Η επίτροπος Φερέιρα για την πράσινη μετάβαση: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει για τις ΑΠΕ ότι ήταν οι χώρες της Μέσης Ανατολής για τα ορυκτά καύσιμα

European Commissioner for Cohesion and Reforms Elisa Ferreira speaks during a press conference ahead of the opening for the 21st edition of the European Week of Regions and Cities in Brussels, Belgium, 09 October 2023. EPA, OLIVIER HOSLET




Στις τεράστιες δυνατότητες, που προσφέρει η πράσινη μετάβαση για την Ελλάδα αναφέρθηκε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελίζα Φερέιρα, στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ότι ήταν οι χώρες της Μέσης Ανατολής για τα ορυκτά καύσιμα», τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος.

«Η Ελλάδα είναι ευλογημένη με ήλιο, άνεμο, πλούσια ιστορία και βαθιά παράδοση και έχει πολύ μέλλον» είπε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι: «Οι επενδύσεις από μόνες τους δεν αρκούν. Πρέπει να συνοδεύονται από ανάπτυξη διοικητικών ικανοτήτων, έτσι ώστε τα καινοτόμα νέα μέτρα να μπορούν να σχεδιάζονται σωστά, να είναι καλά στοχοθετημένα, και να υλοποιούνται σωστά».

Η Ελίζα Φερέιρα, Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ΑΠΕ , που επισκέφτηκε πριν από μερικές εβδομάδες την Πάτρα και τη Μεγαλόπολη, παραδέχθηκε ότι η πράσινη μετάβαση «είναι πολύ πιο δύσκολη για ορισμένες περιφέρειες και ο αντίκτυπος της θα είναι ασύμμετρος».

Η χρηματοδότηση

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα λάβει σημαντική χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει αυτόν τον αντίκτυπο.

Συνδυάζοντας την χρηματοδότηση Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο, πάνω από 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν σε ενεργειακή απόδοση, ΑΠΕ, βιώσιμες μεταφορές, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και τη μετάβαση των νησιών στην καθαρή ενέργεια και στη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα.

Επιπλέον το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης θα επενδύσει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στην «τολμηρή» όπως την χαρακτήρισε δέσμευση της Ελλάδας για απολιγνιτοποίηση της οικονομίας.

«Η πράσινη μετάβαση θα δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες», σημείωσε η Ελίζα Φερέιρα. «Πάνω από το ένα τρίτο της χρηματοδότησης του Ταμείου Συνοχής θα στηρίξει τις πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα», αλλά συμπλήρωσε ότι «χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προσαρμογή των αναπτυξιακών στρατηγικών σε κάθε περιφέρεια με βάση την εξειδίκευση και πτυχές όπως ο οικολογικός προσανατολισμός».

Σε ό,τι αφορά στις μικρές πόλεις των περιφερειών και το οξύ πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού η Ελίζα Φερέιρα πρότεινε να ακολουθήσουν πολιτικές προσέλκυσης νέων εργαζομένων.

«Οι μικρές πόλεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή εργασία σε συνδυασμό με τη δυνητική υψηλή ποιότητα ζωής που προσφέρουν, για να προσελκύσουν νέες δραστηριότητες, νέους εργαζομένους, νέες οικογένειες, νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αλλά όλα αυτά απαιτούν όχι μόνο φαντασία, αλλά και πολιτική βούληση, επενδύσεις σε ανθρώπινους πόρους, στη δημόσια διοίκηση, σε εταίρους και σε ικανότητες», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και για το αν πρέπει να είναι ισχυρότερη η κεντρική ή η τοπική αυτοδιοίκηση, ο εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Θοδωρής Λουλούδης, τόνισε:

«Δεν υπάρχει μαγική λύση, αλλά ξεκάθαρα η άποψή μου είναι ότι πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση», προσθέτοντας ότι «τα πάντα είναι θέμα πολιτικής βούλησης».

Στη συζήτηση με τίτλο «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν πολλαπλασιαστής ανθεκτικότητας και βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης» μετείχαν επίσης οι: Δημήτρης Κατσαρός, γενικός γραμματέας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, Σπύρος Σπυρίδων, διευθύνων σύμβουλος στην Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης, Γεώργιος Ζερβός, ειδικός γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων ευρωπαϊκού ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής (ΕΤΠΑ-ΤΑ), Γεώργιος Γαλανός, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Ιωάννης Ψυχάρης, καθηγητής περιφερειακής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Από το φθινόπωρο οι αλλαγές στο «νυχτερινό ρεύμα»: Θα γίνει «μεσημεριανό» και το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι θα φέρει χαμηλότερα τιμολόγια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: