Η επίθεση στη Ράφα είναι «παγίδα θανάτου»: Γονείς περισσότερων από 900 Ισραηλινών στρατιωτών καλούν τον IDF να την ακυρώσει, εντείνονται οι πιέσεις στον Νετανιάχου [videos]

FILE PHOTO A police water cannon sprays protesters as they call for the release of hostages held by Hamas in Gaza, and for the government to step down, near the Kirya in Tel Aviv, Israel, 11 May 2024. EPA/ATEF SAFADI




Οι γονείς περισσότερων από 900 Ισραηλινών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη Γάζα υπέγραψαν επιστολή καλώντας τον στρατό να σταματήσει τη συνεχιζόμενη επίθεσή του στη Ράφα, αποκαλώντας την «θανατηφόρα παγίδα» για τα παιδιά τους.

«Είναι προφανές σε οποιονδήποτε έχει κοινή λογική ότι μετά από μήνες προειδοποιήσεων και ανακοινώσεων σχετικά με εισβολή στη Ράφα, υπάρχουν δυνάμεις από την άλλη πλευρά που προετοιμάζονται να χτυπήσουν τα στρατεύματά μας», αναφέρει η επιστολή που στάλθηκε στις 2 Μαΐου.

«Οι γιοι μας είναι σωματικά και ψυχικά εξουθενωμένοι», προσθέτει η επιστολή, που απευθύνεται στον υπουργό Άμυνας, Yoav Gallant, και στον αρχηγό του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF), υποστράτηγο Herzi Halevi. «Και τώρα, σκοπεύετε να τους στείλετε σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση; … Αυτό φαίνεται να είναι τίποτα λιγότερο από απερισκεψία».

Την επιστολή υπέγραψαν αρχικά οι γονείς περίπου 600 στρατιωτών αλλά τις τελευταίες μέρες την υπέγραψαν οι γονείς άλλων 300.

Μεταξύ 360.000 και 500.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα την περασμένη εβδομάδα μετά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις να εκκενώσουν τις ανατολικές και κεντρικές γειτονιές πριν από νέες επιθέσεις που φαίνεται ότι θα ανοίξουν μια αιματηρή νέα φάση της οκτάμηνης σύγκρουσης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει πει ότι θα παρακάμψει την πίεση των ΗΠΑ να σταματήσει μια επίθεση πλήρους κλίμακας στην πόλη, όπου περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναζήτησαν καταφύγιο αφού διέφυγαν από τις μάχες νωρίτερα.

Οποιαδήποτε μάχη στη Ράφα είναι πιθανό να είναι περίπλοκη και δύσκολη. Η Χαμάς είχε μήνες περιθώριο να ενισχύσει την άμυνα της εκεί και τα συγκροτήματα σηράγγων κάτω από την πόλη πιστεύεται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτα.

«Η Ράφα είναι μια παγίδα θανάτου», είπε η Ανάτ, μητέρα ενός ισραηλινού στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων που αναπτύχθηκε στη Γάζα. «Η Χαμάς είχε πολύ χρόνο για να προετοιμάσει τον τόπο για τη δολοφονία των στρατιωτών μας. Είμαστε πολύ ανήσυχοι».

Το Ισραήλ έχει “φωτογραφίσει” την πόλη ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, λέγοντας ότι πρέπει να εισβάλει για να πετύχει τους στόχους του να διαλύσει την ομάδα, να σκοτώσει την ηγεσία της και να σώσει τους 132 ομήρους  Αλλού στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή η Χαμάς μπόρεσε να επαναφέρει την εξουσία της μετά τις επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού.

«Τους πρώτους μήνες του πολέμου υποστηρίξαμε την όλη επιχείρηση. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να πολεμήσουμε και να απαλλαγούμε από τη Χαμάς στη Γάζα. Αλλά τους τελευταίους μήνες, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο», είπε ο Ανάτ

Το IDF κάλεσε αρχικά 350.000 έφεδρους για τη στρατιωτική επίθεση κατά της Χαμάς που ξεκίνησε μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η εξτρεμιστική (τρομοκρατική) ισλαμιστική οργάνωση στο νότιο Ισραήλ, η οποία σκότωσε 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες. Οι περισσότεροι αποστρατεύθηκαν τον Ιανουάριο, αν και ορισμένοι έχουν πλέον κινητοποιηθεί ξανά για την επίθεση στη Ράφα. Τρεις μεραρχίες του IDF δραστηριοποιούνται τώρα στη Γάζα, τη μεγαλύτερη δύναμη εδώ και αρκετούς μήνες.

Η Ιντίτ, μητέρα ενός Ισραηλινού διοικητή, είπε: «Ο γιος μου μου έστειλε ένα μήνυμα στο WhatsApp πριν από λίγα λεπτά. Είναι σε κίνηση για τη Ράφα, μου είπε. Και είμαι τρομοκρατημένη. Δεν είμαστε κατά της αποστολής να πολεμήσουμε τη Χαμάς, αλλά η είσοδος στη Ράφα δεν δικαιολογεί αυτήν την αποστολή».

Η Ιντίτ είπε ότι ο γιος της δεν ήθελε να μπει στη Ράφα, «αλλά θα το κάνει, γιατί είναι πιστός στον στρατό».

Περισσότεροι από 34.500 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης, η οποία έχει προκαλέσει μαζικές καταστροφές κατοικιών, νοσοκομείων, τζαμιών και σχολείων. Ο πόλεμος ξεκίνησε τον Οκτώβριο όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς στρατιώτες. Περισσότεροι από 270 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση στη Γάζα, ανεβάζοντας τις συνολικές στρατιωτικές απώλειες σε τουλάχιστον 600, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σκοτώθηκαν τον Οκτώβριο.

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν απαντήσει στην επιστολή των γονέων των στρατιωτών. Ωστόσο, μιλώντας σε τελετή της Ημέρας Μνήμης στο Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή, ο Halevi είπε ότι ήταν υπεύθυνος για την παροχή απαντήσεων στις οικογένειες των στρατευμάτων που είχαν σκοτωθεί.

«Είμαι ο διοικητής που έστειλε τους γιους και τις κόρες σου στη μάχη από την οποία δεν επέστρεψαν και στα φυλάκια από τα οποία απήχθησαν», είπε. «Κάθε μέρα κουβαλάω μαζί μου τη μνήμη των πεσόντων και είμαι υπεύθυνος να απαντήσω στις αιχμηρές ερωτήσεις που σε κρατούν ξύπνιο».

Η υποστήριξη για τους στόχους του πολέμου στο Ισραήλ παραμένει ισχυρή, αλλά υπάρχει αυξανόμενος θυμός στους ανώτερους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται. Υπήρξαν εκτεταμένες διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο, με χιλιάδες να βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του Νετανιάχου και άμεσες εκλογές για τη νέα κυβέρνηση.

Άλλες διαδηλώσεις κάλεσαν τον Νετανιάχου να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς. Περίπου 250 Ισραηλινοί και άλλοι υπήκοοι μεταφέρθηκαν στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου και 80 αφέθηκαν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές κατά τη διάρκεια μιας βραχύβιας εκεχειρίας τον Νοέμβριο.

Συγγενείς ομήρων αποχώρησαν από την ομιλία του Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης του Ισραήλ, που τιμά τη μνήμη των νεκρών των πολέμων του Ισραήλ και των αμάχων θυμάτων της τρομοκρατίας.

Στη νότια πόλη Ofakim, σε μια παρόμοια τελετή, η μητέρα ενός ομήρου αντιμετώπισε έναν ακροδεξιό υπουργό που αντιτάχθηκε σθεναρά στις παραχωρήσεις στη Χαμάς σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Στο Τελ Αβίβ, πανό διαμαρτυρίας εμφανίσθηκαν με το σύνθημα «Το αίμα τους είναι στα χέρια σας» πριν από την ομιλία του Yoav Gallant, του υπουργού Άμυνας.

Mε πληροφορίες από theguardian.com 

Το Ισραήλ σε υπαρξιακή μάχη ενάντια στα «τέρατα της Χαμάς», δηλώνει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου την Ημέρα Μνήμης του εβραϊκού κράτους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: