

  • Πιέσεις για αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας ασκούν Δημοκρατικοί

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να λάβει κάθε προφύλαξη ώστε να προστατεύσει τους άμαχους Παλαιστίνιους μετά το πλήγμα στη Ράφα το οποίο κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ενώ Δημοκρατικοί ζητούν να διακοπεί η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καταδιώξει τη Χαμάς και κατανοούμε ότι από αυτό το πλήγμα σκοτώθηκαν δύο υψηλόβαθμοι τρομοκράτες της Χαμάς που ευθύνονταν για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Ωστόσο, όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει κάθε δυνατή προφύλαξη για να προστατεύσει τους αμάχους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πίεση των Δημοκρατικών προς τον Μπάιντεν να περιορίσει την υποστήριξη της κυβέρνησής του προς το Ισραήλ είχε ενταθεί ακόμη και πριν από το αεροπορικό πλήγμα της Κυριακής, εξαιτίας του οποίου ξέσπασε πυρκαγιά σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 45 άνθρωποι.

Η Αλεξάντρια Οκάσιο- Κόρτες, βουλεύτρια των Δημοκρατικών, χαρακτήρισε χθες, Δευτέρα, το ισραηλινό αυτό πλήγμα «αδικαιολόγητη φρικαλεότητα». Παράλληλα σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εκτίμησε ότι «έχει έρθει εδώ και καιρό η ώρα ο πρόεδρος να τηρήσει τη δέσμευσή του και να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια» προς το Ισραήλ.

«Φρικτές και ανατριχιαστικές εικόνες από τη Ράφα χθες το βράδυ», σχολίασε σε άλλη ανάρτηση η βουλεύτρια Αγιάνα Πρέσλι. «Για πόσο καιρό ακόμη οι ΗΠΑ θα στέκονται και θα κοιτούν την ώρα που ο ισραηλινός στρατός σφαγιάζει και ακρωτηριάζει μωρά Παλαιστίνιων;», διερωτήθηκε.

Η βουλεύτρια Ρασίντα Τλάιμπ, η μοναδική Αμερικανίδα παλαιστινιακής καταγωγής που έχει εκλεγεί στο Κογκρέσο, χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «μανιακό γενοκτόνο».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «συνεργάζεται ενεργά» με τον ισραηλινό στρατό και άλλους επί του πεδίου για να εκτιμήσει τι συνέβη στον καταυλισμό της Ράφα.

Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν χειρίζεται τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Εξάλλου στην πίεση που νιώθει ο Αμερικανός πρόεδρος και η προεκλογική του εκστρατεία ήρθαν να προστεθούν οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνταν επί εβδομάδες στα αμερικανικά πανεπιστήμια με αίτημα κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η λέξη «τραγικό» δεν μπορεί καν να περιγράψει την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό σκηνών στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 45 Παλαιστίνιοι, δήλωσε απόψε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Το σχόλιο αυτό έγινε ενώ η Χάρις απαντούσε στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου, μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό στον καταυλισμό την Κυριακή και σε μια ζώνη εκκένωσης, στη δυτική Ράφα, όπου σκοτώθηκαν σήμερα 21 άνθρωποι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν μια ακόμη δοκιμασία για την υπόσχεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να μην δώσει όπλα στον σύμμαχό των ΗΠΑ εάν προχωρούσε σε μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας που θα έθετε τους εκτοπισμένους σε κίνδυνο στη Ράφα.

Η Χάρις, που έκανε αυτή τη δήλωση σε μια τελετή στην Ουάσινγκτον, δεν απάντησε σε μια επόμενη ερώτηση για το αν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα συνιστούν παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» που έχουν θέσει οι ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε σήμερα τη «βαθύτατη θλίψη του» για τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Ράφα, σημειώνοντας ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας του ισραηλινού στρατού, με την ελπίδα ότι η έρευνα αυτή θα γίνει «γρήγορα και με διαφάνεια».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να επισημαίνει στο Ισραήλ ότι είναι υποχρέωσή του να συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να ελαχιστοποιεί τις συνέπειες των επιχειρήσεών του για τους αμάχους και να αυξήσει στο μέγιστο τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς εκείνους που την έχουν ανάγκη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Πέντε γερουσιαστές στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου: Θέμα συζήτησης με τους Αμερικανούς νομοθέτες ο γεωστρατηγικός ρόλος της Μεγαλονήσου και το Κυπριακό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: